Ce este endometrioza şi cum afectează fertilitatea?
Endometrioza este definită prin prezenţa de ţesut endometrial glandular şi stromal în afara cavităţii utetine. Localizate la nivelul ovarului, chistele endometriozice pot împiedica ovulaţia. De asemenea, această afecţiune poate declanşa infertilitatea prin depunerile de ţesut endometrial la nivel tubar, fapt ce poate periclita funcţionarea trompei uterine.
Tratamentul infertilităţii asociat endometriozei moderate poate include contraceptive orale, însă de cele mai multe ori se apelează la tratament chirurgical. Un alt risc îl reprezintă şi faptul că rata de recurenţă a bolii este de 40%, în ciuda tratamentului care îndepărtează durerea.
Recomandarea specialiştilor în cazul în care simţi dureri abdominale sau ai dereglări menstruale este să mergi la un consult ginecologic pentru o evaluare amănunţită a funcţionalităţii ovarelor şi a nivelului de hormoni sexuali. De asemenea, pot fi necesare anumite analize de sânge pentru depistarea eventualelor infecţii care influenţează fertilitatea.
De asemenea, este foarte important că stilul de viaţă sănătos să sprijine tratamentul medicamentos.
Nu toate femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sau endometrioză vor avea probleme în a rămâne însărcinate, deoarece starea de fertilitate depinde foarte mult şi de severitatea afecţiunii. În condiţiile în care lista simptomelor posibile este foarte largă, trebuie ţinut cont că fiecare caz în parte poate avea particularităţile lui.
Comentarii (1)
buna, am si eu sindromul ovarian polichistic, dar medicu ginecolog nu mea dat nici un tratament a dat din miini spuneti-mi va rog ce tratament sa iau ?? a mai fost la alti ginecologi dar dau din umeri .(((
Posteaza comentariu