Tot ce trebuie să ştii despre varice. Cauze şi remedii

Varicele sunt vene superficiale, aflate în zona membrelor inferioare, care se dilată în mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic.

Varicele sunt vene superficiale, aflate în zona membrelor inferioare, care se dilată în mod exagerat, oferind piciorului un aspect inestetic.

Boala varicoasă reprezintă un proces lent pe parcursul căruia peretele venos este afectat, iar în timp aceasta se extinde şi către ţesuturile din jur. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele sunt însoţite frecvent şi de durere, iar în cazurile cele mai grave apar şi inflamaţii ale picioarelor.”, a explicat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruţ, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Principalele 5 cauze care duc la apariţia varicelor

Tromboflebita superficială


Principala cauza a apariţiei varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafaţa pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta şi venele membrului superior.
Aceasta este identificată prin apariţia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce duce la îngroşarea vizibilă a acesteia. Tromboflebita superficială apărea în timpul sarcinii, în urma unui zbor cu avionul sau atunci când o persoană stă o perioadă lungă de timp imobilizată la pat sau în scaun cu rotile.

Tumoarea abodminală sau fibromul uterin


Un alt factor cauzator de varice este tumoarea abodminală sau fibromul uterin. Fimbromul uterin reprezintă o masă celulară care apare sub forma unei excrescenţe benigne la nivelul uterului femeilor aflate la o vârsta reproductivă. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. În plus, hormonii secretaţi de corpul femeii, estrogenii şi progesteronul, determină creşterea fibromului.

Sarcina


În perioadă sarcinii, datorită dublării volumului sanguin dar şi a faptului că femeia gravidă începe să câştige kilograme în plus, venele încep să fie suprasolicitate şi astfel apar varicele. În această situaţie, sângele, în loc să se întoarcă la inimă, stagnează.

Modificările hormonale din perioada de sarcină, de fapt progesteronul, este cel care determină relaxarea pereţilor venelor făcându-i mult mai vulnerabili în această perioadă.
Efectele bolii varicoase pot fi stopate prin purtarea ciorapilor elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii şi prin evitarea statului în picioare o perioadă lungă de tim
p.”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruţ, medic în cadrul Centrului Medical Focus.

Varicele, boala profesională


Varicele în cele mai multe dintre situaţii sunt o boală profesională, afectând persoanele care sunt nevoite să petreacă mult timp în picioare la locul de muncă (stomatologi, chelneri, friezi, etc.). Dacă apar simptome, acestea tind să fie uşoare, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare, mai amplificată în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, o inflamaţie uşoară, de obicei doar la nivelul piciorului şi gleznei, sau mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor.
În aceste condiţii medicamente tonice care ajuta la întărirea pereţilor venelor sau chiar şi orice tip de activitate fizica au un efect benefic asupra picioarelor.

Deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv


Deficienţa ereditară în structura ţesutului conjunctiv al organismului provoacă apariţia varicelor. Astfel, structura valvulelor venelor predispuse la insuficienţă valvulară, urmată de reîntoarcerea şi stagnarea sângelui la nivelul membrelor pelvine duce la apariţia varicelor şi a celorlalte tulburări trofice locale. Această deficientă a ţesutului conjunctiv predispune şi la apariţia herniilor abdominale, a piciorului plat sau a hemoroizilor, afecţiuni ce sunt frecvent asociate varicelor.