Analize neinvazive pentru nodulii tiroidieni

Persoanele care au probleme cu tiroida pot sa apeleze la doua metode moderne si neinvazive de evaluare endorina care diferentiaza tumorilor endocrine maligne de cele benigne. Afla de la dr. Adrian Comanici, medic specialist endocrinolog care sunt acestea si cum ajuta ele?

Persoanele care au probleme cu tiroida pot sa apeleze la doua metode moderne si neinvazive de evaluare endorina care diferentiaza tumorilor endocrine maligne de cele benigne. Afla de la dr. Adrian Comanici, medic specialist endocrinolog care sunt acestea si cum ajuta ele?


Frecventa mare a „nodulului tiroidian” sau in general a „dismorfopatiilor tiroidiene” aparute in randul populatiei se datoreaza, pe de o parte cresterii gradului de cultura medicala si al adresabilitatii in serviciul medical, si pe de alta parte usurintei cu care se evidentiaza aceste leziuni prin tehnici de ultrasonografie.


95% din cancerele tiroidiene se prezinta ca „noduli”


Datele statistice din literatura internationala si experienta din tara noastra au aratat ca 95% din cancerele tiroidiene se prezinta ca „noduli”. Frecventa nodulilor creste cu inaintarea in varsta, mai frecvent la populatia de sex feminin: de la 30 la 60%. Totusi frecventa cancerului de tiroida este scazuta: cancerul tiroidian semnificativ clinic este rar 4- 5/100.000, valoare.
Insa, cancerul tiroidian ocult se gaseste la 3% din indivizii care mor din alte cauze, iar cel microscopic la 10% dintre acestia.

Pentru obtinerea unui diagnostic corect se recurge, nu in putine cazuri, la tehnici invazive (iradieri, biopsii) justificate de lipsa concordantei datelor clinico-imagistice si biologice de la un moment dat. O serie de descoperiri in domeniul ultrasonografiei, cu o experienta practica de data relativ recenta in tara noastra, vin in lumina conceptului de noninvazivitate, sa inbunatateasca protocolul de evaluare a maselor tumorale tiroidiene.


Elastografia in timp real (RTE)


Este o metoda recenta de diagnostic, non-invaziva, neiradianta, ce are la baza diferentele intre proprietatile mecanice ale tesuturilor, utilizata pentru a detecta sau clasifica formatiuni tumorale din diverse organe (san, tiroida, parti moi musculo-scheletice, prostata, ficat). Foloseste echipament ecografic de ultima generatie si analizeaza transmiterea si receptia ultrasunetelor reflectate de tesuturi, rezultand o imagine specifica: elastograma.



Imagistica cu ultrasunete este cea mai frecventa tehnica imagistica medicala pentru producerea de elastograme. S-au efectuat cercetari folosind elastografia prin rezonanta magnetica (MRE) si tomografie computerizata. Cu toate acestea, folosirea ultrasunetelor are avantaje multiple:

  • O formatiune tumorala suspecta (canceroasa) are o dezvoltare anormala si este de 5-28 ori mai dura decat tesutul moale adiacent. Atunci cand se aplica vibratii sau o compresiune mecanica, tumora se deformeaza mai putin in comparatie cu tesutul din jur;
  • Elastografia (RTE) a fost folosita la inceput pentru masurarea gradului de rigiditate a ficatului in vivo (FibroScan, Echosens, Franta). Este considerata o metoda neinvaziva si o alternativa a biopsiei hepatice. A fost demonstrata o corelatie intre elasticitatea ficatului si scorul de fibroza (sau ciroza);
  • Cuantifica gradul de scleroza sau infiltratie tisulara si impreuna cu datele ecografice 2D si Doppler, permite diagnosticarea cu acuratete a nodulilor mamari, tiroidieni, din prostata sau tesuturi superficiale sau chiar mai profunzi (de ex.
    hepatici).


Diferentele de elasticitate dintre diversele structuri normale si patologice contribuie la precizarea naturii benigne sau maligne a nodulilor tiroidieni. Scorul RTE a fost clasificat ca: 1 = moale, 2 = predominant moale, 3 = predominant dur, 4 = nodul dur. Elastografia tiroidiana a fost inteleasa si utilizata ca o completare la evaluarea ecografica a tiroidei in mod 2D, Color Flow Doppler (CFD) si Power Doppler (PD). Interpretarea datelor se realizeaza strict in context clinic si completeaza, dar nu modifica algoritmul de diagnostic al formatiunilor tumorale tiroidiene.