Muschiul este suprasolicitat si anumite fibre cedeaza rupandu-se. In zona locala apar sangerari, cu un risc crescut de infectie in aria respectiva. Pe masura ce muschiul se vindeca se pot forma mici cicatrici ce vor impiedica recuperarea completa a muschiului; acesta va fi mai putin elastic si puternic.
Intindere articulara
Daca o articulatie este intinsa mai mult decat ar fi trebuit, anumite fibre ale ligamentelor si alte structuri care o sustin se rup. Incheietura se umfla, devine sensibila zona. Atentie mare - intregul ligament este pasibil sa se rupa.
Tratament pentru intinderi
Urmeaza pasii de mai jos pentru a opri imediat sangerarea si umflarea.
Odihna - imediat dupa producerea intinderii, nu ai voie sa efectuezi nici un exercitiu, nici o miscare rapida sau brusca.
Gheata - trebuie sa fie aplicata pentru minim 20 de minute cat mai repede cu putinta dupa ce s-a produs intinderea. In urmatoarele 48 de ore este recomandat sa schimbi gheata din 4 in 4 ore. Inveleste gheata intr-un prosop pentru a preveni alte complicatii ce pot aparea la nivelul pielii.
Compresa - pune un bandaj elastic peste incheietura sau membrul afectat.
Ridica! - tine bratul sau piciorul cu probleme ridicat.
Ce mai este bine sa faci?
- Dupa 48 de ore foloseste comprese calde. Exercitii usoare pot fi efectuate; baile fierbinti te pot ajuta de asemenea.
- Este bine sa incepi sa faci aproximativ 10 intinderi usoare, de doua ori pe zi astfel incat sa nu soliciti excesiv muschiul.
- Daca ai o intindere la nivelul piciorului este recomandat sa mergi cat mai normal cu putinta, fara schiopatat. Mergi cu pasi mici si foloseste un baston daca ai senzatia ca te ajuta.
- Odata ce umflatura se retrage, exerseaza pentru a recastiga flexibilitatea si puterea articulatiei.