Contraceptivele orale si riscul de cancer

Contraceptivele orale au fost introduse pe piata din 1960. Eficienta, comoditatea si caracterul reversibil al anticonceptionalelor (cunoscute si sub denumirea de "pilula") le-au transformat intr-un timp relativ scurt in metoda de contraceptie cea mai populara. Discutiile despre continutul lor hormonal care ar putea juca un rol important in numeroase tipuri de cancer nu au intarziat sa apara. Gaseste aici raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre riscurile contraceptivelor orale!

De atunci, anticonceptionalele au fost supuse unor numeroase teste pentru a se depista eventualele implicatii pe care le au in dezvoltarea cancerului. Pe langa riscul de a favoriza aparitia anumitor tipuri de cancer, cercetatorii au analizat si asocierea acestora cu cresterea riscului de boli cardiovasculare la unele femei.


1. De ce considera expertii ca anticonceptionalele influenteaza riscul de aparitie a cancerului?

Deoarece investigatiile medicale sugereaza ca dezvoltarea unor tumori canceroase depinde de hormonii sexuali, cercetatorii au studiat posibilele legaturi dintre utilizarea anticonceptionalelor si riscul de cancer. Dupa 40 de ani de investigatii nu toate studiile au adus si rezultate consistente si concludente in acest sens. Totusi, ei afirma ca anticonceptionalele reduc riscul de aparitie a cancerului endometrial si ovarian si cresc pericolul de cancer mamar si cervical.


2. Cum influenteaza anticonceptionalele riscul de cancer mamar?

Factorii de risc care conduc la dezvoltarea cancerului mamar sunt foarte diversificati, dintre care unii sunt raportati si la hormonii naturali femninini ai organismului. Inceperea menstruatiei la o varsta frageda (inainte de 12 ani), instalarea tarzie a menopauzei  (dupa varsta de 55 ani) sau nasterea primului copil dupa varsta de 30 de ani pot fi considerati factori de risc pentru cancerul de san.



Un studiu epidemiologic efectuat in 1996 a scos la iveala faptul ca femeile care folosesc anticonceptionale prezinta un risc usor crescut de a dezvolta cancer mamar. Pericolul este cu atat mai mare, cu cat administrarea anticonceptionalelor a fost inceputa din adolescenta.

Cu toate acestea, la 10 ani dupa ce o femeie a renuntat la anticonceptionale, riscul de a face cancer mamar este vizibil diminuat (de parca nici nu le-ar fi utilizat deloc), indiferent de istoricul familial de cancer mamar, de zona geografica, etnicitate, de dozajul, tipul hormonilor si perioada de administrare a acestora. 

De asemenea, cancerul mamar diagnosticat la femeile care au renuntat la pilulele anticonceptionale de mai bine de 10 ani este in stadiu mai putin avansat, decat la cele care nu au folosit deloc contraceptive orale. Aceasta concluzie a aparut in urma unei monitorizari atente a 54 de studii in domeniu, care au implicat un esantion de 53.297 de femei cu cancer la san si 100.239 de femei sanatoase.

Rezultatele obtinute de Woman's CARE (Women’s Contraceptive and Reproductive Experiences) arata opusul celor de mai sus. Expertii au analizat administrarea anticonceptionalelor ca factor de risc pentru cancerul la san, avand ca subiecti femei cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani.
Concluziile studiului au fost publicate in 2002 si sustin ca utilizarea contraceptivelor orale nu creste semnificativ riscul de a face cancer la san. Iar factorii de risc precum: administrarea pe o perioada indelundata, continutul ridicat de estrogen, administrarea pilulelor inainte de varsta de 20 de ani si efectul anticonceptionalelor asupra femeilor cu istoric familial de cancer mamar nu au fost asociati cu cresterea riscului de cancer.

Un alt studiu, efectuat in 2003 de catre Institutul National de Cancer a facut o comparatie intre riscul de a face cancer la femeile cu varste cuprinse intre 20-34 de ani si cele intre 35-54 de ani. Femeile diagnosticate cu cancer mamar au fost supuse unui chestionar: daca au luat anticonceptionale cu 6 luni inainte de a fi diagnosticata boala si daca ultima perioada de administrare este de 5 ani, intre 5-10 ani sau mai mult de 10 ani. Rezultatele au aratat un risc ridicat de cancer la femeile din primul grup si care au folosit pastilele timp de 5 ani de zile, inainte de a fi diagnosticate cu cancer.  


3. Ce legatura exista intre contraceptivele orale si cancerul ovarian si endometrial?

Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit ca anticonceptionalele reduc riscul de cancer ovarian. In 1992, specialistii de la Universitatea de Medicina Harvard au facut o evaluare a peste 20 de studii in domeniu si au concluzionat ca riscul de cancer ovarian scade, pe masura ce anticonceptionalele sunt administrate pe o perioada mai mare de timp. Astfel incat, riscul de cancer ovarian este redus cu 10-12% dupa un an de utilizare a pilulelor si cu aproximativ 50% dupa o administrare de 5 ani de zile.


Aceleasi efecte protectoare se manifesta si un cazul cancerului endometrial, iar actiunea benefica se prelungeste si dupa incetarea administrarii contraceptivelor orale.


4. Cum afecteaza anticonceptionalele riscul de cancer cervical?

Noile dovezi arata ca administrarea prelungita a pilulelor contraceptive (5 sau mai multi ani) creste pericolul de a dezvolta cancer cervical. Cu toate ca si anticonceptionalele pot creste acest risc, virusul papiloma uman (HPV) este recunoscut ca fiind principalul factor de risc in acest caz.

Un studiu prezentat in 2003 de catre Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) arata ca riscul de cancer cervical creste odata cu prelungirea administrarii anticonceptionalelor si poate sa se diminueze dupa intreruperea lor. Rezultatele in cazul femeilor infectate cu papiloma virus arata o crestere a riscului de cancer cervical daca acestea au luat anticonceptionale mai mult de 5 ani si au inceput administrarea lor inainte de varsta de 20 de ani.


5. Cum afecteaza contraceptivele orale riscul de cancer la ficat?

Cateva studii au aratat ca anticonceptionalele cresc riscul de cancer la ficat. In urma experimentelor efectuate, expertii au constatat ca riscul este cu atat mai ridicat cu cat se prelungeste administrarea pilulelor.


Intr-adevar contraceptivele de prima generatie, care aveau un continut ridicat de hormoni prezentau si un risc mai ridicat de a dezvolta cancer. Insa, expertii sustin ca anticonceptionalele moderne, special "construite" cu un continut mai scazut de estrogen si progesteron (hormoni sexuali feminini) diminueaza mult riscul de a face cancer.

Studii:
Contraceptivele vor deveni mai sigure
Implanturile contraceptive sunt eficiente
Spune "NU" metodelor contraceptive traditionale
Contraceptive care favorizeaza formarea cheagurilor de sange
Anticonceptionale pentru barbati
Anticonceptionalele nu accentueaza starile depresive
Anticonceptionalele si atacul de cord