Iata cateva mituri legate de aceasta boala
Mitul 1: Consuma lapte
Foarte multe persoane consuma lapte, inainte de a se duce la culcare, pentru a usura refluxul acidului. Dar adesea, laptele nu pune capat cauzelor care produc acid gastric pe timpul noptii. Pentru a intelege intreaga situatie, trebuie sa realizam ca radacinile problemei sunt strans legate de faptul ca manacam prea mult la cina. Mancand foarte mult la cina se va produce un exces de acid gastric in stomac.
Laptele poate ajuta numai pe moment in rezolvarea acestei probleme, insa din nefericire, laptele are o actiune ricosanta si in anumite cazuri poate incuraja stomacul sa secrete o cantitate si mai mare de acid gastric, fapt care cauzeaza refluxulul acidului. Pentru a rezolva aceasta problema, incearca sa-ti imbunatatesti dieta mancand mai putin la cina si sa ai o gustare mai putin consistenta, de exemplu aceasta poate consta in cativa biscuiti, inainte de culcare.
Mitul 2: Evita cafeaua, citricile si mancarurile condimentate
Cafeaua, citricile dar si mancarurile condimentate pot agrava refluxul acidului stomacal. Prin urmare, trebuie sa scoatem aceste produse din dieta noastra zilnica tocmai pentru a reduce refluxul acidului. Un studiu recent publicat in Arhivele Medicinei Interne arata ca niciunul dintre aceste mituri nu au vreun gram de adevar. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au descoperit ca cele doua schimbari majore care trebuiesc facute pentru a reduce simptomele refluxului aciditatii sunt: sa mancam mai putin si sa ridicam mainile in timp ce dormim.
6 sfaturi pentru dieta impotriva acidului gastric
1. Incearca sa manaci mai putin, mese frecvente in locul celor 3 mese principale si consistente. Cantitatile reduse de mancare la fiecare masa vor exercita mai putina munca in stomac si prin urmare va fi nevoie de secretarea unui cantitati mai reduse de acid pentru digestie.
2. Asigura-te ca vei include alimente care au contitati ridicate de carbohidrati la fiecare masa. Aceste alimente, de exemplu: orezul, painea, pastele, strang excesul acidului stomacal si adeasea sunt usoare pentru stomac.
3. Evita mesele bogate in grasimi precum alimentele de tip fast food. Alimentele bogate in grasimi vor ramane in stomac pentru mai mult timp, astfel, stomacul va avea nevoie de mai mult acid pentru a digera aceste alimente.
4. Nu te supraalimenta, mancand prea mult orice tip de mancare va stimula stomacul sa secrete mai mult acid pentru digestie.
5. Elimina alcoolul din dieta zilnica sau reduce-i cantitatile la minim. Nu te gandi ca bautura trece rapid prin stomac fara sa iti afecteze producerea acidului gastric. Surprinzator, mai multe bauturi stimuleaza secretia acidiului, printre acestea se afla: berea, vinul sau bauturile carbogazoase. Cea mai periculoasa dintre toate este berea, deoarece aceasta poate dubla aciditatea produsa de stomac in mai putin de o ora.
6. Mentine-ti pozitia verticala in timp si dupa ce ai treminat de mancat, timp de 45 de minute.
© Copyright:
Mituri si dieta impotriva aciditatii gastrice
Majoritatea persoanelor prefera ca ia medicamanete fara prescriptie medicala pentru eliberarea rapida a acidului provocat de sucurile gastrice din esofag, cand pentru cele mai multe dintre aceste persoane o dieta adecvata este cea mai buna solutie pentru
invingerea acidului gastric.
Comentarii (26)
aciditatea e marita,am primit tratament indelungat ,dupa ce am terminat tratamentul asiditatea a aparut,nu mai stiu ce sa fac.
Eu am scapat de aciditatea care ma chinuia de ani de zile cu un tratament cu suc de varza. Timp de 20 de zile am baut un paharel de 150-200 ml suc de varza pe stomacul gol dimineata dupa care nu mancam nimic o ora. Apoi 10 zile faceam pauza dupa care inca 20 de zile suc de varza dimineata. Pt mine a fost miracol. Nu strica sa incercati. Nu aveti ce pierde.
-de vreo3-4 ani ma tot toca o durere de stomac si nu stiam ce sa fac ,am tot luat famoditina,omeran,raniditina ...nimic ,zilele trecute a venit la mine o ruda de la Buzau si mi-a adus niste covrigi foarte copti ca sa zic asa (nu din astia mari pe care ii gasim in Bucuresti la simigerii ) ei si sa inebunesc daca va mint am scapat de dureri ,nu stiu care o fi cauza (si nici nu vreau sa stiu ) dar ma bucur asa ca puteti incerca !!!
Dupa un ulcer provocat de helycobacter piroly ,gastrita,acuma am aciditate gastrica.Acu 4 ani m am trezit intr o dimineata si am simtit o caldura fff puternica de la stomac in sus simteam nevoia sa trag aer in piept era iarna ,ma speriasem tare,am ajuns acasa am incepu sa mananc si ma deranja cand inghiteam,a doua zi nici apa nu mai puteam sa o inghit,in concluzie mi sa urcat acidu gastric si ma ars pe esofag ,au urmat 10 zile de chin,nu puteam sa mananc ,ma chinuiam cu lacrimi sa mananc putin sa nu ma deshidratez.Dupa toate astea am facut o alta endoscopie a 4 a si mi au gasit polipi pe stomac din cauza Omeprazolului luat in exces ,cum ma durea stomacu sau arsuri luam omeprazol....si gura stomacului nu mi se inchide de tot. De 10 ani de cand am inceput sa am probleme cu stomacu m am ferit de multe alimente,prajeli,alcool nimic,bauturi cu acid fff putin,dar de stres nu prea pot scapa....acuma mi au facut o analiza sa mi vada intestinu subtire si am aciditate la stomac . Nu mai stiu ce sa fac ,nu pot face sport pt ca ma deranjeaza stomacu,am stari de voma,arsuri ,muncesc pe schimburi noptile sunt groaznice am arsuri....ce pot face?
ILIE 60 ani , folosesc aspenter ,in urma montari unu-i stend la inima.Me-a prescris cardeologul Axanum in loc de aspenter dar nu se ma-i face.ce ma fac ca aspenderul ma roade la stomac ,si ma arde .Si trebuie sa-l folosesc toata veata .Ma-i iau in paralel cu aspenteru Omeprazol dar astea au felurite reacti negative si nu-i voie folosit mult timp .
Aciditatea gastrica Mucoasa gastrica contine glande microscopice cu deschizaturi in stomac,care produc un lichid amarui numit sucul gastric. Sucul gastric reprezinta un lichid incolor,cu reactie acida (ph=2),care contine apa,enzime proteolitice (pepsina ,gastrixina-descompun proteinele din alimente),acidul clorhidric (activeaza enzimele proteolitice,distruge microbii patogeni,stimuleaza secretia glandei pancreatice),mucina (apara mucoasa gastrica de actiunea HCL si a enzimelor proteolitice) si factorul intrinsec-mucoproteina-cu rol in absortia vitaminei B12. Hiperaciditatea gastrica este generata de dezechilibru dintre mecanismele de secretie ale acidului in stomac si cele de protectie ale acestuia,rezultand o serie de simtome :senzatia de arsura sau durere in stomac,regurgitarea,greata,pirozis (senzatia de arsura in piept si in gat,determinata de iritatia esofagului). Factori favorizanti :-alcoolul in cantitati mari -cafeaua,fumatul -starile tensionate (stres,nervozitate) -hidratarea necorespunzatoare,apa de retea (contine clor si alte substante acide),apa si sucurile carbogazoase. -alimentatia :mancaruri picante,muraturile (mai ales cele conservate in otet,fara a fi obtinute prin fermentatie lactica),mancaruri concentrate (prajituri cu creme,torturi,salate cu foarte multe ingrediente si sosuri,pizza cu carne etc),incompatibilitati alimentare (carne+lapte+paine la aceiasi masa sau carne+oua+cartofi,legume+fructe la aceiasi masa etc),procent ridicat de alimente acidifiante si acide in dieta (carne,branza,margarina,oua,prajituri,zahar alb,muraturi conservate in otet,condimente etc). Factori echilibranti :-echilibru psiho-mental -hidratare corespunzatoare cu apa oligominerala (30ml/kg corp/zi). -alimentatie alcalina :legume (cartofi,morcovi,varza,brocoli,conopida,apio,telina,fasole teci,vinete) ,fructe dulci (mere,piersici,caise,banane,mango,kaki,pere) ,migdale,castane,orez brun,quinoua,seminte de dovleac,floarea soarelui,avocado,nuca de cocos. Tratament naturist :lucerna,aloe vera,lemnul dulce,obligeana,frunzele de zmeur,sunatoarea,galbenelele,gemoderivatul din muguri de smochin,gemoderivatul din mladite de afin,remediile homeopate (Nux Vomica,Robinia,Iris Versicolor,Sulphuricum acidum,Formula complexa 21),Vitamina A,bicarbonatul de Na,Calciul,Magneziul. Hipoaciditatea gastrica este data de cantitatea redusa de HCL si enzime proteolitice in sucul gastric,fenomen ce duce la o digestia necorespunzatoare a proteinelor si la dezvoltarea microbilor introdusi o data cu alimentele.Hipoaciditatea gastrica determina,de asemenea, abortia deficitara a vitaminei B12 si a Fe. In hipoaciditate se recomanda plante amare care stimuleaza secretiile gastrice precum schinelul,pelinul,gentiana,anghinare,coada soricelului;produsele pe baza de clorohidrat de betaina,Zinc (sub forma citrat sau chelat),enzime proteolitice. Pentru retete personalizata ma puteti contacta pe adresa plantevindecatoare@gmail.com Adrian,specialist in nutritie,fitoterapie,reflexoterapie,presopunctura
O intrebare si o rugaminte am si eu!!!Sotul meu se ineaca seara in somn cu suc gastric si dupa acest incident nu mai doarme de frica,rugamintea mea este sa-mi dati un sfat prin care sa reusesc sa elimin aceasta problema,sa reduct acest suc gastric. Va multumesc si contez pe sprijinul dumneavostra!!!
buna ziua mama are 91 de ani si ia medicamentul ranitidina. ce poate sa manici , ia tratamentul de 1an si jumate , ca doctorita , nu la scos , , deabia cind am fost acasa mi.a dat seama ca acest tratament , sa ia numai 8 saptamini . va multumesc
sunt organe care intretin aceasta aciditate, o proasta functionare a vezicii biliare aduce in duoden mai putine aruri care atenueaza aciditatea sucului gastric , amestecarea alimentelor facandu-se in prima parte a stomacului aciditatea este necesare dar trecand in duoden ea trebuie sa se diminueze atunci cand vezica biliara adauga picatura cu picatura bila in duoden, daca exista pietre la vezica biliara aceste picaturi sunt mai putine si atunci aciditatea in stomac ramane marita si trece mai departe in intestinul gros si subtire producand gastrita si colonul spastic. Rezolvati problema vezicii biliare si se va ameliora si aciditatea. Asta este doar una dintre cauze.
De ceva vreme ma confrunt si eu cu problemele cauzate de acidul gastric. Sunt zile cand acidul imi urca pana in gat si imi da o senzatie de "strangere",de "nod in gat"...simt arsuri si o proasta dispozitie generala! Am si eu cateva sfaturi care pe mine ma ajuta si sper sa va fie de folos: Nu manca exagerat in timpul cinei si incearca sa eviti prajelile,dulciurile(in special ciocolata) carnea prea grasa,sosurile condimentate,rosiile,ceapa si usturoiul crud. Mare atentie si la citrice:incearca sa le consumi dimineata dar niciodata pe stomacul gol!...Evita ceaiurile verzi si cofeina(nu uita de Cola! ) Branza cremoasa face si ea ca acidul sa creasca.Cat despre laptele dulce,incerc sa evit seara ptr ca stiu ca odata ajuns in stomac, se incheaga si se digera mai greu. Ca sa aliviez arsurile,beau o lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvat intr-un pahar cu apa...las sa treaca cateva minute si mananc o felie de paine semi-neagra(sau de care ai)...ori biscuiti simpli fara zahar.(Sau mai putin dulci) Sa nu mai bei lichide,lasa ca biscuitii sa absoarba tot acidul din stomac:te vei simti mai bine! Sa nu consumi alimente inainte de culcare, cu cel putin 2 ore. Nu purta haine prea stramte care fac ca acidul sa urce! Inainte de culcare,imi ridic salteaua vreo 15 cm cu ajutorul unor pernite pe care le asez dedesubtul ei!(in aceasta pozitie acidul nu urca prea mult) Alimentele indicate sunt:fasolea,varza,mazarea,cartoful,carnea slaba,pestele,painea,orezul,cerealele integrale,ananasul,merele, bananele. Multa sanatate!
se vindeca cu Omeprazol sau Lansoprazol
sunt de 59 ani , si as vrea sa aflu ce as putea face , se mai vindeca sau numai se amelioreaza si cu ce produse naturiste sa incerc sa mi revin ???? cu stima livia
exista la farmaciile naturiste tinctiura de merisor ,iei 30 de picaturi pe zi timp de o luna si trece .mi a recomndat un medic care avea la indemana tot felu de recomandari medicamentoase ,acum a inceput din nou .1 an nu am mai avut nimic .
in final este recomandat laptele sau nu nu stiu ce sa mai cred ce ne recomandati
Și eu am aciditate și trebuie să am grija ce mănic in special prăjelile trebuie evitate .Cind este mai grav iau cîte o pastilă de ranitidina și pot mînca ce vreau toată ziua.Salvarea mea este ranitidina.
si sotul meu a avut aceasta problema,lua niste pastile Antacid se numeau dar,trecea o vreme si iarasi avea acid,a inceput sa bea dimineata cate o ligurita de ulei de masline,acum chiar nu mai are acea problema.deci nu putea sa mai bea o bere,vin,prajeli,de cand ia ulei nu mai are acid,Mai bea si peste zii cate o lingurita, depinde ce intentioneaza sa manince.Multa sanatate!!!
singurul sfat general valabil este cel legat de prajeli NU prajelii si din start te vei simtii mai bine.(acum depinde si de stadiul bolii)problema mea este ca nu se indeca fratilor.k nu poti o viata intreaga sa t privezi exact de cele care ti satisfac papilele gustattive cel mai placut....fiecare tre sa se cunoasca si sa stie ce i face bine si ce nu si cat ii face bine si cat ii face rau.nu poti sa papi numai salate si piureuri si legume si etc fierte .....eu una am perioade si perioade.si cel mai rau se declanseaza de la grasimi(prajeala) si pe fond emotional.intr un stres continuu asigur p oricine ca dieta nu are valoare pt ca de aici in cele mai multe cazuri isi pierd pofta de macare.ori la astfel de boala sa i zic nu ti permiti sa nu ai pofta de mancare mai ales mai mult de 3-4 ore de la ultima masa....in concluzie faceti teste clare si cu atentie ce va prieste si ce nu.sfaturile sunt orientative
buna...am facut mai multe tratamente in cazul acidului gastric dar nu au dat rezultate ce pot sa fac va rog raspundeti.multumesc
eu mam operat cu ezofhyx am platit 4000euro si tot nu mi-a trecu aceasta boala care o am de un an tinind regim si tratament,datimii un sfat.
draga chipicao in articol este recomandat consumul laptelui...tu esti cel orb ;)..reciteste..."Mitul 1: Consuma lapte! Foarte multe persoane consuma lapte, inainte de a se duce la culcare, pentru a usura refluxul acidului. Dar adesea, laptele nu pune capat cauzelor care produc acid gastric pe timpul noptii."
buna. as dori sa aflu care este cauza hiperaciditatii.asa mi s-a spus de la doctori.nu stiu la altii cum se manifesta, dar la mine groaznic.mi se umple gura cu lichid{apa]imediat fac scaunde diareice,, uneori vomit simt cum sta aciditatea pe stomac si imediat trebuie sa mamanc covrigi biscuiti ma simt mai bine atunci.nu mai pot sa beau apa minerala ,bere nu mai pot sa mananc citrice,acrituri fasole.am mai facut tratament cu lanzul.problema aceasta o am deoa vreo 2 ani, daca manac din toate aceste alimente care le-am enumerat vam spus care sint simptomele.intrebarea mea este?mai pot sa mananc vreodata normal si daca se vindeca aceasta boala.va multumesc. la revedere
Esti orb? Sa bei lapte e tocmai ceea ce NU trebuie sa faci, asa scrie in articol!
foarte buna mai ales cu laptele dulce te simti foarte bine eu cand ma simt rau din cauza aciditati beau o cana de lapte dulce fiert.
Este o parere foarte buna cea cu alimentatia cand ai acid gastric.
Draga mea poti manca atat paine, cat si carne (carbohidrati si proteine). Carnea trebuie sa fie fiarta sau fripta, niciodata prajita, cu putine grasimi si de preferat de pasare sau de vita. Iti recomand, de asemenea, painea cu seminte sau neagra. Un sfat esential: cand mananci ai grija sa consumi: putina carne, putina paine, cateva legume in salata, niciodata separat deoarece se produc: aciditatea si durerile de stomac. Multa sanatate si ai grija de tine!
Dificil subiect, pentru ca nu stii ce sa mai crezi dintre atatea articole, toate "cercetate" dar foarte putin intelese de unii iar tu cu probleme deja cronice urmand tratamente peste tratamente te trzesti ca nu stii pe cine sa mai crezi si ce sa mai faci desi unii iti recomanda sa mananci carne sau paine, altii nu si uite asa ajungi sa te distrugi ca ba te-ai increzut in ala, ba in celalalt si rezultatul... Cu stima Silvy
Posteaza comentariu