Întrebări de tipul „Pot să rămân însărcinată la menstruație?” sau „Am scurgeri vaginale, înseamnă că sunt bolnavă?” sunt în continuare la ordinea zilei. Femeile se simt rușinate să pună astfel de întrebări medicului și preferă să găsească răspunsurile în altă parte, în special pe Internet. De asemenea, lipsa educației sexuale adecvate în școli duce la propagarea diferitelor mituri și idei greșite despre igienă intimă, sănătate sexuală și contracepție.
Mit: Scurgerile vaginale indică faptul că ai o infecție
Potrivit medicului ginecolog Fiona Cleary, citat de firstforwomen.com, scurgerile vaginale sunt normale. „Scurgerile vaginale se schimbă de-a lungul ciclului menstrual din cauza fluctuațiilor hormonale”, spune medicul. Însă atunci când scurgerile vaginale își schimbă culoarea și mirosul, sau sunt asociate cu simptome precum mâncărimi, durere sau disconfort, ar trebui să mergi la medic, recomandă ginecologul.
Mit: Dacă scurgerile vaginale au miros, înseamnă că ai o boală cu transmitere sexuală
Mit: Ar trebui să apelezi la spălăturile vaginale cu o soluție specială
Spălăturile vaginale nu sunt recomandate. „Vaginul este un organ care se curăță singur, deci nu ar trebui să apelezi la spălăturile vaginale”, spune medicul. În interiorul vaginului este un mediu natural care include diferite tipuri de bacterii. Acestea au rolul de a proteja sănătatea vaginului, iar irigațiile și spălăturile vaginale pot afecta pH-ul și microbiomul. pH-ul vaginului este ușor acid pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor. „Folosirea săpunului și a altor substanțe pentru spălături vaginale afectează acest mediu natural, ceea ce înseamnă că unele bacterii sau fungi se pot dezvolta excesiv, iar acest lucru duce la apariția unor afecțiuni precum vaginoza bacteriană”, spune medicul.
Mit: Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației
De fapt, este posibil să rămâi însărcinată în timpul menstruației.
„Se întâmplă rar, dar poți rămâne însărcinată în timpul menstruației. Spermatozoizii pot supraviețui în vagin timp de până la cinci zile, deci ar putea să fertilizeze ovulul dacă ovulezi imediat după menstruație”, spune medicul. Cele mai multe femei ovulează la un moment dat între zilele 11-21 ale ciclului lor atunci când numeri de la prima zi a ultimei menstruații. Însă nu este neapărat o regulă bătută în cuie, pentru că fiecare organism este diferit și ovulația poate să apară mai devreme sau mai târziu de la o lună la alta. Mit: Este ceva în neregulă cu tine dacă nu ai orgasm
Concepțiile greșite despre sex și orgasmul femeilor s-au propagat de-a lungul timpului, iar industria cinematografică nu a făcut decât să le amplifice. Studiile au arătat că una din trei femei are dificultăți în a obține orgasmul. De asemenea, cele mai multe femei au orgasm atunci când activitatea sexuală implică stimularea clitorisului. studiu recent efectuat asupra cuplurilor heterosexuale căsătorite a arătat că 87% dintre soți au cu regularitate orgasm în timpul sexului, și numai 49% dintre soții ating orgasmul în timpul activității sexuale. Specialiștii nu știu care este cauza acestei diferențe mari, însă printre posibilele explicații aceștia consideră ar putea fi cauze biologice, dar și normele sociale și culturale sau lipsa cunoștințelor despre orgasmul feminin.
Orgasmul numai prin penetrare vaginală este mult mai rar. Bărbații obțin orgasmul mai ușor decât femeile. Un Mit: Vei avea întotdeauna simptome dacă ai o boală cu transmitere sexuală
Greșit. Medicul spune că există numeroase boli cu transmitere sexuală care nu prezintă niciun simptom, în special în cazul femeilor. Dr. Cleary recomandă realizarea investigațiilor de rutină cu regularitate de fiecare dacă când ai un nou partener. „Un control de rutină include cultură de secreții vaginale și un test de urină.
În cazul bolilor cu transmitere sexuală prin sânge, precum HIV sau hepatita sunt necesare analize de sânge”, spune medicul. Folosirea prezervativului este singura metodă sigură de a preveni bolile cu transmitere sexuală.