Teama de vaccinul care poate previni aparitia cancerului de col uterin a capatat proportii uriase. Din lipsa de informatii si din cauza contradictiilor specialistilor, majoritatea parintilor refuza sa-si vaccineze fetitele impotriva HPV.
Ca urmare a refuzului in masa al parintilor de a-si vaccina fetitele impotriva virusului HPV, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP) a cerut Ministerului Sanatatii, joi, 27 noiembrie, amanarea campaniei de vaccinare. Reprezentatii parintilor considera ca informarea cu privire la acest vaccin nu a fost facuta corect si doresc sa fie mai bine informati.
Ministerul Sanatatii a refuzat propunerea, reprezentantii acestuia declarand ca nu vor stopa sau amana campania, dar, cu siguranta, vor intensifica si imbunatati procedura de informare a parintilor.
"Am propus decalarea vaccinarii, pentru ca parintii nu sunt bine informati, as putea spune chiar ca sunt dezinformati. Specialistii vin cu date contradictorii, informatiile nu au fost eficient raspandite si lucrurile nu sunt foarte clare in privinta acestui vaccin. Printre altele, nu intelegem de ce este necesara vaccinarea la 10 ani, o varsta atat de frageda. De aceea avem nevoie de mai multe informatii concrete. Este de inteles refuzul parintilor. Nici eu nu mi-as vaccina copilul daca nu as avea suficiente informatii despre vaccin.", ne-a declarat Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.
Principalele controverse se refera la posibilele efecte secundare tardive ale vaccinului. Desi in cei doi ani de folosire a vaccinului au aparut cazuri izolate de efecte adverse grave, parintii si chiar si specialistii se tem de posibilele efecte negative tardive, care ar putea sa apara la mult timp de la data vaccinarii.
O alta necunoscuta, legata tot de faptul ca vaccinul este relativ nou, se refera la lipsa de date privind perioada de timp in care vaccinul ofera imunitate fata de virusul HPV, responsabil pentru aparitia cancerului de col. De exemplu, daca o fetita este vaccinata la varsta de 11 ani, nu se stie cu siguranta daca efectul vaccinului se pastreaza si peste 10 ani, cand va fi activa sexual si este posibil sa intre in contact cu virusul.
Iata cateva dintre comentariile parintilor referitoare la acest vaccin, pe site-ul Eva.ro:
"Eu cred ca autoritatile care impun acest vaccin dau dovada de superficialitate si iresponsabilitate." - Carmen
"Sa ne folosim copiii drept cobai? Cum credeti ca am putea accepta asa ceva? Informati-va inainte de a va da acordul aspra vaccinului, dragi mamici." - Adriana