Dischinezia biliara

Informatii generale Dischinezia biliara se defineste ca o tulburare de evacuare a veziculei biliare caracterizata prin colica biliara in absenta litiazei, cu o fractie de ejectie anormala a veziculei biliare, cauzata de disfunctia veziculei biliare sau a sfincterului Oddi.

Astfel, boala afecteaza fie vezicula biliara si sfincterul, fie canalul coledoc, prin care bila circula de la vezicula biliara la duoden.

Vezica biliara (colecistul) este un organ de dimensiune mici, care este situat in apropierea ficatului.
"Rolul acesteia este de a stoca bila sau fierea intre mese. Aceasta nu poate trece in duoden datorita contractiei unui muschi, sfincterul Oddi, care inchide canalul de eliminare a bilei in duoden (un segment al intesinului subtire). In duoden bila se amesteca cu alimentele de acolo ajutand la digestie", precizeaza Dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic primar medicina interna si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.

Aceasta afectiune apare mai ales mai femeile cu varsta de 40 ani, iar cauzele frecvente sunt: obiceiurile alimentare nesanatoase sau tulburarile aparute la nivelul organelor invecinate (colita, gastrite) si chiar boli ginecologice.


Potrivit, Dr. Ditoiu Alecse "20% dintre femei au de-a lungul vietii dischinezie biliara manifesta, in timp ce in randul barbatilor numai 7% sufera de aceasta afectiune".

Totodata, acesta sustine ca 80% dintre pacientii cu tulburari functionale biliare nu prezinta niciun simptom. "Desi nu se stie daca exista un determinism genetic, s-a constat ca afectiunea este mai frecventa in anumite familii decat in altele, dar aceasta se poate explica si prin obiceiuri alimentare si de viata similare in aceeasi familie".


 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Luminita pe 20 Iun 2013, 11:57
    Dischinezie biliara hipotona la varsta de 10 ani

    Am citit mesajul doamnei cu copilul de 10 ani.Si eu trec tot prin aceeasi problema.De vreo doi ani fiul meu acuza stari de voma si o stare generala destul de proasta.Am fost cu el la tot felul de investigatii pana cand acum o saptamana i s-a descoperit aceasta dischinezie biliara hipotona.Acum suntem la tratament medicamentos,regim strict si efectuarea altor investigatii(in special la pancreas).In sfarsit am dat peste un medic care-si stie meseria foarte bine.De la dansul am inteles ca sunt foarte rare cazurile de copii(in special baieti)care au un asemenea diagnostic.Pana acum o saptamana il tratam de...atacuri de panica(patru doctori au pus acelasi diagnostic)...si nu se vedea nicio ameliorare.Baietelul meu este mai bine acum si speram ca vom putea tine sub control simptomele astea.Va urez numai sanatate si liniste!

    5
    0

  • mihaela pe 25 Ian 2012, 16:31
    sanatate

    buna sunt Mihaela si am o antreb. la d-voastra . am un baietel de 10 ani si are foarte des dureri de burtica an zona buricului si tot odata frisoane , ameteli , dureri de cap , stari de voma si caldura . am mers la medic i-am fc analize ,ecografii si consultatii dar simt ca nu am un diagnostic corect deoarece se schimba mereu ; indigestie ,apendice ,o problema la vezica etc . acum mi-a fc o noua criza de dureri si-a fost diagn. cu dischinezie biliara . vreau sa spun ca a avut o zi an care a scuipat sange . acum suntem la regim alimentar . asi dori sa-mi spuna cnv daca la acest diagnostic dat se repet sintomele asa des ? noi o data la 4-5 saptamani suntem la urgenta cu aceleasi sintome . doresc un medic bun sa-mi spuna ce trebuie sa fac , sa descopar ceia ce are cu adevarat . va multumesc mult si astept un raspuns . doamne ajuta

    0
    1

  • mika24 ani pe 10 Sep 2010, 22:23
    nu stiu

    buna seara azi am fost la doctor de mia m facut o ecografie superior si inferior ce vreau eu de la dnv daca se poate sa mi spunetzi si mi e rez deoarece eu nu l inteleg daca i de bine sa u de rau :ficat:ldh12.4cm lsh6.2 ecostructura:relativ omogena. colecist:forma:septat partial unfundibular continut:omogen. pancreas:contur:regulat ecostructura:omogen diametrul ant.-post.-corporeo-cefalic=1.28cm. coledoc:calibrul in hilul hepatic=0.4cm vp=0.8cm. splina:diametre=8.9cm ecostructura:omogena. rinichidrept: dimensiuni:9cm parenchim:1.5cm sinus:ptozati rinichi stang: dimensiuni:9.3cm parenchim1.6cm sinus:fara dilatatii. partial destinsa . dimensiuni ecostructura:normala . diagnostic (concluzii):dischinezie biliara . astept raspuns si va multumesc o seara buna va doresc

    4
    1

  • sabau iuliana pe 9 Aug 2009, 15:56
    operata.

    am fst operata.pe 2 02.2009.corpu imi respinge firele.si azi merg la dr.ptr pansat.oare cit mai dureaza?este normal?

    2
    3

  • cico pe 16 Dec 2008, 15:19
    Asa este

    Pai nu prea inteleg de ce spui ca stresul sta la baza dischineziei biliare, ca si cum ar fi o descoperire personala exceptionala. Doar si in articolul de mai sus spune: Totodata, acesta precizeaza ca factorii care pot declansa manifestarea clinica a bolii sunt de natura: * alimentara; * nealimentara: stresul, suprasolicitarea, dezechilibre hormonale, foamea, frica, anemia, parazitozele sau afectiunile ginecologice. "

    1
    0

  • olimpia pe 15 Dec 2008, 10:55
    Dischinezie biliara

    Eu pot manca numai paine prajita toata viata si tot mi-e rau. Asa ca... Dumnezeu cu noi... mereu mi-e rau, zilnic am cate ceva din cauza asta deci continui sa cred ca la baza suferintelor de acest gen sta stresul. Hai sa scapam de stres, ar fi super, dar e imposibil din pacate, deci continui sa sufar. Numai bine tuturor si sarbatori fericite

    4
    0

  • Thea pe 14 Dec 2008, 16:54
    Fara pareri ca sunt de rau

    Dezamagita ca nu pot manca ce imi place. Si nu inteleg de ce nu tocaturi fiind o carne tocata simpla, nu prajita am inteles. Mi s-a recamandat sarde si somon, acum nu este bun, ciocalata acum nu este buna. Sunt deorientata

    2
    0

  • Borda Zelia pe 13 Dec 2008, 22:20
    Dischinezia biliara

    Un articol foarte important si util ! As indrazni sa adaug, aceste boli de fiere mai au si un factor de ereditate din nefericire. Eu sunt bolnava de cand ma stiu de fiere si aceasta boala am mostenit-o de la mama mea. Este adevarat ca alimentatia ajuta foarte mult la starea de sanatate. Eu in principiu, nu mananc aproape tot ce e scris in lista cu ce nu e voie, nu pentru ca stiam sau nu stiam ca nu face bine, pur si simplu nu-mi place. Poate ca tocmai din aceasta cauza nici nu-mi place pentru ca nu-mi fac bine ! Totusi nu pot renunta la cafea, ciocolata (de obicei mananc ciocolata amaruie), alune, nuci. Chiar simt nevoia sa mananc si asa se spune ca ce doreste organismul e bine sa-i dai. Am urmat un tratament homeopatic mai multa vreme, dupa care am inceput sa ma simt excelent, ca noua. De atunci mananc cat se poate de echilibrat, exact mai multe mese si bine mestecate. Va multumesc frumos, mai ales lista de alimente o gasesc cat se poate de utila !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod