Crăciun: 7 trucuri ca să ţii sub control colesterolul

Dacă nu exagerezi cu mâncărurile grase şi ţii cont de câteva reguli de alimentaţie care te ajută să îţi menţii sub control colesterolul, Sărbătorile vor trece fără să lase urme asupra sănătăţii tale. Află cum poţi să păcăleşti colesterolul şi să-l împiedici să crească foarte mult.

Dacă nu exagerezi cu mâncărurile grase şi ţii cont de câteva reguli de alimentaţie care te ajută să îţi menţii sub control colesterolul, Sărbătorile vor trece fără să lase urme asupra sănătăţii tale. Află cum poţi să păcăleşti colesterolul şi să-l împiedici să crească foarte mult.

 

Ştim că un colesterol "rău" care are o valoare ridicată poate să afecteze sănătatea arterelor şi îmbolnăveşte inima. Prin urmare, nu trebuie să faci abuz de grăsimi, alcool şi ţigări, mai ales în această perioadă când tentaţiile culinare sunt foarte mari. Nu te speria! Asta nu înseamnă că nu poţi să guşti din friptură, sărmăluţe sau cărnaciorii proaspeţi de casă, ci trebuie doar să ai grijă la cantităţile consumate!

Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a Sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat,  hipertensiunea arterială şi obezitatea.

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să te bucuri de sărbători şi de bunătăţile tradiţionale la care poftim, fără să-ţi afectezi valoarea colesterolului:

1.

Mănâncă o salată de legume înainte de fiecare masă copioasă
2. După fiecare masă mai îmbelşugată consumă kiwi şi felii de ananas proaspăt
3. Consumă carnea mai degrabă înăbuşită, la cuptor, grătar decât prăjită în ulei
4. Nu consuma la masa de seară alimente greu digerabile
, precum carnea de porc sau alte produse precum cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă. Le introduci la prânz, însă în cantităţi moderate, fără să faci exces!
5. Alege o felie de cozonac sau o bucăţică de prăjitură pe zi, ca desert. Dacă ai poftă de dulciuri, completează cu nişte fructe
6. Consumă la fiecare masă legume, ca garnitură pentru carne.
Însă atenţe la asocierea cărnii cu cartofi, combinaţie deloc indicată. Mai degrabă alege un sote de morcovi, fasole verde, broccoli, mazăre, conopidă, etc
7. Alege o alimentaţie diversificată ]n fiecare zi: cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt).

 

 

14 alimente periculoase pentru colesterol


Consumă cu moderaţie următoarele alimente care sunt recunoscute ca fiind foarte periculoase, favorizând creşterea colesterolului:

  • Laptele integral
  • Brânza grasă
  • Untul
  • Smântâna
  • Cremele: de brânză, de unt
  • Mezelurile
  • Carnea grasă
  • Popcornul
  • Dressing-urile pentru salate
  • Frişca
  • Chipsurile
  • Dulciurile din comerţ
  • Produsele de patiserie
  • Alimentele prăjite.

 

 

O treime din români au colesterolul ridicat


Statisticile arată că în prezent, în România, peste o treime din populaţie este afectată de hipercolesterolemie şi această cifră este în continuă creştere. Din ce în ce mai mulţi tineri, uneori sub 30 de ani, se confruntă cu această problemă, iar cauza principală este alimentaţia dezechilibrată. 

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ene pe 24 Apr 2012, 15:42
    colesterol 300

    Si eu am avut colesterol 300 si am baut suc de ceapa rosie 2 luni intre ele pauza de 1 luna. Am dat pe o razatoare de plastic ceapa[pe partea cu orificii mari] apoi am pus-o intr-un tifon si am stors-o.Procedezi asa pana strangi 600 ml +300 g miere poliflora +zeama de la o lamaie le amesteci si o tii la frigider apoi bei cate 50 ml inainte de fiecare masa cu 30 minute daca ai hiperaciditate bei sucul dupa masa o s-ai reusita sigur eu de la 300 am ajuns la 185 te rog s-a ai ambitie . Iti doresc multa sanatate.

    3
    0

  • Mihaela pe 23 Dec 2010, 20:22
    Naturist

    Ceaiul de păpădie elimină în cantități industriale colesterolul din organism. Se bea după fiecare masă neîndulcit dar nu mai mult de 2-3 căni pe zi. Se face cură de o lună cu pauză de 1-2 săptămâni. O alimentație echilibrată săracă în grăsimi. Sănătate.

    1
    1

  • italianul97 pe 23 Dec 2010, 14:28
    colesterol

    am si eu colesterolul 300 si as vrea sa intreb ce medicament sa iau as vrea parerea dstra

    2
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod