Inainte de varsta de 3-4 ani, dintii celor mici nu sunt suficient dezvoltati astfel incat sa le permita o mestecare adecvata tipului de aliment. Cand iti hranesti copilul, tine cont de urmatoarele lucruri:
- Taie carnea in bucati foarte mici; daca este nevoie, indeparteaza si pielea (de pe crenvursti, carnati si alte mezeluri);
- Morcovii, telina si merele trebuie pasate sau date pe razatoare; nu oferi niciodata aceste alimente in starea lor naturala;
- Nu da niciodata unui sugar sau copilasilor alune si nuci;
- Un copil cu varsta mai mica de 5 ani nu are voie sa manance floricele, acadele sau bomboane tari;
- Indeparteaza oasele mai mici din hrana copilului tau; daca vrei sa-i dai peste, asigura-te ca l-ai curatat cu cea mai mare atentie de toate oasele;
- Incurajeaza-ti copilul sa stea cat mai linistit in timp ce mananca si bea diferite lichide - daca alearga sau se joaca in timpul meselor, riscul de inecare se mareste;
- Supravegheaza-l pe cel mic intotdeauna in timpul meselor;
- Nu-l forta niciodata pe copil sa manance ceva ce nu-i place deloc.
Jucarii si mici obiecte
- Pastreaza obiectele mici precum ace de cusut, monede, nasturi, margele, cercei etc. departe de mainile micutului.
- Incearca sa eviti cumpararea obiectelor ce au dimensiuni asemanatoare cu cele a boabelor de fasole; evita, de asemenea, sa-i oferi celui mic jucarii ce au accesorii de polistiren sub forma bilutelor; acestea pot fi inhalate foarte usor de cel mic.
- Jucarii ce pot fi desfacute in parti mai mici (de exemplu masinute cu parti detasabile sau diferite ceasuri) pot fi inghitite cu usurinta conducand la sufocare. Aceste tipuri de jucarii nu sunt potrivite pentru copii mai mici de 3 ani.
- Jucariile gasite in Mos Craciunii de ciocolata, in Iepurasii de Paste sau in interiorul oualor de ciocolata (Kinder) nu trebuie lasate in manutele copiilor.
- Baloanele pot fi periculoase pentru copilasi pentru ca explodeaza cu usurinta daca micutul are curiozitatea sa-l "muste" sau sa-l intepe cu unghiuta. In asemenea cazuri, fragmente din balonul spart pot fi inghitite, ducand la blocarea cailor respiratorii. Nu-ti lasa in nici un caz copilasul sa se joace nesupravegheat cu balonul.
Obiecte din gospodarie
- Leaga cordonul perdelei sau al jaluzei; in cazul in care preferi sa nu-l indepartezi, supravegheaza-l pe cel mic in momentele in care se joaca prin apropierea lor.
- Leaga intotdeauna cu un nod pungile de plastic inainte de a le arunca sau depoziteaza-le departe de copil.
- Dupa ce scoti obiectele din ambalaje, arunca-le imediat.
- Indeparteaza invelisul de plastic de pe saltelele celui mic.
Ce ai de facut daca cel mic se ineaca din cauza mancarii sau a altor obiecte mici?
- Daca cel mic respira, el poate sa fie in stare sa dizloce obiect din gat prin intermediul tusei.
- Daca respira, nu-l lovi pe copil pe spate cum se obisnuieste. Aceasta miscare poate determina miscarea mancarii intr-o pozitie si mai delicata, riscand sa impiedice definitiv respiratia.
- Daca nu respira, incerca sa dizloci obiectul, tinandu-l pe cel mic cu fata in jos deasupra genunchilor tai astfel incat capul lui sa fie mai jos decat trunchiul.