Având în vedere numărul mare de cazuri de diabet la nivel mondial, numai în ţara noastră estimându-se că există circa 600.000 de diabetici, cunoaşterea factorilor de risc şi a simptomele joacă un rol important în descoperirea şi tratarea la timp a acestei afecţiuni. Iată factorii cei mai importanţi, enumeraţi de specialiştii de la EverydayHealth.com, care îţi influenţează nivelul de risc pentru diabetul tip 2.
Obezitatea sau supraponderalitatea. În patru din cinci cazuri de diabet tip 2, pacienţii sunt supraponderali, excesul ponderal reprezentând cel mai puternic factor de risc. Vestea bună este că acest factor face parte din puţinii care pot fi controlaţi. Un regim alimentar corect însoţit de exerciţii fizice te poate ajuta să te păstrezi la o greutate sănătoasă.
Prediabetul. Înainte de diabet, în majoritatea cazurilor, pacientul suferă de prediabet. Prediabetul este caracterizat de glicemie crescută, însă nu atât de mult ca în cazul diabetului. Diagnosticarea prediabetului este foarte importantă, pacientul având ocazia să trateze diabetul din timp. Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, poţi preveni apariţia diabetului coborând nivelul glicemiei.
Istoric de diabet zaharat în rândul rudelor de gradul I. În cazul în care un părinte sau o rudă a suferit de acesta boală, riscul de a te confruntă cu aceeaşi problemă e crescut.
Sedentarismul. Dacă ai un stil de viaţă sedentar, riscul de diabet creşte, susţin specialiştii. Recomandat este să faci cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice pe zi, cel puţin cinci zile pe săptămâna.
Diabet gestaţional. Această afecţiune apare la aproximativ 3% din femeile gravide. În cazul în care ai suferit de diabet gestaţional, riscul să faci diabet tip 2 în următorii 9 ani creşte cu 20%. De asemenea, riscul este crescut şi la copii.
Ai născut un copil cu o greutate de peste 4 kilograme. În acest caz, prezinţi un risc mai mare de diabet de tip 2.
Hipertensiune. Legătură între diabet şi hipertensiune este data probabli tot de excesul ponderal. Dieta şi exerciţiile fizice pot ajuta la controlarea tensiunii şi la reducerea riscului de diabet.
Sindromul ovarelor polichistice. Potrivit cercetărilor, o femeie diagnosticată cu această tulburare are un risc de 7 ori mai mare de a suferi de diabet de tip 2 comparativ cu femeile sănătoase.
Vârsta înaintată. Riscul pentru diabet zaharat de tip 2 creşte o data cu vârsta. Intervalul de vârstă situat între 40 şi 59 de ani reprezintă segmentul cel mai afectat, în lume existând la ora actuală peste 113 milioane de pacienţi diabetici cuprinşi între aceste vârste.
Dacă prezinţi unul sau mai mulţi factori de risc, adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi respectarea recomandărilor date de medic, te vor ajută să îţi menţii sănătatea.
Diabetul de tip 2: simptome
În diabetul de tip 2 organismul produce prea puţin insulină sau nu o poate folosi corect. Oricare din aceste cauze face ca glucoza să rămână în sânge până se elimină în urină, în loc să fie folosită de celule. Descrisă drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale timpurilor moderne, diabetul zaharat este o afectare metabolică ce se caracterizează prin creşterea valorilor glucozei în sânge.
În majoritatea a cazurilor, iniţial, pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 nu acuza niciun fel de simptome datorate acestei patologii. Din acest motiv, la nivel global, milioane de pacienţi nu sunt diagnosticaţi.
Manifestările caracteristice sunt reprezentate de oboseală, sete excesiva, pierdere în greutate, urinare excesiva, creşterea apetitului, afectarea vederii, frecvente infecţii uşoare, disfuncţie erectilă.