Semne si simptome
La persoanele cu boala celiaca, glutenul declanzeaza o reactie autoimuna in urma careia sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care ataca intestinele, provocand durere si declansand afectiuni.
Aceasta afectiune deterioreaza abilitatea intestinelor de a absorbi substantele hranitoare. In timp, acest fapt poate da nastere si altor afectiuni, inclusiv intarzierea cresterii la copii, malnutritia, osteoporoza prematura (subtierea oaselor) dar si cancer de colon.
Lasata netratata in timpul sarcinei, boala celiaca poate creste riscul avortului sau determina aparitia complicatiilor la nastere. De asemenea, boala celiaca are legatura si cu alte afectiuni ale imunitatii, cum ar fi: diabetul de tip 1 si unele forme de artrita.
Semnele si simptomele acestei afectiuni variaza foarte mult de la balonari abdominale la durere, diaree cronica, de la pierderea in greutate la crampele musculare, la durerea articulariilor, si de la amorteala la iritatii dureroase ale pielii.
De asemenea, unele persoane trec prin experienta schimbarilor de comportament, cum ar fi: iritabilitatea, depresia sau oboseala cronica.
La fel de adevarata este si afirmatia ca unele persoane cu aceasta afectiune nu prezinta niciun simptom pana cand boala nu este agravata de stresul unei interventii chirurgicale, sarcina sau o infectie virala.
La copii, iritatia cronica este primul semnal de alarma. Alte semne: intarzierea cresterii, statura scunda, decolorarea dintilor, probleme de comportament si invatare.
Boala celiaca sau enteropatia glutenica
De TopSanatate
Comentarii (1)
articolul este foarte sec, ar trebui sa contina informatii utile celor ce au boala, mai ales in sectiunea tratament
Posteaza comentariu