Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boala de metabolism. In fiecare zi mancarea pe care o consumi este transformata in glucoza prin digestie. Glucoza trece in sange de unde ajunge in celule prin actiunea insulinei, un hormon deschizator de usi pentru glucoza. Celulele au nevoie de glucoza ca sa functioneze.

Diabetul de tip 2 este o boala de metabolism. In fiecare zi mancarea pe care o consumi este transformata in glucoza prin digestie. Glucoza trece in sange de unde ajunge in celule prin actiunea insulinei, un hormon deschizator de usi pentru glucoza.

Celulele au nevoie de glucoza ca sa functioneze.

In diabetul de tip 2 organismul produce prea putin insulina sau nu o poate folosi corect. Oricare din aceste cauze face ca glucoza sa ramana in sange pana se elimina in urina, in loc sa fie folosita de celule.

Descrisa drept una dintre cele mai grave probleme de sanatate ale timpurilor moderne, diabetul zaharat este o afectare metabolica ce se caracterizeaza prin cresterea valorilor glucozei in sange. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet, fiind intalnita in aproximativ 90-95% dintre cazuri.

Cunoscuta si ca diabet non-insulino dependent sau diabetul adultului, aceasta afectiune este cronica, dureaza intreaga viata si este invalidanta.

Diabetul zaharat de tip 2 reprezinta la ora actuala o problema epidemiologica globala datorita numarului mare de persoane afectate si prevalentei din ce in ce mai crescute: aproximativ 7.000.000 de noi pacienti sunt inregistrati anual la nivel mondial.

In acest moment, in intreaga lume sunt diagnosticati aproximativ 246 de milioane de pacienti diabetici, marea lor majoritate suferind de diabet zaharat de tip 2. Pana in 2025 numarul acestora este asteptat sa creasca la 380 milioane, reprezentand 7.1% din populatia adulta a planetei.

In Romania, prevalenta diabetului zaharat atinge 4,2% din totalul populatiei. Conform studiului Eurodiab, incidenta diabetului zaharat pentru grupa de varsta de 0-14 ani, in tara noastra, este de aproximativ 3/100.000 persoane.

In iulie 2003 erau inregistrate, in Romania, 420.0000 de persoane diabetice, dintre care 35.000 prezentand diabet zaharata de tip 1. Ingrijorator este faptul ca anual se inregistreaza circa 50.000 de noi cazuri de diabet.

Astfel, complicatiile diabetului zaharat fac anual 4 milioane de victime. In tarile industrializate, bolile cardiovasculare se intalnesc la aproximativ 50% dintre bolnavii cu diabet.