Ceva se schimbă și corpul tău îți arată că lucrurile nu mai sunt așa cum erau înainte. De ce? Pentru că hormonii, care au avut un nivel stabil încă de la pubertate, încep să scadă treptat, pregătind corpul pentru sfârșitul ovulației și aducând cu ei unele efecte secundare majore. Iată ce efecte au perimenopauza și menopauza asupra corpului tău, la fiecare vârstă:
De la 35 de la peste 40 de ani
„Perimenopauza, sau anii de dinainte ca menstruația să se oprească definitiv, poate să înceapă chiar și de la 35 de ani, dar cele mai multe femei se confrunta cu ea în jurul vârstei de 45 de ani”, declară medicul ginecolog Toni Mueller pentru goodhousekeeping.com. Tranziția către menopauză durează în medie șapte ani. În toată această perioadă nivelul estrogenului, progesteronului și testosteronului scade, ceea ce declanșează o multitudine de simptome. „Cea mai importantă modificare este aceea că ciclurile vor deveni neregulate. De asemenea, te poți confrunta cu bufeuri sau transpirații nocturne”, spune medicul.
Citește și: Menopauza prematură. 7 semne că ai putea trece prin această schimbare mai devreme decât regula generală
Citește și: Menopauza prematură. 7 semne că ai putea trece prin această schimbare mai devreme decât regula generală
Printre alte posibile efecte se numără: scăderea masei musculare, mai multă grăsime în zona abdomenului, nivel scăzut al energiei și libidoului, stări de spirit alternante, dificultăți de concentrare, depresie. „Estrogenul este cel care contribuie la echilibrarea florei vaginale, astfel că te poți confrunta cu senzația de uscăciune vaginală și dureri în timpul sexului sau cu un risc mai mare de a suferi de infecții vaginale”, spune medicul.
Peste 50 de ani
Pentru cele mai multe femei, această etapă este cea în care menstruația dispare complet, ceea ce aduce numeroase transformări fizice și emoționale. Unele pot fi pozitive, mai ales dacă te-ai confruntat întotdeauna cu menstruații dureroase - sindromul premenstrual și durerile menstruale dispar definitiv. Dar restul schimbărilor pot fi destul de dificile. „Cea mai mare problemă este scăderea nivelului de estrogen, care este resimțită în tot corpul. Bufeurile sunt mai intense și apar mai des”, declară medicul.
Modificarea nivelului hormonal afectează și densitatea osoasă sau sănătatea inimii.
„Estrogenul are un rol protector pentru oase, deci aceasta este vârsta la care ar trebui să îți faci griji cu privire la apariția osteoporozei. De asemenea, estrogenul menține colesterolul LDL scăzut și colesterolul HDL ridical, deci fără el vei avea un risc mai mare de tensiune arterială, afecțiuni ale inimii sau atacuri cerebrale”, spune specialistul. Jumătate dintre femeile aflate la menopauză se vor confrunta cu probleme vaginale precum uscăciune, iritație, senzație de arsură, iar toate acestea afectează viața sexuală.După vârsta de 60 de ani
După vârsta de 60 de ani nu te mai confrunți cu bufeuri, unele dintre cele mai neplăcute efecte ale menopauzei, dar alte probleme se pot accentua. „Femeile din această decadă au în continuare uscăciune vaginală accentuată, ceea ce provoacă durere în timpul contactului sexual. De asemenea, au risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer sau afecțiuni cardiace”, spune Dr. Mueller.
Cum să faci față schimbărilor prin care trece corpul tău
Vestea bună este că nu trebuie să stai pur și simplu și să înduri toate aceste schimbări, fără să faci nimic.
Există opțiuni care te ajută să-ți îmbunătățești starea fizică și psihică, de la tratamente recomandate de medicul ginecolog și până la remedii pe care să le încerci acasă.Terapia de substituție hormonală
Acest tratament nu este potrivit pentru oricine, fiind recomandat în general femeilor care se confruntă cu menopauză precoce sau celor care au simptome severe în timpul menopauzei. Există diferite variante și formule, iar medicul ginecolog va stabili dacă este o terapie care ți se potrivește sau nu.
Folosește lubrifiant
Menopauza nu înseamnă sfârșitul vieții sexuale. Există numeroase produse și tratamente eficiente pentru probleme precum uscăziune vaginală, senzația de usturime sau dureri în timpul contactului sexual. Toate acestea sunt cauzate de un nivel redus al lubrefierii naturale, care poate fi înlocuită cu lubrifianți special concepuți. Poți folosi un lubrifiant în timpul sexului, un gel vaginal hidratant sau o cremă cu estrogen prescrisă de medicul ginecolog.
Îmbunătățește-ți stilul de viață
Pentru a face față mai ușor schimbărilor prin care trece, corpul tău are nevoie de toată susținerea pe care i-o poți oferi.
Dormi suficient, fă mișcare, consumă mai multe fructe și legume, bea suficientă apă și redu consumul de alcool, sare, zahăr și alimente procesate. Încearcă să petreci mai mult timp în aer liber și găsește modalități eficiente de a te relaxa. Toate simptomele neplăcute ale menopauzei pot fi accentuate de un stil de viață nesănătos și dezorganizat.