Candidoza: 6 factori care o provoacă

Peste 75% dintre femei s-au confruntat cel puţin o dată în viaţă cu un episod de candidoză. Recidivele sunt frecvente, de aceea este esenţial să acorzi atenţie câtorva sfaturi elementare care te vor ajuta să eviţi aceste simptome supărătoare.

Peste 75% dintre femei s-au confruntat cel puţin o dată în viaţă cu un episod de candidoză. Recidivele sunt frecvente, de aceea este esenţial să acorzi atenţie câtorva sfaturi elementare care te vor ajuta să eviţi aceste simptome supărătoare.

 

Atenţie la costumul de baie când eşti la mare!


Unul dintre cei mai importanţi factori care favorizează apariţia candidozei este purtarea unui costum de baie umed o perioadă mai lungă de timp, deoarece se ştie că mediul umed este unul propice pentru dezvoltarea acestei ciuperci, numite Candida albicans. Aşadar, dacă eşti în concediu la mare încearcă să schimbi costumul de baie umed cât mai repede posibil.

Ştim despre candidoză că este o afecţiune cauzată de de o ciupercă numită Candida albicans. Candida populează în mod normal cavitatea bucală şi tractul digestiv la ambele sexe, iar la femei şi vaginul. De asemenea, ea se găseşte în mod obişnuit pe piele şi mucoase. Atunci când organismul este sănătos când în flora vaginală se menţine un pH acid, aceste bacterii dăunătoare sunt ţinute în frâu şi nu se dezvoltă peste limite normale ca să cauzeze acele simptome supărătoare.

 

 

Care sunt simptomele candidozei

 

  • scurgere albă, brânzoasă şi abundentă;
  • usturimi şi mâncărimi vaginale;
  • usturime la urinare;
  • arsuri şi dureri în timpul contactului sexual;
  • înroşirea şi inflamarea labiilor mici.

 

 

Factori care favorizează apariţia candidozei

 

1. Alegerea incorectă a lenjeriei de corp

Aceasta trebuie să fie întotdeauna lejeră şi din bumbac 100%.

 

2. Igiena locală greşită

Deoarece mediul umed favorizează dezvoltarea candidei este recomandat ca după toaleta locală să tamponezi bine zona genitală astfel încât să nu rămână umedă.

 

3. Utilizarea spălăturilor vaginale

Spălăturile vaginale nu se fac decât la recomandarea medicului şi niciodată pe o perioadă scurtă de timp, ca adjuvant în cadrul unui tratament complet. De ce? Pentru că ele dezechilibrează flora vaginală şi măresc riscul de infecţii. "Femeia trebuie să evite spălăturile vaginale care dezechilibrează flora vaginală normală. Flora vaginală normală împiedică dezvoltarea infecţiilor! În cazuri excepţionale dermatologul sau ginecologul pot prescrie spălături vaginale care să crească PH-ul (spălături bicarbonatate), care se fac pe o perioadă determinată de timp", explică Prof. Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.

 

4. Utilizarea tampoanelor interne

Evită-le sau foloseşte-le rar doar în momentele când sunt strict necesare. Mediul cald şi umed pe care îl păstrează tampoanele interne este cel mai propice pentru dezvoltarea candidei.

 

5. Utilizarea antibioticelor

Antibioticele distrug dpe lângă flora dăunătoare şi echilibrul florei protectoare care ţine nivelul candidei sub control.

 

6. Dieta bogată în dulciuri, produse de panificaţie şi lactate

Sunt alimentele cele mai "iubite" de candida.

Tot la capitolul factori de risc sunt incluse şi contraceptivele orale, tratamentul cu corticosteroizi, tulburările imune sau endocrine.