Psoriazisul: boala incurabila
Cercetarea in domeniul medical a cautat in permanenta un remediu impotriva acestei boli. Terapiile medicamentoase clasice se adreseaza mai degraba leziunilor deja existente la nivelul pielii, obtinandu-se ameliorarea sau disparitia acestora pentru o anumita perioada de timp, cu reaparitie dupa un interval imprevizibil, psoriazisul fiind practic o boala incurabila. Scopul cercetarilor medicale a fost gasirea unor solutii terapeutice cu actiune specifica la nivelul mecanismului de aparitie a bolii.
Terapiile biologice folosite si in tratarea afectiunile reumatologice
In ultimii ani a aparut o terapie revolutionara in acest domeniu, utilizata cu succes atat in SUA cat si in statele europene, respectiv tratamentele biologice care se bazeaza pe actiunea proteinelor de fuziune sau anticorpilor monoclonali ce actioneaza specific la nivelul mecanismului intim de aparitie a bolii.
Aceste tipuri de tratamente sunt utilizate de circa 16 ani pe plan mondial pentru tratamentul afectiunilor reumatologice grave de tip poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta. Dupa o experienta bogata si studii clinice atent efectuate, s-a demostrat eficienta acestor terapii atat in afectiunile reumatologice cat si in tratamentul altor tipuri de afectiuni, cum ar fi psoriazisul.
Terapiile biologice nu inseamna terapii naturiste!
Termenii ar putea fi confundati, diferenta este insa fundamentala. Terapia biologica in psoriazis inseamna utilizarea unor substante ce reprezinta un varf al tehnologiei si cercetarii medicale, ce au la baza studii clinice efectuate pe mii de pacienti in urma carora s-a demonstrat eficacitatea si siguranta folosirii lor.
Tratament gratuit pentru pacientii asigurati medical
Din octombrie 2008, si pacientii din Romania pot beneficia in mod gratuit de acest tratament, daca sunt asigurati medical, intrucat a fost creat programul national pentru psoriazis, sustinut de CAS. Includerea in program necesita o evaluare detaliata efectuata de catre medicul dermatolog, care va stabili indicatia pentru o astfel de terapie, ce se adreseaza formelor severe de psoriazis sau neresponsive la tratamentele clasice. Copiii cu varste de peste 8 ani pot fi de asemenea inclusi in program daca prezinta forme severe de boala.
Pentru a fi inclusi in programul national pacientii trebuie sa treaca printr-o etapa de evaluare a severitatii bolii si a afectiunilor asociate, in urma acesteia intocmindu-se un dosar ce va fi evaluat de catre Comisia Nationala de Psoriazis.
In ce consta tratamentul?
Tratamentul consta in injectarea substantelor cu o frecventa variabila (de 2 ori pe saptamana pana la 1 data la 2 luni), in functie de tipul de tratament folosit. Administrarea se poate face la domiciliu, intr-un mod asemanator celui in care diabeticii isi injecteaza insulina, sau in centre specializate.
Contraindicatii
Exista anumite contraindicatii ale tratamentului, legate de infectii asociate (in principal tuberculoza, pentru care se efectueaza screening inainte de includere) sau neoplazii. De asemenea, nu toate formele de psoriazis pot beneficia de acest tratament.
Formele severe, cu o afectare importanta a suprafetei cutanate, neresponsive la tratamentele clasice sau pacientii ce nu tolereaza/au contraindicatie pentru acestea reprezinta cazurile ce pot beneficia de acest tratament.Toate aceste aspecte vor fi atent investigate de catre medicul dermatolog, inainte de stabilirea indicatiei pentru o astfel de terapie.
Beneficiile sunt foarte importante, rezolvandu-se cazuri severe, la care terapiile anterioare au esuat, cu obtinerea unor lungi perioade de remisiune. De asemenea, modalitatea de administrare este foarte usoara pentru pacienti, care apreciaza un astfel de tratament comparativ cu cel clasic, ce presupunea aplicarea zilnica a diverselor tipuri de creme, unguente, o manevra destul de neplacuta si dificila pentru majoritatea pacientilor cu psoriazis.
Dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatolog
Clinica Medical City, Bucuresti
tel. 0746202288