Deși mult timp s-a dezbătut dacă ar trebui să zâmbești larg sau dacă este mai bine să eviți orice expresie facială pentru a preveni semnele de îmbătrânire, se pare că bucuria te întinerește. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că zâmbetele pot face o femeie să pară cu până la 3 ani mai tânără. Alte beneficii suplimentare sunt stimularea imunității, reducerea ritmului bătărilor inimii, diminuarea stresului și a tensiunii arteriale.
Chiar dacă dermatololgii sunt de acord că trebuie eliminat scepticismul legat de legătura dintre ridurile de zona ochilor și fiecare zâmbet larg, cel mai bine este să cunoști detaliile problemei pentru a-ți da seama care sunt problemele reale și cum îți poți păstra tenul catifelat și proaspăt.
Zâmbetele nu creează riduri
„Este o idee clar susținută încă din secolul al XIX-lea. Mamele le spun adesea fiicelor lor să nu zâmbească prea mult înainte să se căsătorească pentru că le vor apărea riduri și nu vor fi la fel de atrăgătoare, dar realitatea este că nu se pot forma riduri numai prin mișcarea mușchilor caracteristică zâmbetelor.
Majoritatea ridurilor sunt cauzate de o reducere a grosimii pielii, a elasticității, a conținutului de grăsimi și de colagen, care sunt în primul rând influențate de factori genetici și mediul înconjurător”, spune dr. Paul Jarrod Frank, dermatolog din New York.Deși este adevărat că ridurile de la coada ochiului pot fi cauzate parțial de zâmbete foarte largi, dermatologii consideră că pot fi complet prevenite de serurile cu antioxidanți și de utilizarea zilnică a cremelor de protecție solară.
Totuși, zâmbetele nu sunt un ser al tinereții
Deși există multe studii care au arătat că zâmbetul creează un aspect general mai tineresc, efectul se datorează mai mult faptului că impresia de fericire distrage atenția de la imperfecțiunile de la nivelul tenului. La nivel obiectiv efectul de întinerire este cel mai evident în cazul persoanelor de peste 40 de ani, în timp ce noile studii au demonstrat că și expresia facială complet neutră poate face chipul să pară mai tânăr.
Femeile zâmbesc mult mai des decât bărbații
„Într-adevăr, se întâmplă mult mai des să vezi o femeie zâmbind decât un bărbat, dar nu este neapărat o regulă rigidă. Chiar dacă zâmbetul este asociat cu feminitatea nu înseamnă că tenul va fi afectat foarte grav dacă îți exprimi direct sentimentele, fără să te forțezi să eviți expresiile faciale”, spune dr.
Marianna LaFrance, profesoară de la Universitatea Yale.
Zâmbetele ne apropie de ceilalți
„Fiecare zâmbet poate stabili noi legături afective cu cei din jurul tău. Un simplu zâmbet poate reface sau ameliora o relație care este în pericol, indiferent dacă este vorba despre prieteni, familie sau partener. Previne conflictele și este o modalitate de a transmite mesajul că ești o persoană demnă de încredere. Noile cercetări clasifică zâmbetele ca pe un gest fundamental de integrare la nivel social, care nu reprezintă mereu o expresie a bucuriei interioare”, spune dr. LaFrance.
În acest sens injecțiile cu Botox care stopează încruntarea pot avea un efect puternic antidepresiv. „Le recomand pacientelor care sunt îngrijorate din cauza semnelor de îmbătrânire de pe chip să încerce Botoxul pentru că simpla eliminare a ridurilor de încruntare dintre sprâncene are un impact major asupra aspectului tenului.
Dacă arăți supărat și cei din jurul tău vor prelua emoțiile negative”, spune dr. Eva Ritvo, psihiatru din Miami.
Posteaza comentariu