- virusuri;
- alimente si apa contaminate cu bacterii sau paraziti;
- reactii la noi alimente, copii pot dezvolta semne si simptome din aceasta cauza, iar sugarii pot avea reactii negative cand mama isi schimba dieta;
- efecte secundare ale medicamentelor.
Semne si simptome
- balonare;
- diaree;
- greturi si voma;
- crampe abdominale.
De asemenea, aceste semne si simptome pot fi insotite de febra, insa nu foarte mare. In functie de cauzele inflamatiilor, simptomele pot fi prezente o singura zi sau mai mult de o saptamana.
Daca suspectezi ca ai gastroenterita:
- inceteaza sa mananci sau sa bei lichide timp de cateva ore pentru a lasa stomacul sa se linisteasca;
- dupa cele cateva ore trebuie sa consumi sucuri naturale sau apa pentru a preveni deshidratarea;
- trebuie sa mananci incet alimente care sunt usor de digerat, cum ar fi: biscuiti fara sare, paine prajita, banane, orez si pui. In cazul in care greturile iti revin inceteaza sa mai consumi aceste alimente. Evita sa bei lapte sau sa consumi produse lactate, cafea, alcool, nicotina si alimente bogate in grasimi, pentru cateva zile.
- sunt indicate acetinofenele (Tylenol, sau altele) pentru ameliorarea disconfortului, aceasta in cazul in care nu ai probleme cu ficatul;
- vitaminele si mineralele sunt indicate deoarece boala si deshidratarea dau o stare de oboseala.
Cere ajutorul medicului daca:
- starea de voma persista mai mult de 2 zile;
- diareea persista mai mult de 3-4 zile;
- scaunul este cu sange;
- ai febra mare;
- ai stari de lesin;
- ai dureri abdominale.
In cazul in care copilul tau este afectat de gastroenterita:
1. Lasa copilul sa de odihneasca;
2. Cand copilul nu mai vomita trebuie sa ii dai cantitati mici de solutii orale pentru rehidratare (se gasesc in farmacii). Nu trebuie sa te bazezi numai pe apa, deoarece, la copii cu gastroenterita apa nu este absorbita bina si nu inlocuieste adecvat lichidele pierdute. De asemenea evita sa ii dai copilului produse lactate sau alimente dulci, cum ar fi: inghetata, biscuiti sau bomboane, deoarece le agraveaza diareea.
3. Pentru diminuarea disconfortului si copilului trebuie sa ii administrezi acetinofene. Atentie: aspirina nu trebuie administrata in cazul copiilor.
4. Daca ai un copil bolnavicios, trebuie sa il lasi sa se odihneasca timp de 30-60 minute dupa care trebuie sa ii dai cantitati mici de lichid. Daca copilul este sugar este recomandabil sa mergi la medic cu el. In cazul in care iti hranesti copilul cu biberonul este indicat sa ii pui in sticla cantitati mici de rehidratante orale.
Mergi la medic cu copilul daca:
- este neobisnuit de somnoros;
- vomita cu sange;
- are sange in diaree;
- prezinta semne de deshidratare, cum ar fi: gura si pielea uscate, ochi afundati in orbita sau plange fara lacrimi. La copii trebuie sa fii atenta la partea moala a capului care devine afundata si la scutec daca este uscatat dupa mai bine de 8 ore.
-
este mai mic de 2 ani si are febra de mai bine de o zi sau este mai mare de 2 ani si are febra de mai bine de 3 zile.