Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica de care sufera aproximativ 2% din populatia globului si care se manifesta prin pete rosii acoperite de scuame albe localizate oriunde pe corp, in cele mai multe cazuri extrem de pruriginoase.
Intr-o treime din cazuri boala asociaza si afectare articulara, mai mult sau mai putin severa, spectrul variind de la simple dureri articulare pana la deformari care implica si un grad de impotenta functionala, bolnavii avand uneori o limitare marcata a miscarilor pe care le pot efectua.
Tratament
Tratamentele clasice constau in folosirea locala de produse cu efect keratolitic (de indepartare a scuamelor), antiinflamator si emolient, de refacere a pielii, asociate uneori cu sedinte de raze ultraviolete. Cazurile care nu raspund la acest tratament pot fi tratate pe cale sistemica cu medicamente mai puternice, cum ar fi metotrexatul, ciclosporina sau retinoizii. Ramane totusi un procent de pacienti cu boala severa rezistenta si la aceste tratamente.
Ce este de facut cand nu raspunde la tratament?
Cele mai noi tratamente se bazeaza pe agentii biologici cum ar fi etanerceptul. Acest medicament se leaga de o molecula cu rol in declansarea efectelor inflamatorii, blocandu-i astfel activitatea.
Dintre cei care pot beneficia de acest tratament fac parte pacientii cu:
- artrita psoriazica;
- psoriazis in placi moderat sau sever rezistent la tratamentele standard;
- intoleranta la tratamentele standard;
- psoriazis asociat cu afectiuni care contraindica celelalte tratamente.
In ce consta tratamentul?
Tratamentul consta in injectii saptamanale, iar rezultatele se vad dupa prima luna de tratament. In cazul leziunilor de pe piele se obtine diminuarea pana la disparitie a rosetii, iar tratamentul are un efect spectaculos si asupra simptomelor articulare, prin actiunea puternic antiinflamatoare. Pe parcursul tratamentului pacientul este monitorizat lunar.
Efectele adverse pot consta in:
- Reactii locale la locul injectarii: durere, edem, eritem, prurit, echimoze, sangerare;
- Cresterea riscului de aparitie a infectiilor, cel mai frecvent respiratorii, urinare sau cutanate;
- Reactii alergice, inclusiv angioedem, urticariene;
- Agravarea insuficientei cardiace congestive.
Comentarii (3)
de citeva luni cu un tratament naturist reusesc sa tin psoriazisul sub control...pastile,o crema si un gel de dus.Detalii mes/mail mariageorge11
foarte eficient este tratamentul cu crema din miere de Manuka UMF 15+. Mierea de Manuka este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut in prezent, ale carei proprietati sunt cercetate de 15 ani la Universitatea din Waikato din Noua Zeelanda, de catre Dr. Peter Molan si echipa sa de cercetatori. Are proprietati foarte puternice antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.
sunt diagnosticata cu psoriazis.incerc sa-l tin sub control ,adica ,in momentul cind apar acele pete rosii folosesc unguenturi cum ar fi
Posteaza comentariu