Endometrioza poate fi:
- interna (in grosimea peretelui uterin) sau adenomioza
- externa (in afara uterului) sau endometrioza
Adenomioza e mai des intalnita la femei in jur de 40 de ani cu nasteri si avorturi in antecedente, pe cand endometriza e mai ales o afectiune a femeii tinere ,sterile sau cu fertilitate scazuta.
Tabloul clinic al adenomiozei este dominat de menoragie (sangerari menstruale prelungite, abundente, cu cheaguri) si durere cel mai frecvent aparuta in intervalul dintre menstruatii). Uneori insa, durerea poate sa imbrace aspectul dispareuniei profunde (dureri la contactul sexual) sau al dismenoreei(durere la menstra). Diagnosticul adenomiozei se pune pe simptomatologia clinica, examenul clinic genital (uter moderat marit de volum fixat in pelvis) si investigatii paraclinice( histerografia si laparoscopia ). Diagnosticul de certitudine este dat de examenul anatomopatologic al pisei de histerectomie .
Tratament
Singurul tratament care confera satisfactie in adenomioza este histerectomia. Totusi, la femeia tanara tratamentul de prima intentie este medicamentos si consta in :
- administrarea unui norsteroid 2-3 cp/zi in zilele 6 - 25 ale ciclului menstrual – adesea ineficace
- utilizarea de analogi GnRH
Endometrioza, poate fi :
Genitala, interesand ovarele, trompele, peritoneul pelvian, ligamentele utero- sacrate, colul, vaginul, vulva, perineul, uneori cicatricele obstetricale
extrogenitala, interesand intestinele, vezica urinara, ombilicul, pleura, plamanii, sanii, membrele.
Tabloul clinic al endometriozei este dominat de durere, care imbraca cel mai frecvent caracterul dismenoreei – secundara si progresiva (apare la un moment dat, pe parcursul vietii genitale a femeii si se intensifica in timp).
Tardiva (in general ziua a 2- ziua a 3 de menstruatie), intensa si rebela la analgezicele uzuale.
Hemoragiile (meno sau metroragiile) sunt rare si necaracteristice. Diagnosticul se pune pe simptomatologia clinica, examenul clinic si investigatii paraclinice (histerosalpingografia, laparoscopia). Examenul anatomo-patologic reprezinta certitudinea diagnostica.
Complicatiile endometrizei:
- sterilitate tubara
- sarcini ectopice
- fisura sau rupture unui chist endometriozic ovarian, cu semne de iritatie peritoneala.
- Uretero-hidronefroza prin reactie scleroasa periureterala
- Malignizare ( evolutie spre adenocarcinom endometroid)
- Hematurii, rectoragii, tulburari de transit intestinal.
Tratament:
MEDICAL
In formele minore, fara dismenoree importanta se recurge la analgezice uzuale. Daca femeia nu doreste o eventuala sarcina se poate recurge la un tratament progestativ norsteroidian , din ziua 16 pana in ziua 25 a ciclului menstrual (Duphaston, Lynestrenol, Orgametril)
In formele severe se administreaza:
- Un progestativ in cura continua (exemplu: medroxiprogesteron acetate non-stop 6-9 luni). Administrat pe cale injectabila, acest medicament opreste menstruatia si proliferarea implantelor endometriale, reducant astfel semnele si simptomele endometriozei. Printre efectele sale secundare se numara luarea in greutate si starile de depresie.
- Un estro-progestativ cu profil progesteronic (anticonceptionale exemplu - LYNDIOL). Anticonceptionalele orale administrate continuu, fara pauza tipica de 7 zile in care apare normal menstruatia si progesteronul sintetic amelioreaza simptomele endometriozei, blocand ovulatia, astfel ca endometrul este supresat si nu mai sangereaza lunar. Lipsa menstruatiei previne formarea de noi leziuni si determina atrofia celor existente.
- Danazol – blocheaza producerea de hormoni ce stimuleaza ovarele , oprind menstruatia si simptomele endometriozei. In plus, acest medicament intrerupe proliferarea endometrului. Preferat in prezent in tratamentul endometriozei – derivat sintetic al testosteronului se administreaza in doza de 800 mg/zi timp de 6 luni. I se imputa, insa, costul ridicat si unele efecte secundare: simptomatologie proprie menopauzei, crestere in greutate, edeme, usoara virilizare)
- Analogi ai GnRH (cel mai modern, dar si cel mai brutal tratament) - aceste medicamente blocheaza eliberarea de hormoni care stimuleaza ovarele. Astfel se intrerupe menstruatia si se reduce nivelul de estrogen , determinand micsorarea implantelor endometriale. Agonistii si antagonistii de GnRH antreneaza o menopauza artificiala ce poate avea efecte adverse, precum bufeurile de caldura sau uscaciunea vaginala. O doza mica de estrogen poate fi luata odata cu aceste medicamente pt a reduce efectele secundare.
- Inhibitorii de aromataza - acesti inhibitori, utilizati in tratamentul cancerului de san, pot fi eficienti si in tratarea endometriozei. Inhibitorii de aromataza blocheaza conversia hormonilor androstendiona si testosterone in estrogen precum si producerea de estrogen de catre implantele endometriale. Astfel organismul este lipsit de estrogenul necesar pentu proliferarea endometrului.
CHIRURGICAL
Este rezervat focarelor endometriozice voluminoase, complicatiilor sau cazurilor rezistente la tratament medical. La femeile tinere, tratamentul va fi cat mai conservator posibil: excizie chirurgicala prin electrocoagulare sau laser a focarelor accesibile, excizia unui eventual chist endometriozic ovarian, rezectie de nerv presacrat in dismenoreea severa. La femeile mai in varsta se procedeaza la histerectomie totala cu anexectomie bilaterala.
TRATAMENTUL SIMPTOMATIC IN ENDOMETRIOZA
Simptomul cel mai separator in endometrioza este durerea. Exista mai multe metode de a atenua disconfortul produs de durerea din endometrioza:
- repausul fizic
- aplicarea de caldura locala amelioreaza durerea aparuta in endometrioza
- evitarea constipatiei cronice deoarece accentueaza durerea din endometrioza si menstruatie
- administrarea medicatiei antialgice si antiinflamatorii: indometacin, fenilbutazona, diclofenac, ibuprofen.
PROFILAXIA ENDOMETRIOZEI
Cu toate ca s-au facut mai multe studii medicale, inca nu s-a descoperit pana acum nici o metoda de profilaxie a endometriozei. Nu exista inca nici un tratament care sa garanteze vindecarea completa a afectiunii, care recidiveaza de cele mai multe ori.
Tratamentul endometriozei implica o echipa de medici specialisti, incluzand: medicul de medicina generala, ginecologul, chirurgul, endocrinologul, imunologul, nutritionistul, asistenta medicala, psihologul si specialistul in durere.
Comentarii (32)
Buna ziua, va rog din suflet sa-mi spuneti si mie de carte , sunt operata de 2 ori si acum a recidivat.Daca doriti ma gasit si pe facebook la monica ralita
Buna, si eu am fost diagnosticata in 2012 cu endometrioza grad. 4 si operata laparoscopic de 2 ori, ultima operatie acum o luna cu rezectie de rect. Daca vreti sa discutam mai multe am creat o pagina, unde putem povesti. https://www.facebook.com/endometriozaRO?ref=hl
si eu am fost operata de aceasta boala acum 2 sapt iar medici m au asigurat ca pot face copii,si ca acesta ar fi cel mai bun tratament pentru ca boala sa nu recidiveze.
servus, Ramona, nu stiu daca mai citesti mesajul meu - sunt si eu tot din Sibiu si am chist endometriozic mare. Ce fel de operatie ai facut? cu ce medic? te rog scrie-mi daca poti pe liafreeiu@yahoo.com. Multumesc
buna drage prietene de suferinta! ma numesc laura si de curand (pe25 iunie) am fost operata laparoscopic de chisturi endometriozice. acum sunt in a 7-a zi de repaos post operator , inca resimt urmarile dupa operatie si durerea, ba chiar sunt un pic speriata deoarece seara imi urca temperatura pana la 38.2 grade , iar de la incizia de la buric m-am trezit de dimineata pe fasa cu urme de sange cat o unghie. din experientele voastre i s-a mai intamplat vreuneia ? e normal? astept sa-mi impartasiti experienta voastra si daca are cineva acea carte de care spune RD , va rog sa mi-o trimiteti si mie pe adresa de e-mail scumpalaura@yahoo.com. multumiri si sanatate multa !
Buna, Fetelor, help!!!Am fost operata in 6 februarie 2012 de chsturi endometriozice, ciclul trebuia sa vina pe 18 februarie, si deja au trecut 5 zile si nu da niciun semn.......cat v-aintarziat voua dupa operatie? Mentionez ca astept cu nerabdare sa vine, pentru ca trebuie sa iau Diphereline in ziua 2. Multumesc!
Buna! Sunt din Sibiu si vreau sa va impartasesc experienta mea cu endometrioza si poate va va ajuta si pe voi. Am citit pe forumul Eva ca va confruntati cu aceasta urata afectiune- endometrioza. Si eu am avut si sper sa nu mai fac,dar sa va spun cum am ramas insarcinata si acum am o fetita frumoasa de 5 luni. In februarie 2010 m-am operat de chist ovarian endometriozic (11 cm ) si dupa operatie am facut tratament cu diphereline 3,75 ,timp de 6 luni.Sunt niste injectii care se fac una pe luna . In perioada tratamentului iti este indusa artificial menopauza. Dupa tratament ,dupa revenirea menstruatiei am fost la control si eram super ok. La 3 luni dupa ce am terminat tratamentul am ramas insarcinata si acum ne bucuram de fetita noastra. In speranta ca v-am putut fi de folos, va doresc sanatate si bebei frumosi ! Cu drag,Ramona!
am uitat adresa de mail sanda.butoarca@gmail.com
RD, cum as putea intra si eu, contracost, in posesia acestei carti miraculoase?
RD, cum as putea intra si eu, contracost, in posesia acestei carti miraculoase?
Buna! Si eu, ca si celelalte fete, sunt foarte interesata de cartea despre care ai vorbit. Ne poti spune de cine e scrisa? Adresa mea este dare2x@yahoo.com. Multumesc!
as dori cartea cu privire la tratamentul naturist/regim alimentar pentru tratarea endometriozei.
as dori daca se poatesa obtin si eu cartea lui RD, nu stiu de unde sa o procur, ma intereseaza regimul alimentar urmat.
Doresc un regim alimentar p. endometrioza. Am fost operata de trei ori dar duderile au revenit. Cum ma pot ajuta in perioadele cu dureri mari ? Exista un club unde ne putem intilni , daca nu sa il infiintam. Daca se poate sa imi dea cineva un telefon sa mai discutam multumesc!
De un an de zile am simptome specifice endometriozei.In 2 oct.2010 am facut un rmn si mi s-a gasit adenomioza.Urmatoarea programare de-abia pe 28.01.2011.Sunt disperata pt ca am 42 ani si nici un copil.Nu as vrea sa fac histerectomie.Daca cineva stie cum se poate trata adenomioza cu tratament naturist si dieta va rog din suflet sa ma ajutati.Sunteti ultima mea speranta.Email-ul meu este melany1401@yahoo.co.uk
Cum as putea intra si eu in posesia cartii? Am fost operata laparo de endo anul trecut, in urma tratamentului am stat fara CM 11 luni iar cand mi-a venit au reinceput si durerile. Emailul meu este: acnidalebazi@yahoo.com. Multumesc mult de tot.
as dori si eu aceasta carte,poate ma ajuta dr.spun ca nu am nimic ,dar eu din luna iulie am tot sangerari mari am luat dupfoston am luat antibaby "aida"se cheama si tot nimic nu stiu cu ce sa mai incerc multumesc aanticipat
Adresa mea de e-mail este alinaberdei@yahoo.com Sper din suflet ca aceasta carte sa aiba diete realizabile si cu rezultate....Am achizitionat cu bani multe CD-uri si informatii de la diverese persoane care chipurile au gasit "tratamente minune" si cand de fapt erau doar informatii adunate de pe site-uri si atat, nici o informatie concreta. Nu inteleg cum pot unii sa se foloseasca de necazurile altora...Astept informatii cum pot intra in posesia cartii....Merci din nou....si...sa auzim numai de bine!!!
Am 28 de ani si am fost diagnosticata cu endometrioza in urma unei laparoscopii in oct. 2009 la CFR2 in Buc. Anul asta am urmat tot felul de tratamente de fertilitate ce au costat enorm si nimic, din contra acum nici nu mai stiu exact ce ma doare si de ce, iar bebe nu vrea sa vina....de dureri nu mai zic....Iar medicii spun ca e ceva normal si ca se poate trai cu asta...ok....dar nici unul din ei nu admit ca este o boala care afecteaza viata si ritmul normal de vietuire....Please help......merci...din suflet
as dori si eu cartea acum un an am fost operata clasic de endometrioza si durerile au revenit
as vrea sa stiu mai multe despre aceasta boala,cu care am fost de curid diagnosticata si ce as putea face,ce regim sa tin.
Si eu as vrea sa stiu cum pot procura aceasta carte.
si eu doresc cartea ,cum pot intra in posesia ei,ma intereseaza si tratamentul naturist pe care il urmezi, astept raspuns neaparat,mersi mult.
pentru ca muti doctori ( am si prieteni printre ei) nu aplica decat ceea ce au invatat in scoala. Daca nu a existat in cartea lor, nu exista. Adica, da, sunt limitati, ca orice alta meserie. Din pacate, noi, muritorii de rand ne asteptam de la ei sa fie deschisi la minte, pt ca , nu e asha, ni se deschide buzunarul si noua in functie de cat de vestitzi sunt...Noi nu ne uitam la ei ca la oameni care au si ei limitarile lor. Din fericire medicina naturopata e foarte puternica acuma, si tot mai muti oameni se intorc catre radacini. Trendul e enorm.. Imi spunea naturopatul meu mai in gluma, mai in serios, ca nu intelege de ce pacientii se duc in numar asha mare la niste doctori care inteleg 3% din inter-relatiile corpului uman, in loc sa mearga la alopati, care inteleg 30% , pentru ca alopatii considera corpul uman ca un intreg, si cauta cauzele, pe cand medicina 'moderna' se uita la un singur organ , fara sa il puna intr-un ansamblu .. pentru oanagia: sfatul meu e sa amani vre-o 2-3 luni operatia. Scrie-mi si iti voi trimite cartea. Poti sa continui sa imi scri emailuri. Daca nu te simti mai bine dupa intervalul asta ( timp in care trebuie sa te ti de noul stil de a manca), atunci poti sa iti reprogramezi laparoscopia. Sanatate tuturor
anul acesta m-am operat a doua oara de endo(laparoscopic)stau de multe ori si ma intreb ,oare de ce nu ne spun medicii sa tinem o dieta ,sa luam ceva medicamente naturale,de ce nu ne spun sa mergem la altcineva cand vad ca nu se mai descurca...m-ar interesa si pe mine ceva natural pt aceasta boala uneori insuportabila
pot fi contactata pe adresa kosral2003@gmail.com Si eu am fost operata laparoscopic, si imi pare foarte rau, pentru ca durerile s-au reintors dupa 4 luni si mai intense. Dupa cum doctorii spun, nu exista tratament pe care medicina moderna sa il cunoasca. Dar medicina naturista cunoaste tratamente de mii de ani, fara efecte secundare. Perioada prin care am trecut , cu medicatie si laparo, a fost cea mai urata din viata mea.
Nu stiu ce sa intamplat,adresa de email corecta este ciuguzica@yahoo.com
Buna si fata mea are endometrioza,a fost operata parascopic in clinica la Cluj,dupa operatie a facut un tratament,anul trecut a fost operata in februarie si anul acesta a ramas insarcinata,durerile persista,ia ramas un chist neoperabil pe intestinul gros. Daca se poate as rugao pe doamna RD ,sa-mi dea si mie cartea pt. fata,postez emailul meu pt. a putea lua legatura .Dumnezeu sa ne ajute,este o boala tare dureroasa 8c cc ciuguzica @yahoo.com
buna, as dori si eu cartea de la RD pentru ca uneori durerile sunt insuportabile, sanatate tuturor
am fost si eu la un contol saptamana trecuta si am fost diagnosticata cu chist ovarian endomertiozic de 5 cm mi s a administrat arefam pt ca mi s a spus ca celelate au efecte secundare asupra sanilor deoarece ma dor f rau ,am 25 de ani si sper sin tot sufletul sa nu ajung la operatie desii medicul mi a spus ca nu prea e posibil sa scap si ca s ar putea sa mi scoata si ovarul insa nu stie sigur decat in timpul interventiei sunt f speriata si vreau sa cer o parere dak stie cineva va multumesc
Intr-adevar este o boala pacatoasa, dar cu ajutorul lui Dumnezeu vom reusi. Eu sunt operata, tin regim alimentar, dar ma intereseaza cartea lui RD. In plus imi doresc f mult bebe, iar pana acum nu am reusit.
Sunt funa din putinele femei care au decis ca laparoscopia anuala ( in cazul meu) nu e un mod de viata. De la clinica de fertilitate, dr. mi-a spus ca in cazul meu, va trebui sa fac o laparo anual, sau sa reushesc sa raman gravida intre timp. Am reusit sa scap de endo dupa numai 3 luni de dieta schimbata. Sper ca articole din astea sa nu va duca in eroare. Endo chiar se poate remedia, indiferent de stadiu! Doctorii naturopati pot sa va ajute enorm. Pentru cele interesate, am cartea, in engleza, care m-a ajutat sa tin regimul. Dupa 2 luni, deja scapasem de dureri.
Posteaza comentariu