Toate femeile vor avea parte de trecerea la menopauză și fiecare va reacționa într-un mod ușor diferit. Unele femei trec foarte rapid prin acest proces și nu au simptome foarte deranjante, dar există și cazuri în care bufeurile, transpirațiile nocturne, modificările stării de dispoziție, problemele de somn, oboseala și problemele de memorie pot afecta dramatic ritmul activităților cotidiene.
„Nu trebuie să te temi de menopauză pentru că reprezintă o etapă uiumitoare din evoluția unei femei. Dacă participi la această transformare în mod util vei vedea că aduce multe avantaje pentru vindecarea și echilibrarea întregului corp”, spune dr. Christiane Northrup, ginecolog.
Iată ce poți face pentru a reduce disconfortul asociat cu trecerea la menopauză:
1. Bucură-te de libertate
Pe măsură ce menopauza se apropie sângerările menstruale vor apărea din ce în ce mai rar. Până acum probabil ai avut în jur de 480 de menstruații, așa că va fi foarte plăcut să nu mai fii afectată de modificările hormonale din fiecare lună.
„În timpul tranziției la menopauză sistemul nervos este recalibrat datorită echilibrării treptate la nivel hormonal, iar intuiția devine mult mai puternică.
Ar putea fi momentul potrivit pentru a-ți relua studiile, a începe o nouă carieră sau o relație. Vei avea ocazia să devii mai creativă, să-ți redescoperi abilitățile și pasiunile și să-ți îmbunătățești imaginea de sine”, spune dr. Northrup.
2. Alege alimentele potrivite
Potrivit specialiștilor, o dietă mediteraneană și un consum ridicat de fructe proaspete vor reduce intensitatea bufeurilor și frecvența transpirațiilor nocturne. Evită orice dietă cu un conținut excesiv de grăsimi sau zahăr pentru că nu vei face decât să accentuezi disconfortul resimțit. Consumă cât mai des cereale integrale, fructe, legume și ulei de măsline.
3. Fii atentă la temperatură
Poate pare evident, dar dacă dormi într-o cameră cu o temperatura prea ridicată vei avea parte mult mai des de transpirații nocturne. Asigură-te că dormitorul tău este răcoros, aerisind bine camera înainte de culcare.
Elimină păturile suplimentare și alege o pijama dintr-un material subțire, care se usucă rapid.
4. Fii pregătită să contrezi bufeurile
Poartă mai multe straturi de haine subțiri pentru a putea oricând să îndepărtezi o parte din ele în momentul în care apar bufeurile. Evită factorii declanșatori precum cafeina, alcoolul, preparatele picante și fumatul. Fă un duș cu apă călduță spre rece înainte de culcare și fă câteva exerciții de respirație pentru a te relaxa. Și meditația practicată dimineața și seara este utilă.
5. Fă mișcare
Exercițiile fizice contribuie la menținerea greutății în limitele normale. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că femeile supraponderale sau obeze au simptome mult mai intense când trec la menopauză, în special bufeurile durând mai mult timp.
În plus, exercițiile fizice încetinesc reducerea densității osoase și previn schimbarea stării de dispoziție. Fă o plimbare de fiecare dată când ai ocazia, ai grijă de plantele din grădină, mergi cu bicicleta, alătură-te unei echipe sportive, dansează sau participă la orice altă activitate care te menține activă.
6. Dormi suficient
Sigur că te întrebi cum să faci acest lucru dacă transpirațiile nocturne apar tot timpul, dar contează foarte mult să încerci. Din păcate orele insuficiente de somn vor înrăutăți bufeurile și transpirația. Menține dormitorul întunecos, liniștit și cu o temperatură răcoroasă pentru a favoriza odihna. Nu consuma alimente cu multe grăsimi sau foarte dulci exact înainte să te culci. Stabilește-ți o oră clară de culcare și evită să analizezi probleme care te îngrijorează exact înainte de a stinge lumina.