Chiar daca exercitiile au urmari pozitive asupra intregului organism este bine sa fii constient de limitele tale si sa-ti iei, unde este cazul, precautiile necesare. Pentru a evita eventualele neplaceri fii atent la urmatoarele sfaturi:
- efectueaza exercitii simple pentru a-ti incalzi muschii;
- intotdeauna este bine sa incepi cu exercitiile usoare pentru a-ti construi un ritm de lucru confortabil; poti efectua anumite tipuri de activitati fizice care-ti accelereaza respiratia; evita-le insa pe acelea care-ti ingreuneaza excesiv respiratia;
- inainte sa pleci sa te plimbi, anunta pe cineva unde te duci si cat timp intarzii;
- controleaza-ti talpile dupa fiecare activitate si asigura-te ca porti o incaltaminte adecvata;
- daca simti ca anumite exercitii te-au obosit neobisnuit de mult, intrerupe-le si odihneste-te.
Regimul alimentar al bolnavului de diabet este stabilit si in functie de urmatorii factori:
- cat de des faci exercitii;
- in ce moment al zilei efectuezi exercitiile;
- intensitatea si durata lor;
- cat de bine ti se potrivesc anumite exercitii.
Monotorizand nivelul glicemiei inainte si dupa exercitii, poti cunoaste in ce masura reactioneaza corpul fata de anumite activitati. Pentru evitarea situatiilor cu urmari neplacute este bine sa stii urmatoarele lucruri:
- inainte de a incepe orice forma de activitate fizica este bine sa-ti faci un examen cardiologic, completat cu o proba la efort, daca este cazul;
- daca iti administrezi insulina prin injectare, este bine sa eviti pe parcursul exercitiilor folosirea zonelor in care-ti aplici insulina;
- glucidele (cunoscute si sub numele de hidrati de carbon) reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila; drept urmare este indicat sa ai aproape nutrienti bogati in hidrati de carbon in momentele in care efectuezi exercitii;
- controleaza-ti glicemia inainte si dupa activitatea fizica pentru a preveni hipoglicemia;
- daca inainte de inceperea exercitiilor prezinti un nivel marit de glucoza in sange, activitatea trebuie amanata pana cand se restabileste nivelul de glucoza.