Multe dintre articolele din presa au mizat pe componenta afectiva a campaniei, intreband diversi specialisti in domeniu daca ar fi pusi in situatia de a accepta sau refuza vaccinul care ar fi alegerea lor.
Marea majoritate a specialistilor ginecologi, oncologi, medici de familie sustin ca reactiile adverse precizate in prospectele vaccinurilor Silgard (Gardasil in SUA) si Cervarix sunt minore in comparatie cu beneficiile pe care le aduc .
Astfel, am aflat ca Prof dr. Adrian Streinu-Cercel, director medical al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti nu numai ca este pentru vaccin, ci si-a vaccinat fetitele si sotia din momentul in care vaccinul a aparut pe piata romaneasca, iar la polul opus este parerea Presedintelui Societatii de Epidemiologie, conf. dr. Geza Molnar care sustine intr-o declaratie data pentru cotidianul Gandul ca daca ar avea o fetita sau o nepoata nu ar accepta sa fie vaccinata.
Prof. dr. Ion Fulga, seful Catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti considera ca "s-a pus accentul mult prea mult pe componenta afectiva si ca acest lucru ne deturneaza de la informatia de baza si anume ca parintii ar trebui sa ia in seama si numeroasele beneficii pe care le aduce acest vaccin. De aceea, consider ca parintii trebuie sa se consulte cu medicul de familie si tinandu-se cont de particularitatile copilului sa decida acceptarea sau refuzarea vaccinului".
Cum comenteaza specialistii nostri?
Prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta „Elias” din Bucuresti: "Nu exista riscuri. . Ca si in cazul altor injectii, poate aparea roseata sau durere la locul injectiei, care dispar in 24 de ore"
Conf. dr. Cornel-Petre Bratila, medic primar chirurgie generala si obstetrica-ginecologie este de parere ca singurele riscuri existente sunt cele prezentate in prospectul vaccinului. Cat despre cazurile de deces inregistrate in SUA, acesta declara ca "sunt cazuri izolate si nu exista dovezi ca vaccinarea reprezinta motivul principal de deces. Pacientele respective au prezentat si alte probleme de sanatate."
Dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala,considera ca o importanta mare in prevenirea cancerului o au si campaniile de educatie sexuala. "Atat timp cat nu stim exact pentru cat timp efectiv se asigura imunitatea, daca nu exista date decat pe 5 ani, inseamna ca, vaccinul facut la 9 ani, ar asigura o imunitate pana pe la 14 ani. Debutul vietii sexuale la fete poate intarzia si pana la varsta de 17-20 de ani si atunci, practic, ar insemna ca nu ar fi protejate. Poate campanii sustinute de educatie pentru sanatate (inclusiv pentru un comportament sexual sanatos) in scoli, ar reprezenta si o alta alternativa pentru prevenirea cancerului de col uterin. Acelasi efect benefic pentru sanatatea femeiii l-ar avea si campaniile care ar informa femeile despre beneficiile efectuarii periodice a testului Babes-Papanicolau pentru depistarea leziunilor dela nivelul colului."
Ca si alti specialisti, dr. Florescu Fulga, medic primar obstretica ginecologie la Clinica Obstetrica - Ginecologie II "Dominic Stanca" din Cluj Napoca, este pentru vaccinare, amintind ca pacientele sale nu au prezentat efecte secundare dupa vaccinare: "Sunt pentru vaccinare. ". In ultimii 2 ani am vaccinat multe persoane, atat adolescente cat si femei adulte, si nicio pacienta nu a prezentat efecte secundare serioase. Majoritatea s-au plans de o durere usoara la locul injectie, insa acest lucru este normal pentru orice injectare. Cat despre imunitatea pe care vaccinul anti HPV o ofera, aceasta depinde de tipul de vaccin ales si poate varia de la o perioada de 5 ani pana la sfarsitul vietii. Rezultatele ultimelor cercetari efectuate sunt imbucuratoare si indica faptul ca este posibil ca efectuarea rapelurilor sa nu fie necesara
Dr. Borbala Koo, medic specialist de obstetrica-ginecologie si director executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala si expert in domeniul sanatatii reproducerii, sfatuieste parintii sa fie responsabili si sa analizeze bine situatia inainte de a lua o decizie: "Acest vaccin este avizat si din acest motiv trebuie sa avem incredere in el, ca in orice alt medicament existent pe piata. Eu personal as accepta ca fetita mea sa fie vaccinata, pentru ca sunt convinsa ca nu-i fac rau prin acest vaccin si as tine-o sub observatie, ca in caz de efecte secundare sa pot actiona. Cancerul de col uterin este provocat de un virus care se transmite pe cale sexuala, iar singurul mod prin care imi pot proteja fata este acest vaccin pentru ca sunt sigura ca nu pot alege varsta la care fiica mea isi va incepe viata sexuala".
Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie, seful sectiei de oncologie de la Institutul Oncologic Fundeni din Bucuresti. "Este un vaccin bun pe care il recomand.
Nu exista nicio evidenta care sa arate ca exista riscuri".Dr. Anca Zorina Barbulescu, medic pediatru este mai prudenta si sustine ca "daca ar trebui sa hotarasc acest lucru in familia mea as mai astepta cu siguranta cativa ani. Insa, daca ne gandim ca in Romania in mediul needucat si rural este posibil ca unele fetite sa isi piarda virginitatea, riscul de HPV este foarte ridicat si este o masura bine luata. Dar, la fel cum si alte vaccinuri au ridicat probleme (de exemplu, vaccinul impotriva variolei si cel pentru hepatita B care este asociat cu scleroza in placi in timp), pana nu se administreaza vaccinul in masa nu prea poti sa-ti dai seama de posibilele efecte adverse si adesea riscul infectie este mult mai mare decat importanta altor efecte secundare".
"Nu exista o proba a timpului", dupa cum atrage atentia si Prof. dr. Pavel Chirila, medic primar boli interne in cadrul conferintei organizate de A.S.C.O.R. la Iasi pe 17 noiembrie a.c. "Este incorecta modalitatea prin care se lanseaza acest vaccin. Nu poti sa spui in gura mare ca acest Gardasil previne cancerul de col uterin, dar poti sa spui ca previne infectia cu HPV tipul 16 si 18 pentru care este facut vaccinul. Insa nu poti sa spui ca previne cancerul, pentru ca daca ne uitam la statistica referitoare la cancerul de col uterin, toate tratatele de oncologie spun ca varsta predilecta a cancerului de col este intre 35 si 55 de ani. Ori nu ai cum sa afirmi ca ai vaccinat ieri o fetita de 9 ani si ai prevenit cancerul pe care ea probabil ca-l va face peste 40 de ani", mai adauga specialistul.
Este bine sau nu sa mizam pe aceasta intrebare adresata specialistilor "Dumneavoastra v-ati vaccina fetita?". Bineinteles ca intareste intr-o oarecare masura credibilitatea vaccinului si poate sa influenteze alegerile unor parinti, insa nu trebuie sa uitam de argumentele pro sau contra pe care foarte multi specialisti nu le ofera sau le spun cu jumatati de masura, astfel incat parintele sa discearna in cunostinta de cauza ceea ce este cel mai bine pentru copilul sau. Un parinte are nevoie de informatiile corecte si complete, de raspunsuri la intrebarile controversate care circula in intreaga lume vizavi de acest vaccin. Acest lucru reiese si din comentariile cititorilor TopSanatate, cat si din sondajul propus de noi "Esti parinte. Consideri ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin este folositor pentru fetita ta?" care care pana in acest moment a adunat de doua ori mai multe voturi ale parintilor care sunt impotriva vaccinului in comparatie cu cei care considera utila vaccinarea.
A accepta sau a refuza vaccinul? Daca esti parinte, voteaza optiunea ta si te invitam pe forumul TopSanatate pentru a dezbate pe larg acest subiect controversat si pentru a ne informa corect.
© Copyright:
A accepta sau a refuza vaccinul? Cum comenteaza specialistii?
Un singur lucru este clar: parintii au nevoie de mai multe informatii pentru a accepta campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. De aceea, am strans parerile mai multor specialisti in domeniu ca sa ne lamureasca in privinta importantei si a profilului de siguranta pe care-l are vaccinul.
Comentarii (5)
[url="http://www.google.ro"]google1[/url] [url=http://www.google.com]google4[/url] [link=http://www.google.ro]google2[/link] Google3
Dar fetele sau femeile care au vegetatii veneriene (infectate cu HPV - alte tulpini decat cele ce provoaca cancerul de col) se pot vaccina impotriva cancerului de col uterin?
Mai "persoana cu chimioterapia", vorbesti ca sa nu adormi. Va bagati in ciorba asa ca sa fiti si voi acolo. Nu-ti stiu nici sexul, nici varsta, dar intamplator sunt mama unei fetite de 2 ani moarta din cauza de nefroblastrom, CANCER pur si simplu. A facut si chimioterapie. Si stiu ce e aia. Si tocmai ca stiu si mai am o fetita in clasa a IV-a am spus un NU raspicat. Nu vreau sa periclitez viata copilului meu facandu-i un vaccin aiurea, foarte controversat, netestat eficient de-abia cand fetita mea isi va incepe viata sexuala - dupa spusele celor lipsiti de bun simt care ne trateaza ca pe animale. Perioada de vaccinare la septel. Idiotilor!
Decat sa faci chimioterapie care are niste reactii adverse pe care nu doresc nimanui sa le incerce prefer vaccin pentru fetita mea.
Daca as avea siguranta ca nu vor exista nici un fel de efecte secundare, as fi de acord ca fiica mea (care are deja 11 ani) sa faca vaccinul. Problema este ca nu exista suficiente informatii (cel putin din punctul meu de vedere) care sa-mi ofere aceasta certitudine. Poate o campanie mai ampla cu mai multe pareri pro (sau contra) care sa aiba un corespondent in realitate (nu zvonuri si povesti) cu siguranta ca m-ar convinge de eficienta acestui vaccin. As considera vaccinul un fel de investitie in viitorul copilului meu.
Posteaza comentariu