11 motive pentru care îţi întârzie menstruaţia

Ţi-a întârziat menstruaţia? Dacă ai o viată sexuală activă care e primul lucru la care te gândeşti? Că eşti însărcinată, nu-i aşa? Este posibil, însă mai există şi alte motive care pot să explice absenţa menstruaţiei. Află care sunt acestea!

Ţi-a întârziat menstruaţia? Dacă ai o viată sexuală activă care e primul lucru la care te gândeşti? Că eşti însărcinată, nu-i aşa? Este posibil, însă mai există şi alte motive care pot să explice absenţa menstruaţiei. Află care sunt acestea!

 

Absenţa ciclului menstrual mai poartă numele de amenoree. Trebuie să reţii că există două feluri de amenoree: primară - situaţie în care până la vârsta de 16 ani nu a existat niciun ciclu menstrual şi secundară - când nu există cicluri menstruale timp de 3 - 6 luni, după ce au existat cicluri normale.

Ştim că sunt foarte mulţi factori care pot determina tulburări ale ciclului menstrual, însa specialiştii susţin că de cele mai multe ori întârzierea menstruaţiei poate să fie cauzată de:

 

1. O sarcină

În cazul în care au avut contacte sexuale neprotejate şi ai constatat o întârziere mare a menstruaţiei este posibil să fii însărcinată. Medicii susţin că sarcina este cea mai frecventă cauză a amenoreei.

 

2. Anticoncepţionale

Dacă ai încetat să iei anticoncepţionale este foarte posibil să te confrunţi cu o absenţă a menstruaţiei următoarele 3-6 luni.

 

3. Alăptatul

Există cazuri în care ovulaţia revine, însă menstruaţia poate să întârzie, în funcţie de organismul fiecăreia.

 

4. Unele medicamente

Antidepresivele, antipsihoticele, medicamentele folosite în chimioterapie şi corticosteroizii orali pot să influenţeze ciclul menstrual.

 

5. Menopauza prematură

Este vorba despre menopauza care apare înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani.

 

6. Pierderea excesivă în greutate

Întrerupe multe funcţii hormonale în organism care cauzează absenţa menstruaţiei.

 

7. Tumori ovariene

 

8. Tulburările de alimentaţie

Anorexia sau bulimia generează probleme la nivel hormonal care pot să deregleze ciclul menstrual.

 

9. Tulburări hormonale

De exemplu, sindromul ovarului polichistic poate să influenţeze menstruaţia. Sindromul ovarelor polichistice (polycystic ovarian syndrome - PCOS), cunoscut şi ca "boala ovarelor de porţelan" sau sindromul Stein Leventhal, este foarte răspândit în rândul populaţiei feminine, întâlnindu-se la 6% dintre femeile de vârstă fertilă, aflăm de la medicul ginecolog Teodora Dragu.

 

10. Efort fizic intens sau sport de perfoamanţă

Femeile care fac balet, alergări pe distanţe lungi sau gimnastică se pot confrunta adesea cu perioade fără menstruaţie.

 

11. Stres

Stresul poate să influenţeze activitatea hipotalamusului care controlează hormonii implicaţi în reglarea menstruaţiei. Rezultatul: menstruaţia absentă.
 
Nu ignora aceste tulburări ale menstruaţiei! Este recomandat să consulţi un medic ginecolog care în urma anamnezei şi a examenului ginecologic poate să te sfătuiască, să îţi recomanda eventual un tratament după o diagnosticare corectă a problemei cu care te confrunţi. Învinge-ţi teama şi jena de a merge la ginecolog! Sunt probleme cu care se poate confrunta fiecare femeie şi care necesită părerea medicului ginecolog, de aceea este indicat să mergi măcar o dată pe an la o consultaţie de rutină.