Dr. Oana Spânu, medic dermatolog Academica Medical Center, trage un semnal de alarmă în privința expunerii la razele UVA și UVB, atât la plajă, cât și la solar, nocive atât pentru aspectul, cât și pentru sănătatea pielii și le îndeamnă pe femeile din România să ia în calcul 10 metode simple și eficiente de protectie a pielii pe timpul verii.
Expunerea cronica la UV (A și B) generează procesul numit fotoîmbătrânire. Apar pete pigmentare, riduri, laxitate și telangiectazii (steluțe vasculare). Un ten matur, expus cronic la UV se îngroașă în timp, are loc o degenerare a matricei dermice și a fibrelor de colagen, dar și o acumulare anormală de fibre de elastină. Se pierd glicozaminoglicanii, scade capacitatea de hidratare a pielii și apare xeroza (uscăciunea pielii), apoi ridurile. Pe lângă UV sunt implicați și alti factori externi: fumatul, poluarea, radiațiile infraroșii, ozonul și alimentația deficitară în vitamine și minerale. UVA si UVB sunt implicate în fotoîmbătrânire și carcinogeneză. UVA pătrund în profunzime și sunt responsabile de apariția radicalilor liberi de oxigen, care distrug lipidele, proteinele și AND ul celular.
UVB distrug în epiderm AND-ul keratinocitelor, declară Dr. Oana Spânu.Dr. Oana Spânu ne învață cum putem evita aceste efecte nedorite prin câteva metode simple, la îndemâna oricui.
1. Aplică în fiecare dimineață o cantitate semnificativă de cremă cu factor de protecție solară pe zonele de piele expuse : față, urechi, gât, decolteu, brațe și picioare! Reaplică această cremă peste zi dacă petreci mult timp în aer liber!
Chiar dacă mergi numai câteva minute pe stradă sau cu mașina, trebuie să știi că zonele corpului tău, neacoperite de haine, vor fi ținta ultravioletelor, iar cremele care protejează împotriva ultravioletelor B și A te pot feri de arsură și de apariția petelor pigmentare!
2. Dacă mergi la plajă, crema de fotoprotecție trebuie aplicată la 2-3 ore pe toată suprafața corpului!
Mediul cald și umed din zilele însorite favorizează transpirația abundentă și îndepărtează o mare parte din crema aplicată pe piele, la fel și băile în apa mării , astfel că vor trebui repetate aplicările la intervale de 2-3 ore, pentru o fotoprotecție cât mai bună.
3.
Apelează la creme minerale cu indice de protecție înalt (SPF 30-50) și cu protecție UVA, pentru a beneficia de filtre eficiente împotriva ultravioletelor, în special dacă ai o piele deschisă la culoare, părul blond sau roșcat și ochii albaștri !Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, se înroșește mai rapid și capătă foarte greu o culoare maronie (fototip II), cu atât mai mare este riscul de arsură severă, de apariție a petelor pigmentare și a tumorilor cutanate pe parcursul anilor .
4. Fotoprotecția nu se limitează la folosirea cremelor cu ecran solar!
Nu sta în soare ore în șir, nu te expune în mijlocul zilei (intervalul 11-17), folosește bluze cu mânecă lungă și pantaloni dacă pielea s-a înroșit și petreci mult timp pe plajă, nu te despărți de pălărie și de ochelarii de soare!
5. Folosește produse complementare pentru îngrijirea tenului și menținerea lui tânără!
Pielea uscată sau arsă de soare necesită aport suplimentar de apă, minerale și vitamine. Dimineața aplică o cremă ușoară, hidratantă și nutritivă, apoi crema de fotoprotecție, iar seara, după demachiere și spălarea cu apă, poți aplica produse care conțin peptide și retinoizi cu efect antiageing.
6.
Pulverizează apă termală pe fată de mai multe ori, pe parcursul zilei! Aceasta hidratează pielea, o menține suplă, iar mineralele pe care le conține sunt benefice. De exemplu seleniul protejează împotriva efectelor nocive ale ultravioletelor.7. Consumă zilnic apă în cantitate mare și alimente bogate în acizi grași esențiali (migdale, somon, ton) care vor avea grijă de colagenul tău!
8. Bea ceai verde și negru pentru conținutul bogat în catechine (EGCG) si teaflavine! Efectul puternic antioxidant al acestora împiedică deteriorarea colagenului, previne îmbătrânirea și apariția tumorilor de piele.
9. Folosește o cremă cu efect autobronzant dacă îți dorești o culoare mai închisă a pielii! Cremele autobronzante îți pot da o culoare frumoasă, iar riscurile comparațiv cu expunerea la soare sunt reduse. Efectul acestora este însă pe termen scurt și trebuie aplicate după un gomaj al pielii pentru o culoare uniformă. Atenție! Cremele autobronzante nu conferă protecție împotriva ultravioletelor și nu este indicată expunerea la soare imediat după utilizarea acestora pe piele (pot apărea arsuri sau reacții alergice)!
10.
Orice pată suspectă de pe piele, care își modifică forma, culoarea sau crește , dar și orice leziune nouă care ne trezește suspiciuni ar trebui investigată de către un medic dermatolog pentru un diagnostic și tratament corect , astfel încât să prevenim o posibilă evoluție nefavorabilă ulterior.Oana Spanu este medic specialist Dermatologie-Venerologie/ Dr. estetician–proceduri non și minim invazive, specialist al Centrului Medical Academica.