Varicele netratate, pot duce la dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulceratia de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva si tromboflebita.
In prezent, tratamentul curativ cuprinde o serie de elemente, care pot fi folosite in diferite combinatii, pentru obtinerea unor efecte morfologice, functionale si nu in ultimul rand, estetice pozitive. Acestea includ extirparea pachetelor varicoase prin tehnici microchirurgicale, cu incizii, care dupa cateva luni devin practic invizibile, laserterapia si scleroterapia.
La pacientii tineri este recomandata evitarea pe cat posibil a extirparii in totalitate a venei safene, aceasta constituind, in unele cazuri de urgenta, un rezervor natural de proteza vasculara biologica.
Tratamentul varicelor cuprinde 2 directii: tratamentul varicelor deja constituite si tratamentul de prevenire a unor noi varice.
Tratamentul corect si curativ al varicelor deja constituite este exclusiv chirurgical si consta in excluderea din circulatie a venelor dilatate. Principalele metode de tratament chirurgical sunt:
- excluderea prin ligaturi a venei dilatate;
- excizia venelor dilatate, atat a celor vizibile, cat si a celor vizibile numai la ecograf;
- injectarea unor substante screlozante in varice;
- screlozarea cu sonde laser a varicelor.
Interventia chirurgicala are ca scop indepartarea venelor superficiale dilatate. In timp, daca se mentin conditii favorizante, alte vene pot dobandi aspect varicos, necesitand la randul lor extirparea. Acest fapt nu inseamna ca varicele au recidivat. Cu cat interventia este efectuata mai precoce, cu atat rezultatele sunt mai bune, iar "recidivele" sunt mai putin probabile.
Prevenire
Tratamentul de prevenire a aparitiei unor noi varice consta in tonifierea peretilor venelor ramase cu ajutorul unor medicamente, si cu un mod de viata, care sa impiedice dezvoltarea unor noi varice.
Tratamentul medicamentos vasoprotector sau flebotonic este total contraindicat la femeia gravida sau care alapteaza. Totodata, sunt excluse interventiile chirurgicale asupra varicelor, indiferent cat de mari si dizgratioase apar ele. Majoritatea venelor vor reveni la dimensiunile lor normale, prin procesul fiziologic specific lauziei. Abia dupa un an de zile si numai ca urmare a unui examen de specialitate se poate discuta problema rezolvarii varicelor.
Masuri de prevenire
- evitarea statului prelungit in picioare fara miscare;
- perioade de repaos cu picioarele ridicate si masaj bland;
- nu se poarta incaltaminte plata, fara toc;
- evitarea expunerii prelungite la soare;
- purtarea ciorapilor elastici pana la nivel inghinal;
- dieta bogata in fructe si legume, care sa asigure un aport caloric si de vitamine si minerale corespunzator, prezenind, astfel, constipatia si obezitatea;
- activitate fizica regulate: inot, gimnastica, sau mers pe jos;
- dusuri alternative cu apa calda-apa rece.
Sfat
Daca am stat in picioare un timp indelungat sau dupa o calatorie mai lunga sunt recomandate, cel putin din 2 in 2 ore, miscari de gamba, miscari de flexie si extensie ale piciorului si miscari de ridicare si de coborare pe varfuri.
Articole utile:
Varicele: inestetice si suparatoare
Varicele nu dau inapoi
Varicele: mai bine previi decat sa operezi