Transplantul de pancreas poate sa vindece diabetul zaharat de tip 1 daca problema ta este un pancreas care nu produce insulina. Cine il poate face si ce presupune acest tip de transplant?
Daca pancreasul tau nu mai produce insulina este logic ca prin inlocuirea lui, diabetul zaharat de tip 1 este vindecat. Astfel se elimina necesitatea de a administra insulina, de a masura glicemia si de a urma o dieta stricta. Insa, exista anumite conditii care permit realizarea acestui tip de transplant.
Cum se vindeca diabetul: Cine poate sa faca un transplant de pancreas?
Potrivit specialistilor, transplantul de pancreas este cel mai rar realizat si nu se aplica decat in cazurile grave de diabet, in general daca este asociat cu insuficienta renala care implica si dializa. Trebuie sa stim ca diabetul este principala cauza a insuficientei renale, fiind intalnita in peste 40% din cazuri.
De asemenea, este indicat ca transplantul de pancreas sa se realizeze pana in varsta de 45 de ani, deoarece sunt mai multe sanse ca el sa functioneze mai bine, iar persoanelor trecute de aceasta varsta, medicii le recomanda transplantul cu insule pancreatice (care presupune prelevarea celulelor producatoare de insulina de la pancreasul unei persoane decesate si injectarea lor intr-o vena abdominala).
Prioritizarea se face tinand cont de stadiul bolii, complicatiile si varsta pe care o are pacientul. "Persoanele cu varsta pana in 30 de ani au mai multe sanse sa faca un transplant de pancreas", precizeaza pentru publicatia EveryDayHealth.com, Michael J. Holman, medic chirurg specializat in transplant renal si pancreatic si profesor asociat la Robert Wood Johnson University Hospital din New Jersey, SUA.
Odata acceptat pentru un transplant de pancreas apare problema listelor care fac asteptarea interminabila. Gasirea unui donator compatibil poate sa dureze si cativa ani. Este posibil ca o parte din pancreasul unui donator viu sa fie transplantat persoanei bolnave, insa in majoritatea cazurilor organul este prelevat de la un donator decedat, potrivit specialistului care explica alegerea prin faptul ca interventia chirurgicala decurge mult mai bine cu transplantarea organului intreg.
3 din 10 romani sunt de acord cu donarea de organe in vederea realizarii de transplant
In cadrul evenimentului care a celebrat pentru prima data in Romania Ziua Recunostintei in Transplant, ministrul Sanatatii, Attila Cseke a declarat ca trei din 10 romani sunt de acord cu prelevarea de organe pentru efectuarea de transplant. "Transplantul a cazut victima a propriului succes, pentru ca exista o discrepanta fantastica intre rata donarii si rata transplanturilor", a comentat prof. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca care a avut initiativa acestei manifestari.
Datele Agentiei Nationale de Transplant arata ca 119 este cifra celor care au fost de acord sa renunte la un rinichi sau la o parte din ficat, 42 e cifra donatorilor multipli.
Cum se vindeca diabetul: Ce rata de succes are transplantul de pancreas?
73% dintre pacientii cu transplant de pancreas de la donator viu supravietuiesc inca 10 ani, dupa cum a subliniat prof. Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca in cadrul celei de-a 6-a editie a conferintei "Danubian Transplant Symposium", care a avut loc la Viena la sfarsitul anului trecut.
Transplantul de pancreas este o interventie chirurgicala care implica multe riscuri, un timp insemnat de recuperare si medicamente imunosupresoare care suprima raspunsul imun si previn respingerea organului. De asemenea, potrivit specialistilor, primele trei saptamani dupa operatie implica un program strict de medicatie, teste de sange si o monitorizare atenta.
Ce este diabetul zaharat de tip 1?
Diabetul de tip 1 este mai rar si reprezinta aproximativ 10% din cazuri. "Din cele 50.000 de cazuri noi de diabet pe an, intre 5-10% sunt diabet zaharat de tip 1 sau insulinopriv care afecteaza adultii tineri si copiii, necesitand in permanenta tratamentul cu insulina", specifica prof.
- setea intensa si permanenta;
- nevoia frecventa de a urina;
- scaderea inexplicabila in greutate, insotita eventual de oboseala;
- pofta de mancare exagerata;
- tulburari de vedere;
- confuzie mentala;
- schimbari ale dispozitiei.
Este esential sa ai o alimentatie sanatoasa in care sa incluzi grasimile bune pe care le gasim in pestele marin si sa alegi alimentele cu index glicemic scazut: cereale, legume, zarzavat si fructe, fasole neagra, mazare, iaurt, morcov crud, rosii, mere, nectarine, piersici, fructe de padure, linte, usturoi, castraveti, lapte, cirese, capsune, migdale, fistic, nuci, avocado, masline, tofu, crustacee, broccoli, telina, ceapa, spanac, ardei gras, varza, ciocolata neagra cu cacao peste 70%.