Când ar trebui să mergi la ginecolog?
1. Ai sângerări între menstruații
Dacă ai observat că sângerezi între menstruații, este o idee bună să mergi la ginecolog. Pe lângă durerile pelvine, secrețiile neobișuite și disconfortul în timpul relațiilor intime, sângerările din afara ciclului menstrual ar putea indica prezența cancerului de col uterin. Aceste sângerări pot fi cauzate și de ceva relativ minor, cum ar fi un dezechilibru hormonal, dar este mai bine să excluzi toate celelalte posibilități cu ajutorul unui specialist.
2. Relațiile intime sunt dureroase
Există momente în care s-ar putea să simți un disconfort ușor în timpul relațiilor intime. Prima dacă când încerci ceva aventuros, de exemplu. Însă această situație nu este una care ar trebui să te panicheze. Când chiar și ideea de a întreține relații intime îți provoacă durere, simți nevoia să te oprești din cauza durerii, este timpul să stai de vorbă cu un specialist. Poate fi vorba de lubrifiere insuficientă, vaginism sau vulvodynia. Din fericire, aceste afecțiuni pot fi tratate cu medicamente și alte forme de terapie. Alte probleme posibile includ infecțiile, bolile cu transmitere sexuală, fibroamele sau boala inflamatorie pelvină. Din cauza faptului că unele dintre aceste afecțiuni pot afecta și partenerul, este deosebit de important să cauți un tratament imediat ce observi problema.
3. Ai observat schimbări ale menstruației
Cu toate că lucrurile variază de la o femeie la alta, cele mai multe femei știu exact la ce să se aștepte de la ciclurile menstruale în ceea ce privește durata și intensitatea. Dacă observi schimbări, ar trebui să îți programezi o vizită la doctor. Aceste schimbări pot fi cauzate de mai multe lucruri, printre care se numără și sarcina, alăptatul, tulburările alimentare, mișcarea excesivă, sindromul ovarelor polichistice.
4. Sindromul premenstrual te afectează prea tare
Modificările hormonale, crampele abdominale și sângerările nu vor fi niciodată o experiență distractivă, dar există unele femei ale căror simptome sunt atât de debilitante, încât le afectează grav calitatea vieții. Deși motivele apariției sindromului premenstrual nu sunt încă bine înțelese, se crede că fluctuațiile de serotonină ar putea declanșa depresie, oboseală, pofte alimentare și modificări ale programelor de somn. În cazuri extreme, unele femei suferă de o extensie a sindromului premenstrual, care duce la apariția unor sentimente de anxietate, tensiune, mânie.
Posteaza comentariu