Situate in majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare, varicele reprezinta dilatatii patologice si permanente ale venelor, care apartin sistemului venos superficial. Varicele au culoarea albastruie si se formeaza datorita unei insuficiente venoase.
Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valvule unidirectionale, care asigura circulatia sangelui catre inima, de jos in sus. Daca aceste valvule isi pierd capacitatea de antireflux, venele se dilata si apar varicele.
Singurul factor care determina intoarcerea sangelui din membrele inferioare catre inima, impotriva fortei gravitationale este contractia musculaturii. In lipsa acesteia, sangele stagneaza, oxigenarea vaselor este ingreunata si astfel, pe langa o crestere a presiunii in vase, se adauga si o alterare a calitatii structurilor vasculare si valvulare.
Cauze
Boala este mai frecventa la femei, 60% dintre acestea prezentand semne ale bolii, la varste cuprinse intre 20 si 50 ani. Ca orice alta afectiune, varicele sunt favorizate de factori de mediu sau care tin de stilul nostru de viata:
- o profesie care impune statul prelungit in picioare;
- efortul muscular intens si prelungit;
- caldura si umiditatea excesiva;
- obezitatea, care adanceste leziunile peretului venos;
- sarcina, prin cresterea presiunii intra-abdominale, care are ca efect impiedicarea circulatiei de intoarcere, mai ales prin substantele endocrine circulante, determinand modificari ale peretilor vasculari;
- factorul genetic este prezent in peste 80% din cazuri.
Simptome
Debutul afectiunii este lent si se manifesta prin senzatia de neliniste la nivelul gambei, caracterizata prin discrete amorteli si o senzatie de greutate, care indeamna bolnavul sa mearga sau sa-mi maseze gamba. Aceste fenomene apar dupa ce persoana respectiva a stat mai mult timp in picioare sau dupa eforturi intense sau o pozitie sezanda indelungata. Insa, acestea dispar foarte repede daca adoptam pozitia culcata, cu picioarele ridicate.
In stadiul de varice constituite, se observa "coloane" venoase dilatate, cu traseu sinuos, care apar initial in portiunea superioara a gambei. Edemul, care in faza de debut este discret, se extinde si devine permanent. Tegumentul se subtiaza si devine transparent, lucios, cu zone de hiperpigmentare, cu pilozitate redusa si foarte sensibile la traumatisme.
Varicele si sarcina
In a doua parte a sarcinii, se pot dezvolta si varice in regiunea organelor genitale externe, varice vulvo-vaginale. Acestea sunt prezente doar pe timpul sarcinii, ele regresand in totalitate, la majoritatea cazurilor, dupa nastere.
Articole utile:
Varicele: tratament si prevenire
Varicele nu dau inapoi
Varicele: mai bine previi decat sa operezi