În cadrul studiilor realizate s-a observat o atitudine rezervată și numeroase reacții negative în momentul observării psoriazisului de gravitate moderată. 400 de persoane au privit fotografii cu oameni afectați de psoriazis și un procent foarte ridicat consideră în mod eronat că ar putea fi contagios și că afectează exclusiv pielea. O treime dintre cei intervievați au declarat că nu ar invita acasă la ei o persoană care suferă de această afecțiune.
„Din păcate mai este de luptat pentru a schimba concepția oamenilor despre psoriazis. Multe persoane care au primit acest diagnostic sunt privite cu ostilitate sau reticență și au senzația că nu pot merge la o școală publică, la salon pentru a-și aranja părul sau sunt îngrijorate atunci când trebuie să meargă într-o vacanță cu familia. Imaginea asociată psoriazisului este una în continuare negativă și de multe ori oamenii consideră că este ceva foarte periculos pentru ei și vor să stea cât mai departe posibil”, explică dr.
Joel Gelfland, autorul studiului, profesor de dermatologie și epidemiologie de la Unversitatea din Pennsylvania. Potrivit rezultatelor obținute, în afară de complexitatea tratamentului, presiunea la nivel psihologic pentru pacienți este foarte ridicată. „Este ca o povară pe care trebuie să o poarte permanent și mulți dintre pacienți ajung să se rușineze de propriul aspect sau chiar să aibă sentimente de vinovăție, anxietate și tristețe, care nu fac decât să le înrăutățească starea pentru că psoriazisul se poate agrava pe fond de stres. Aceste rezultate ne arată că mai avem mult de lucru pentru a ne asigura că oamenii înțeleg ce este psoriazisul și că îi tratează pe cei care suferă de acestă afecțiune cu respect și compasiune”, continuă acesta.
Psoriazisul este o boală autoimună care afectează aproximativ 8 milioane de persoane. Cauzează proliferarea prea rapidă a celulelor pielii, care se acumulează și creează zone roșii, acoperite de coajă.
Leziunile pot să apară și să dispară și pot acoperi zone diferite ale pielii, cauzând dureri, senzația de mâncărime sau de arsură. În cazul psoriazisului de gravitate moderată până la severă, crește riscul de alte afecțiuni pe fond inflamator, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Deși psoriazisul poate fi tratat, nu se poate vindeca.Echipa dr. Gelfland a investigat atitudinea studenților de la medicină și a oamenilor obișnuiți cu privire la psoriazis și leziunile asociate prin intermediul unor chestionare online în care participanții au privit fotografii mărite ale leziunilor. Peste 54% dintre participanți au spus că nu ar merge la o întâlnire cu o persoană care are psoriazis și aproximativ 45% dintre ei nu ar da mâna cu un pacient. În plus, 32% au declarat că nu ar primi pe cineva cu psoriazis acasă, iar 48% consideră că persoanele cu această afecțiune nu sunt atrăgătoare.
Studiul a relevat și faptul că ideile greșite persistă: 27% dintre participanți credeau că psoriazisul este contagios, 25% credeau că psoriazisul nu este o boală gravă, iar o treime erau convinși că nu afectează decât pielea.
Studenții la medicină au avut o atitudine mai pozitivă, ceea ce îi face pe cercetători să fie încrezători că informarea adecvată a populației va contribui la eliminarea stigmei asociate cu psoriazisul.
„Studenții care cunoșteau particularitățile afecțiunii și alte detalii nu au avut o atitudine negativă, iar acest lucru ne arată că putem ameliora ceea ce se întâmplă prin campanii de informare a publicului”, consideră dr.
Gelfland.Dr. Richard Fried, un dermatolog din Yardley, nu a fost implicat în acest studiu, dar consideră că rezultatele sunt relevante pentru că a constatat cum sunt afectați pacienții de atitudinea celorlalți în viața de zi cu zi. „Uneori mă șochează și pe mine cât de multe trebuie să suporte pacienții cu acest diagnostic. Psoriazisul poate apărea în orice moment și felul în care reacționează ceilalți poate face pacientul de nerecunoscut. Multe persoane își pierd bucuria de a trăi și încrederea în forțele proprii. Contactul cu persoanele care au această afecțiune și difuzarea fotografiilor în locul reclamelor ar putea ajuta foarte mult. Trebuie să înlăturăm miturile și ideile preconcepute”, spune dr. Fried, care este membru al Fundației pentru Psoriazis.
Posteaza comentariu