Să găsești pilulele potrivite înseamnă adesea să accepți unele dintre aceste efecte nedorite. Din păcate, este foarte dificil să găsești pastilele care nu au niciun efect secundar, mai ales pentru că fiecare persoană răspunde diferit la hormoni. Dar sunt unele schimbări ale stilului de viață care te ajută să faci față mai ușor acestor efecte secundare. Iar pentru a le înțelege, trebuie să știi în primul rând de ce apar.
"Pilulele anticoncepționale combinate funcționează prin creșterea unor hormoni din sânge până la un nivel mult mai ridicat decât ar fi normal, iar acest lucru face creierul să creadă că femeia este însărcinată și oprește astfel ovulația", declară pentru stylecaster.com medicul ginecolog Jonathan Schaffir. "Într-o oarecare măsură, efectele secundare se aseamănă cu cele care apar în sarcină", adaugă medicul.
Dacă efectele secundare ale pilulelor tale contraceptive sunt greu de suportat, trebuie să știi că există și alte opțiuni.
Secretul este să găsești tipul de pilule anticoncepționale care ți se potrivește cel mai bine.Dar de fiecare dată când începi folosirea altor pastile, te vei confrunta cu unele efecte secundare, până când organismul se obișnuiește cu hormonii. Acestea ar trebui să dispară după două, trei luni. Dacă nu dispar, atunci ar trebui să schimbi pastilele, cu recomandarea medicului.
Iată care sunt șase cel mai des întâlnite efecte secundare ale pilulelor anticoncepționale:
Balonarea
Dacă te simți des balonată, ar trebui în primul rând să ai grijă ce mănânci. Legume precum varza, broccoli, varza de Bruxelles sau conopida pot cauza balonare, de asemenea produselele lactate ar putea avea același efect. În schimb, alege alimente cu efect diuretic, pentru că balonarea și retenția de apă sunt de obicei asociate. Bea mai multă apă, redu aportul de sare și consumă mai multe alimente precum castraveți, pepene, roșii, sparanghel sau țelină. Și ceaiul verde te ajută să elimini excesul de apă din organism.
Dureri de sâni
Tensiunea la nivelul sânilor și durerile de sâni provocate de pastilele anticoncepționale pot fi ameliorate cu ajutorul vitaminelor, este de părere medicul ginecolog citat. Unele vitamine, precum vitaminele din grupa B, vitamina E și acizii grași omega-3 te pot ajuta să reduci senzația de balonare și tensiunea sau durerea la nivelul sânilor.
Sângerări neregulate
Sângerările vaginale între perioadele menstruale au legătură mai mult cu momentul în care iei pastila decât cu pastila în sine. "Trebuie să fii foarte disciplinată când iei pastilele anticoncepționale.
Nu trebuie neapărat să o iei la exact aceeași oră în fiecare zi, dar trebuie să te încadrezi cam în același interval în fiecare zi, cu diferențe de maximum două, trei ore", susține medicul. De asemenea, specialistul mai avertizează că pastilele cu o doză scăzută de gormoni te pot face să sângerezi între menstruații, iar unele cu o doză mai mare te-ar putea ajuta să elimini această problemă.Greață
Senzația de greață se numără printre cel mai des întâlnite efecte secundare ale pastilelor anticoncepționale. Dacă te confrunți des cu greață după ce iei anticoncepționale, medicii recomandă să iei pilula seara, înainte de culcare. De asemenea, poți începe cu pastile care conțin o doză mai mică de hormoni înainte de a trece la cele cu doze mai mari.
Dureri de cap
Dacă te doare capul de fiecare dată când iei o pilulă, încearcă în primul rând să iei pastila seara, îaninte de culcare, pentru ca durerea să nu-ți afecteaze activitățile zilnice. În cazul în care problema este una persistentă și serioasă, atunci trebuie să iei măsuri.
"Atunci când te confrunți constant cu migrene severe, va trebui probabil să renunți la pastilele anticoncepționale și să încerci altă metodă contraceptivă. Dacă durerea este suportabilă, poți lua un antiinflamator precum ibuprofen, dar dacă este persistentă schimbarea pilulelor cu unele cu doză mai mică de estrogen ar putea ajuta", declară medicul ginecolog Jonathan Schaffir.Probleme emoționale
Oricine s-a confruntat cu sindromul premenstrual știe că hormonii și emoțiile merg mână în mână. "Dacă simți că ești deprimată, nu dormi bine și ai o stare generală proastă, poate dificil să continui pastilele anticoncepționale. În astfel de situații, este recomandat să încerci pilule cu o altă formulă sau să optezi pentru altă formă contraceptivă", mai spune medicul.
Fiecare organism reacționează diferit la pilulele anticoncepționale. Doar pentru că prietena ta s-a confruntat cu unele efecte secundare când a luat un anumit brand de pilule nu înseamnă că și tu le vei avea.
De aceea este important să discuți întotdeauna cu medicul ginecolog despre opțiunile pe care le ai, despre efectele secundare cu care te confrunți sau despre schimbarea pilulelor sau metodei de contracepție.
Posteaza comentariu