7 mituri despre histerectomie pe care le poți ignora

Deși este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale, multe femei nu știu decât puține detalii despre histerectomie și mai ales de ce este necesară în unele situații.
Încă nu se cunosc toate datele despre histerectomie și majoritatea femeilor fie evită acest subiect, fie asociază acest tip de intervenție cu afecțiunile foarte grave. Histerectomia este o operație în cadrul căreia se îndepărtează chirurgical uterul unei femei. În intervalul 2000-2004 au fost realizate aproximativ 3 milioane de histerectomii. Din acest motiv este esențial să se înlăture ideile eronate cu privire la procedura chirurgicală și să se clarifice în ce cazuri este necesară.

 
Iată care sunt principalele mituri legate de histerectomie:

 
1. Numai femeile în vârstă care au cancer uterin ar trebui să facă histerectomie

Histerectomia este o procedură efectuată pentru pacientele de toate vârstele și poate fi necesară ca urmare a cancerului, dar și din cauza fibromului uterin, a sângerărilor anormale, a endometriozei, a infecțiilor sau a prolapsului uterin. „Histerectomiile se realizează atât pentru femeile care sunt la menopauză, cât și pentru femeile care nu au trecut încă prin această schimbare”, spune dr.
Pari Ghodsi, ginecolog din Los Angeles.

 
2. Nu trebuie să faci histerectomie decât dacă primești un diagnostic de cancer

Privite adesea ca o procedură pentru cazuri foarte grave, histerectomiile pot fi realizate și în cazul altor afecțiuni dacă s-au epuizat toate celelalte metode de tratament. „Histerectomia este unica opțiune în cazul cancerului cervical, uterin sau ovarian. De asemenea, o histerectomie poate fi realizată în regim de urgență în cazul unei hemoragii grave sau al unei infecții. În toate cazurile care nu au legătură cu tumori maligne trebuie să se încerce toate celelalte opțiuni înainte de a se recomanda histerectomia”, spune dr. Linda Bradley, ginecolog de la Clinica din Cleveland.

 
3. În cadrul histerectomiei este îndepărtat tot uterul

De fapt există 3 tipuri de histerectomie și anume: supracervicală, totală și radicală. În funcție de cauza care determină apelarea la această soluție medicul chirurg va decide dacă se va elimina tot uterul.
În cazul unei histerectomii totale se elimină uterul integral și cervixul, iar în cazul unei histerectomii supracervicale se înlătură doar partea superioară a uterului și se menține cervixul. Pentru diagnosticul de cancer se realizează de obicei o histerectomie radicală, ceea ce înseamnă că se vor elimina uterul, țesutul din lateralul uterului, cervixul și partea superioară a vaginului. În plus, pot fi înlăturate și ovarele printr-o procedură separată.

 
4. Histerectomia nu se poate efectua decât pe cale vaginală

Această procedură poate fi realizată pe cale vaginală, abdominală sau laparoscopic. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că histerectomia realizată pe cale vaginală are un risc mai redus de complicații față de varianta laparoscopică sau abdominală.

 
5. Vei intra imediat la menopauză dacă ai făcut histerectomie

Histerectomia înseamnă înlăturarea uterului, nu a ovarelor. „Este greșit să crezi că vei trece la menopauză după o histerectomie.
Acest lucru nu se va întâmpla decât dacă se îndepărtează și ovarele. Ovarele, nu uterul, produc estrogen. Este adevărat că în unele cazuri ovarele sunt și ele înlăturate imediat după histerectomie, dar este o procedură separată. Femeile care au sub 50 de ani își vor păstra de regulă ovarele, cu excepția cazurilor severe de endometrioză. Dacă o femeie optează să păstreze intacte ovarele nu va exista nicio schimbare la nivel hormonal”
, explică dr. Lauren Streicher, ginecolog.

 
6. Poți rămâne însărcinată dacă ai avut o histerectomie parțială

„Este foarte important să înțelegi că după o histerectomie nu mai ai cum să ai un copil. Nu vei mai avea sângerări menstruale, iar această procedură stopează definitiv șansele de a avea o familie. Din acest motiv multe femei o amână până în momentul în care au avut copiii pe care și-i doresc”, spune dr.
Ghodsi.

 
7. Recuperarea după histerectomie este foarte lungă și dificilă

Evident, fiecare femeie este diferită, dar durata recuperării va depinde în primul rând de tipul de histerectomie. „Procedurile realizate pe cale vaginală sau laparoscopică au un timp de recuperare mult mai scurt față de intervențiile abdominale. Recuperarea poate dura până la 6 săptămâni, dar majoritatea femeilor se simt mai bine după 2 săptămâni”, spune dr. Ghodsi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.