Specialistii de la Universitatea Toyama din Japonia au realizat un experiment pe soareci cu diabet pentru a verifica efectele musetelului. Timp de 21 de zile au fost hraniti cu extract de musetel, constatandu-se ca acesta scade nivelul zaharului din sange si previne aparitia complicatiilor asociate diabetului.
Autorii studiului vor testa efectele extractului din musetel asupra pacientilor cu diabet, fiind convinsi ca aceasta descoperire va constitui un punct de plecare pentru crearea unui nou medicament pentru diabetul zaharat de tip 2.
Pana atunci, acestia recomanda diabeticilor sa bea cate o ceasca de ceai de musetel in fiecare zi.
Pararea specialistilor
Dr. Minodora Tapurica, medic specialist in boli metabolice, nutritie si diabet zaharat sustine ca "din studiu reiese ca infuzia de musetele pare a scadea glicemia, prin inhibarea activitatii enzimei alfa glucozidaza, deci scade absorbtia intestinala a glucidelor, dar si prin scaderea productiei hepatice de glucoza. Insa, deoarece studiile sunt facute pe soareci, aceste doua modalitati de scaderea a glicemiei sunt doar supozitii care necesita multi ani de studii".
Dr. Elena Popa, medic biolog la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Sanatate, Bucuresti, este de parere ca "proprietatile antiseptice si bactericide ale musetelului sunt mult apreciate in medicina stiintifica, insa cu toate ca are multiple calitati, musetelul nu determina scaderea glicemiei. Diabetul este extrem de complicat, este o afectiune care necesita un tratament de specialitate".
De aceeasi parere este si biolog - nutritionistul nostru Livia Nena care ne spune ca "Fiecare planta are o raza de actiune, de exemplu, aloe vera este indicata in bolile de ficat sau in afectiunile gastrice. Despre musetel se stie ca nu are niciun fel de influenta asupra nivelului de glicemie, asupra diabetului, unde este vorba despre un deficit de insulina".
Specialistii cred ca trebuie realizate studii de lunga durata pentru a se confirma ca ceaiul de musetel are efecte pozitive asupra persoanelor cu diabet. Pana vor fi finalizate aceste studii persoanele cu sau fara diabet pot folosit musetelul pentru tratarea afectiunilor gastrointestinale, gingivale sau pentru vindecarea ranilor.
Ce contine musetelul?
"Printre substantele continute de musetele se afla: azulen, ulei volatil, camazulen, matricina, trioxiflavona, umbeliferoba, acid salicilic si etilic si fitosterine. Aceste substante sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii, sedative sau gastrointestinale", a declarat biologul Livia Nena.
Intrebuintari ale musetelului
Potrivit specialistilor, musetelul are proprietati: antiinflamatorii, antiseptice, analagezice, antialergice si cicatrizante. Totodata, acesta este eficient si in prevenirea sau ameliorarea durerilor menstruale, dar si in afectiuni precum colici intestinali, enterocolite, infectii renale etc.
Trebuie adaugat ca musetelul este utilizat si in cosmetica. Astfel:
- pentru tenurile uscate si iritate se pun comprese cu infuzie de mustele pe fata si se lasa sa actioneze timp de 30 minute dupa care tenul este spalat cu apa calduta;
- pentru tenurile grase se pot face bai de aburi cu infuzie de musetel.
De asemenea, parul spalat cu musetel capata un aspect matasos si in acelasi timp isi intareste radacina.
Mod de utilizare
1. Infuzie dintr-o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi, preferabil pe stomacul gol. "Ajuta persoanele cu gastrita hiperacida, ulcer gastric, enterocolite, balonari, colici abdominale, stimularea functiei hepatice, menstre dureroase, astm bronsic, stari iritative ale instestinului gros", a precizat medicul biolog-nutritionist Livia Nena.
Atentie!
Daca in loc de infuzie se face un ceai tare atunci acest ceai in loc sa aibe un efect antispastic, el irita stomacul provocand uneori varsaturi si chiar diaree.
2. Infuzie din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15- 20 minute si apoi se strecoara. Se face gargara sau se clateste gura cu infuzie calduta de mai multe ori pe zi.
Ajuta in cazul: gingivitelor, abceselor dentare, aftelor, amigdalitelor.
3. Infuzie din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 30 minute, apoi se strecoara.
"Se pun cataplasme cu ceai in ulcere varicoase, eczeme, rani, ulceratii, arsuri, rani infectate, inflamatii hemoroidale, dermatoze", a precizat biologul Livia Nena.
Remedii naturiste pentru diabetici
"Plantele care ajuta la scaderea glicemiei sunt: frunzele de afin, tecile de fasole, castravetele amar sau sunatoarea. Insa, persoanele cu diabet trebuie sa stie ca produsele pe baza de plante sunt doar adjuvante in tratamentul diabetului", a precizat dr. Tapurica, medic specialist in boli metabolice si diabet zaharat.