Varicela, cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, este o boala infectioasa extrem de contagioasa produsa de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care produce si herpesul zoster. Este caracterizata de aparitia de vezicule care evolueaza spre pustulizare, formare de cruste si, ocazional, cicatrici.
Incidenta varicelei a scazut odata cu introducerea in 1995 a vaccinului pentru aceasta afectiune. Infectia poate fi contactata pe cale aeriana din colectivitate sau de la persoane cu infectie zosteriana activa.
Durata medie a incubatiei este de 14 zile (variind intre 10-23 de zile). Simptomele generale sunt rare la copii, aparand mai des la adulti: cefalee, dureri de spate, dureri musculare si stare generala alterata. Eruptia apare dupa 2-3 zile.
Care sunt simptomele varicelei?
La majoritatea copiilor, varicela incepe prin aparitia eruptiei: leziunile veziculoase apar in valuri succesive, au aspectul unor picaturi de apa si sunt inconjurate de un halou rosu. Sunt insotie de prurit intens. Veziculele au centrul usor deprimat si se transforma rapid (8-12 ore) in pustule, apoi cruste. Leziunile aparand in valuri succesive, toate stadiile de evolutie pot fi observate la un pacient in acelasi timp. Crustele cad dupa un interval de timp de 1-3 saptamani, lasand in urma o zona roz, discret deprimata. Cateodata apar hemoragii in leziunile pustuloase, aspect numit varicela hemoragica.
In cazul adultilor, simptomele prodromale sunt regula si pot fi severe. Durata eruptiei depaseste o saptamana, iar recuperarea se face cu greutate. Se poate asocia cu afectare pulmonara (pneumonita) sau a sistemului nervos central (ataxie cerebeloasa, encefalita).
Ce complicatii pot sa apară în cazul varicelei?
Leziunile de varicela se pot complica cel mai frecvent cu suprainfectii stafilococice. Alte complicatii mai putin frecvente includ artrita, uveita, conjunctivita si cardita virala, nefrita (inflamatia rinichilor) si orhita (inflamatia testiculelor), care poate duce la sterilitate.
Cum sa prevenim?
Boala poate fi prevenita prin imunizarea copiilor prin vaccinare, eficienta intr-un procent de 80%. Trebuie imunizati in principal cei care au risc mare de a dezvolta varicela: adultii care nu au facut boala in copilarie, copiii cu leucemie, persoanele cu imunitate scazuta (tratamente imunosupresoare, infectie HIV, cancer).
Ce optiuni de tratament avem pentru varicelă?
Simptomatic: ameliorarea pruritului prin aplicarea de lotiuni calmante si administrarea orala de antihistaminice.
Antiviral: in general cu aciclovir (alti agenti care pot fi folositi: valaciclovir, famciclovir, foscarnet); daca tratamentul antiviral este inceput in primele 24 de ore, scade severitatea varicelei si riscul de complicatii.
Tratamentul suprainfectiei bacteriene: se face cu antibiotice topice sau orale cu actiune impotriva stafilococului auriu si/sau a streptococilor de grup A.