In incercarea de a gasi o modalitate non-invaziva de a masura nivelul glicemiei, specialistii americani au dezvoltat un nou dispozitiv. Afla cum va functiona acesta!
Expertii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts testeaza eficienta unui dispozitiv care sa analizeze nivelul glicemiei fara sa fie nevoie de binecunoscuta intepatura. Noul aparat poate aduce sperante mari persoanelor cu diabet de tip 1 care sunt nevoite sa se intepe la deget si de cinci ori pe zi pentru a-si masura nivelul zaharului in sange.
In ultimul timp, numeroase cercetari s-au orientat catre descoperirea unor modalitati mai simple de masurare a glicemiei. Astfel, s-a ajuns la masurarea zaharului din sange prin analiza lacrimilor, implantarea unor dispozitive minuscule sub piele sau folosirea unor tatuaje speciale care isi schimba culoarea atunci cand glucoza este prea ridicata sau prea scazuta.
Acum, specialistii americani propun un program pe cumputer care ar putea sa calculeze nivelul glicemiei in diverse momente ale zilei, scrie publicatia britanica DailyMail.
Aparat de masurat glicemia fara intepatura
Noul dispozitiv presupune apropierea unui cablu - cu un beculet in capat - de pielea bratului care va reflecta glucoza care circula in lichidul interstitial (un tip de lichid care scalda celulele epidermei si este localizat la nici o jumatate de milimetru de suprafata pielii). Cu ajutorul unei tehnici complexe, numita spectroscopie, undele de lumina recepteaza vibratii mici in moleculele care au rolul de a mentine unite celulele cu glucoza.
Specialistii estimeaza ca dispozitivul va fi disponibil peste 4 ani.
Monitorizarea glicemiei este esentiala
Fara o monitorizare corecta a glicemiei, diabetul de tip 1 poate sa afecteze rinichii, ochii, celulele nervoase, inima si majoritatea arterelor. "Diabetul zaharat este o boala complexa. De fapt, este un cumul de mai multe afectiuni. Diabetul de tip 1 se caracterizeaza prin lipsa secretiei de insulina. Astfel, pacientii trebuie sa fie tratati cu insulina pentru a suprevietui. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala progresiva, care in timp ajunge sa fie tratata cu insulina", explica prof. dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Medicii nutritionisti spun ca, desi multi oameni au o predispozitie genetica pentru a face diabet zaharat, cauza principala a acestuia este modul de viata al persoanei respective. Stresul si sedentarismul dublate de o alimentatie bogata in carbohidrati rafinati (zahar alb, faina alba, etc.), grasimi saturate (cele care se gasesc in produsele animale: carne, oua) si gatite pe foc si grasimile trans (cele din semipreparate, alimente de tip fast food sau margarina) pot creste riscul de diabet zaharat. "E important sa atragem atentia asupra stilului de viata pentru ca este un factor deosebit de contributor la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, care este si cel mai frecvent intalnit. Noi ne putem influenta stilul de viata, deoarece stim ca nesanatos inseamna obezitate, sedentarism, fumat, stres si alimentatie hipercalorica. Factorii sanogenetici care stau la baza unui stil de viata sanatos sunt: miscarea, dieta si mentinerea unei greutati corporale normale cu un indice de masa corporala sub 25, lipsa fumatului si 100 - 150 ml de vin rosu pe zi", recomanda prof. dr. Lichiardopol.
73 - 109 mg/dl: valorile normale ale glicemiei
Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ca spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 109 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.
Cunosti simptomele diabetului?
- Oboseala;
- Pierdere in greutate;
- Sete excesiva;
- Urinare excesiva;
- Cresterea apetitului;
- Ranile se vindeca mai greu;
- Starile de agitatie, iritabilitate, neatentie, letargie sau confuzie;
- Vedere incetosata.
La nivel mondial, aproximativ 250 de milioane de persoane au diabet, iar, in 2025, numarul acestora ar putea ajunge la 380 de milioane. La ora actuala in Romania, exista aproximativ 600.000 de persoane diagnosticate cu diabet, dintre care 2.500 sunt copii.
Comentarii (8)
Daca aveti date in legatura cu existenta pe piata interna a aparatului -Glucometru fără înțepătură, va rog sa-mi furnizati si mie date de contact, evntual alte date de interes.Daca nu exista inca aparut pe piata interna, atunci faceti cunoscut acest lucru pentru a nu ne mai da sperante.Am intrebat un alt "furnizor" de reclama si la telefon mi-a spus ca de fapt nu sint inca in tara, dar ca ei ...fac reclama.....
De unde se poate cumpara un asemenea glucometru Ma intereseaza firma si tara unde este el fabricat sau comercializat
Buna seara, sunt si eu interesata de unde pot procura un astfel de aparat. va multumesc si astept un raspuns. Anisoara
Mă interesează unde există și la ce preț un asemenea aparat, și dacă poate fi achiziționat. Mulțumesc.
@Ina, pentru tine e mai putin periculos, pentru copiii tai insa exista un risc. Si nu mai spuneti ca sa fie atent omul la ce mananca. O dati asa cu mancatul nesanatos, prea mult si facut miscare cat cuprinde. Eu una, pe fond de stres si cu o incarcatura genetica am ajuns in 3 ani de diabet la insulina. Iar de la 2 doze am ajuns la 4. Asa ca nu mai dati vina pe nesimtire, stai si bagi in tine. Cand va aud spunand lucrul asta mor. Stiu ce am patit eu, stiu ca nimeni nu e nebun sa manance si sa stea pe fund. Tot omul este preocupat de sanatatea lui. Lucrurile astea le spun cei care nu au altceva de spus. Pentru ca nu stiu, nu au cercetat, toti doctorii o tin pe-a lor. Oricum nu avem un singur doctor ca lumea in probleme de diabet. Toti sunt extraordinari dar ...lipsesc cu desavarsire.
Am recitit textul si nu voi sa mai comentez. Sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate pentru stirile date, astept si oferta pentru comercializare.
sa ai grija ce si cat mananci e prima optiune!
Daca tatal meu a suferit de ciroza ascita si diabet zaharat ce sanse sunt ca eu sau urmasii mei sa facem aceste boli?
Posteaza comentariu