De sarbatori impaca-te cu diabetul

E prima ta iarna cu diabet sau poate anul trecut te-ai simtit rau de sarbatori si vrei sa afli ce poti schimba anul acesta. Nu e greu. Urmarind cateva indicatii simple o sa vezi ca te poti simti bine si diabetul nu-ti mai strica cheful de a sarbatori.

Nu e intodeauna usor sa te abtii de la mancarurile apetisante de pe masa, insa merita, si odata ce vei reusi tentatia va fi mai mica. Abuzul de mancare creeaza un cerc vicios greu de intrerupt. Multa mancare inseamna multa glucoza in sange, care stimuleaza la randul ei pofta de mancare. Cu cat mananci mai mult cu atat nivelul glucozei in sange creste si induce o stare de oboseala.

Daca vrei sa fii tolerant(a) cu tine insati si sa-ti satisfaci capriciile de sarbatori, s-ar putea sa te alegi doar cu o senzatie greoaie de oboseala, neplacere si lipsa de interes. Unde mai e placerea?


Strategia "slabitul  in ajun" nu mai functioneaza

Pregatirea pentru festin nu functioneaza in cazul in care ai diabet.

Daca te straduiesti sa nu mananci toata ziua ca sa te poti bucura de toate felurile mesei de Craciun sau Revelion trebuie sa ai un organism sanatos, adaptabil. Cand ai diabet, daca nu mananci o zi intreaga, glucoza din sange va scadea foarte mult, cu consecinte grave.


Nu-ti poti permite sa sari peste mese si sa te infometezi. Desi ceilalti renunta la programul obsinuit de masa, tu trebuie sa mananci cate putin la fiecare 3-4 ore, la fel ca in timpul anului. Potolindu-ti foamea constant vei rezista mai usor la tentatiile mesei incarcate.


Cu sampania cum ramane?


Mancarea nu e singura "ispita". Chiar mai greu de evitat sunt toasturile repetate cu vin, bere, gin, sampanie...

Excesul de alcool are aceleasi efecte, pentru diabetici, ca si excesul de mancare. Glucoza creste foarte mult, pana produce accidente, oboseala sau foame constanta.


E bine se bei doar o gura-doua din paharul cu care ai ciocnit si sa nu depasesti 150 ml de vin, 350 ml de bere, sau 50 ml de bautura tare pe zi. Riscul major pentru cresterea glucozei il dau amestecurile de alcool cu sucuri dulci.

Pe de alta parte cand organismul e ocupat cu metabolizarea alcoolului, nu poate folosi glucoza depozitata in ficat. Rezultatul este o hipoglicemie accentuata, deci periculoasa, cand alcoolul se bea in afara mesei.

De aceea conteaza sa asociezi paharul de bautura cu mancarea sau cu gustarile din timpul zilei.



Diabetul e in corp, pofta e in cap


Pregatirea psihica este, ca si in alte situatii, foarte importanta. Daca stii ca ai diabet si urmeaza sa-ti petreci sarbatorile cu prieteni sau rude care isi pot permite sa manance orice si oricat, gandeste-te la o strategie de "rezistenta".


Imagineaza-ti cateva situatii in care cei din jurul tau vor manca bunatati, sau felul tau de mancare preferat iti va face cu ochiul de pe masa, si alege mental o solutie: sa-ti amintesti ca o prajitura e mai putin importanta decat sanatatea ta si daca vei ceda unei pofte minore iti vei face un rau major, sa te indepartezi si sa incepi o discutie care sa-ti distraga atentia cu cineva, sau sa anticipezi cat de satisfacut(a) te vei simti daca vei reusi sa-ti respecti regimul.



Hotaraste inainte de vacanta cat de des iti vei face testul de glucoza. Daca te ajuta sa nu te abati de la regim, foloseste-l mai des. Programeaza-ti si orele de sport sau orele la care trebuie sa iei medicatia, ca sa-ti poti controla boala si, implicit, starea de bine.

 

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gelu pe 19 Dec 2007, 13:31
    Mancarimi..

    Am 68 de ani, si am un dieabet tip 2, si am macarimi in zona anala. Ce tratament pot sa fac? Am fost la medic..si am primit unguent, dar nu imi trece.

    0
    0

  • louisiana pe 17 Ian 2007, 15:29
    ptr voi

    e ff interesant

    0
    0

  • felicia pe 9 Dec 2006, 12:03
    pt surioara mea

    daca nu te tii de asta am sa te bat

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod