Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi care, pur si simplu, distrug tiroida. De asemenea, aceasta afectiune poate sa se traga din familie sau poate fi asociata cu unele anomalii genetice, cum ar fi sindromul Turner, sindromul Klinefelter sau sindromul Down.
Alte cauze care declanseaza aparitia acestei afectiuni sunt:
- boli autoimune, adica: artrita reumatoida, vitiligo (portiuni ale pielii isi pierd culoare si devin albe), boala Addison (o tulburare a glandelor suprarenale), si diabetul;
- varsta, cu cat sunteti mai in varsta, cu atat tiroida mai produce mai putini hormoni;
- chirurgia, prin indepartare partiala sau totala a glandei tiroide;
- iodul radioactiv, astfel, daca pacientul este supus la radioterapie cu iod radioactiv, fie pentru a impiedica cresterea tiroidei, fie pentru a diminua producerea de hormoni, rezultatul este distrugerea unui numar mare de celule tiroidiene si dezvoltarea hipotiroidismului;
- hipotiroidismul secundar, o cauza extrem de rara legata de boli cerebrale;
- tratamentul hipertiroidismului, prin indepartarea pe cale chirurgicala a tiroidei sau prin administrarea pe cale externa de iod radioactive, determina o diminuare a functiei tiroidiene, un deficit de hormoni tiroidieni, ajungandu-se la hipotiroidism.
Cauzele hipertiroidismului
Clasic se disting doua categorii de forme de hipertiroidism: hipertiroidism simplu si autoimun.
Hipertiroidismul autoimun, numit si Basedow-Graves, este cauzat de o conditie autoimuna, adica, corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Cauza nu este cunoscuta foarte bine, cert este ca acest atac nu distruge tiroida, ci o stimuleaza. Astfel, acesta incepe sa produca si mai multi hormoni ca inainte de atac, rezultand hipertiroidismul.
In unele cazuri, in glanda se dezvolta un nodul, care functioneaza in mod independent de restul glandei tiroide. Daca acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, apare hipertiroidismul.
Comentarii (1)
In iulie 2008 am fost operata pe tiroida si mi-a fost scoasa de tot,diagnosticu-l la externare fiind tiroidita Hashimoto.Ma simt bine ,dar iau zilnic 75 mg Euthiroxsi va trebui sa iau toata viata.Diferenta intre starea mea de sanatate dinainte de operatie si acum dupa operatie nu prea vad.Am aceleasi stari de iritabilitate,nervozitate, momente de depresie,aritmii cardiace,dar ma bucur ca m-am operat pentru ca puteam sa ajung in timp la ceva mai grav.Problema este ca trebuie gasit un medic bun care sa reuseasca sa-ti gaseasca dozele bune la medicament.La mine aceasta problema a fost mai dificila,am schimbat 3 medici si abia al 3-lea mi-a gasit cat trebuie sa iau ptr a-mi iesi analizele bune. Va doresc sanatate tuturor.
Posteaza comentariu