Un nou tip de glucometru care masoara nivelul zaharului din sange fara inteparea degetului va fi disponibil anul viitor, informeaza publicatia britanica DailyMail.
Cele mai bune aparate de masura glicemia
O veste buna pentru persoanele diabetice care sunt nevoite sa isi verifice glicemia in fiecare zi pentru o monitorizare atenta. Daca ne orientam dupa recomandarile ghidurilor internationale, o persoana care sufera de diabet trebuie sa isi masoare nivelurile glicemiei de 7 ori pe zi, inainte si dupa masa. Glucometrele folosite in prezent sunt simplu de utilizat si devin din ce in ce mai performante, insa au un dezavantaj major daca ne gandim la cele 7 intepaturi zilnice pe care diabeticul trebuie sa le faca daca vrea sa isi monitorizeze glicemia. Indiferent de marca glucometrului, fiecare aparat necesita o picatura de sange aplicata pe banda de testare care urmeaza sa fie analizata, afisand in final pe ecran nivelul glicemiei din acel moment al zilei.
Acum cercetatorii sustin ca nu mai este nevoie ca pacientul diabetic sa suporte aceasta durere in fiecare zi.
Un nou dispozitiv neinvaziv care se prinde de lobul urechii poate sa transmita informatia necesara fara sa fii nevoit/a sa-ti intepi degetul. Odata aplicat pe ureche, senzorii masoara glicemia folosindu-se de ultrasunete si masurarea temperaturii. Cu ajutorul unui cablu, aceste "date" sunt transmise catre alt dispozitiv de marimea unui telefon care este tinut in mana si afiseaza valoarea glicemiei, potrivit specificatiilor produsului.Specialistii sustin ca ultrasunetele pot sa masoare nivelul glucozei in sange pentru ca undele sonore se propaga sub forma unor variatii, in functie de nivelul glucozei in momentul respectiv. De asemenea, temperatura variaza in tesut atunci cand nivelul zaharului in sange este mai ridicat sau mai scazut. Undele electromagnetice de intensitate joasa care sunt transmise prin intermediul dispozitivului aplicat pe ureche difera si ele in functie de nivelul glicemiei.
Aparate glicemie: cele doua tipuri de diabet zaharat
Persoanele cu diabet zaharat prezinta o crestere a nivelului de zahar din sange datorita reducerii partiale sau totale a productiei de insulina in organismul lor. Exista doua tipuri de diabet zaharat: tipul 1 si tipul 2. In cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce cantitati insuficiente de insulina si/sau insulina are un efect redus in celulele musculare sau ale ficatului.
In diabetul de tip 1, organismul nu produce insulina deloc. Este o boala serioasa care conduce la complicatii severe, daca nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator. Nivelul ridicat de glucoza din sange poate afecta ochii, rinichii, nervii si vasele mari de sange, ducand la complicatii printre care: pierderea vederii, amputari sau disfunctia rinichilor.Cum interpretezi valorile obtinute?
Ghidurile internationale au stabilit ca valoare normala o glicemie situata intre 73 - 110 mg/dl pe nemancate. Dar daca valoarea glicemiei obtinute in urma testarii este:
- peste 111 - 126 mg/dl poate sa indice un diabet latent;
- peste 126 mg/dl indica diabet.
Conform Federatiei Internationale de Diabet, prevalenta diabetului in Romania este de 9,4% in randul populatiei adulte. Statistici ingrijoratoare se inregistreaza de asemenea in randul copiilor unde cresterea cazurilor de obezitate conduce spre riscul aparitiei precoce a diabetului.