Sclerodermia: optiuni de tratament

Sclerodermia este o boala multisistemica relativ des intalnita caracterizata de modificari inflamatorii, vasculare si sclerotice afectand pielea si organele interne, in special plamanii, inima si tractul gastro-intestinal. Varsta medie de debut a bolii este de 30-50 ani, cu o predominanta feminina de 4:1.
Sclerodermia este o boala multisistemica relativ des intalnita caracterizata de modificari inflamatorii, vasculare si sclerotice afectand pielea si organele interne, in special plamanii, inima si tractul gastro-intestinal. Varsta medie de debut a bolii este de 30-50 ani, cu o predominanta feminina de 4:1.

Sunt recunoscute doua forme ale bolii:
  • Sclerodermia sistemica localizata (60%) apare in general la femei si la persoane mai in varsta decat cei care fac sclerodermie sistemica difuza. In acest caz afectarea cutanata este limitata la maini, picioare, fata si antebrate, iar afectarea de organe apare tardiv;
  • Sclerodemia sistemica difuza. Debut se face rapid si e caracterizata prin afectare extinsa a trunchiului si determinare sistemica precoce.

Un simptom prezent la toti bolnavii este fenomenul Raynaud, caracterizat prin ischemie la nivelul degetelor la expunerea la frig, care poate precede aparitia bolii cu ani.
De asemenea, persoanele afectate se plang de durere si mobilitate redusa la nivelul degetelor si al genunchilor si pot prezenta poliartrita.


Afectarea cutanata


1. Afectarea mainilor si picioarelor

  • Initial: apare fenomenul Raynaud (mainile devin palide la expunerea la frig, apoi cianotice, iar in cele din urma rosii la reincalzire), scleroza (subtierea si reducerea elasticitatii pielii), ulceratii la nivelul pulpei degetelor care se vindeca cu cicatrici;
  • Tardiv: apar sclerodactilie (piele ceroasa, lucioasa, intarita, care nu permite flectarea degetelor), scaderea pana la disparitie a sudoratiei, pierderea parului la extremitati.

2. Afectarea fetei

  • Initial: apare edem periorbital;
  • Tardiv: edemul si fibroza pielii duc la aparitia unui aspect de masca, cu disparitia ridurilor, subtierea buzelor, micsorarea aperturii orale, ingustarea nasului, astfel incat in cele din urma pacientul arata mai tanar decat este in realitate.

3. Afectarea trunchiului

In sclerodermia sistemica difuza toracele si membrele sunt afectate rapid, cu reducerea miscarilor respiratorii si a mobilitatii articulare.

 

Afectarea organelor


  • Afectarea esofagiana: apare disfagia (bolnavul inghite cu greu) initial la solide, apoi si la lichide;
  • Afectarea gastrointestinala: constipatie, diaree, balonare, malabsorbtie (scade absorbtia nutrientilor);
  • Afectarea pulmonara: fibroza pulmonara si inflamatia alveolelor, cu scaderea oxigenarii plamanilor;
  • Afectarea cardiaca: tulburari de conducere, insuficienta cardiaca, pericardita;
  • Afectarea renala: survine in aproximativ 45% din cazuri, poate conduce la insuficienta renala si hipertensiune maligna;
  • Afectare musculo-scheletala: slabiciune musculara, sindrom de tunel carpian.


Evolutia bolii


Cursul natural al bolii este progresia lenta a sclerozei cutanate si/sau viscerale. Cauza principala de mortalitate este afectarea renala, urmata de cea cardiaca si pulmonara.
Intr-un procent foarte limitat de cazuri, boala se poate remite spontan.


Optiuni de tratament


La inceputul bolii corticosteroizii pot fi utili. Alte medicamente (acid amino-caproic, D-penicilamina, colchicina) nu si-au dovedit eficienta. Medicamentele imunosupresoare (ciclosporina, metotrexat, ciclofosfamida, micofenolat mofetil) au ameliorat simptomele cutanate, insa au avut un beneficiu limitat asupra afectarii de organe. In prezent sunt in desfasurare studii care evalueaza eficienta transplantului de celule stem.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marinela pe 3 Apr 2013, 09:44
    ref. la "un posibil raspuns" carmen camelia

    Buna ziua. Ati ajuns la SCIENCE MED? Cum se simte mama Dvs? Ce produse naturiste de la Medicer, Secom, Solaray i s-au recomandat? Va multumesc! marinela_anghel@yahoo.com

    0
    1

  • carmen emilia pe 18 Mar 2012, 21:36
    un posibil raspuns

    Si mama mea are sclerodermie sistemica difuza cu afectare de organe, fibroza pulmonara. A fost diagonosticata la varsta de 46 de ani, iar acum are 62. Manifestarile s-au acutizat pe parcursul trecerii anilor, de vreo doi ani tusea facandu-se simtita foarte acut, ca o povara, din cauza fibrozei pulmonare care a inaintat destul de mult. Tratamentul este foarte anevoios, neexistand practic foarte multe medicamente, corticosteroizii fiind in prim plan, ca medicatie de baza. Mama ia in special medrol, in diferite doze, a luat si prednison, colchicina, ciclofosfamida, s.a. Acum, in momentul de fata, ia mai mult tratament naturist, de la Medicer, Secom si Solaray. Vreau sa merg cu ea la SCIENCE MED, e o clinica de pe la Unirii, care trateaza si astfel de cazuri. Poate va este sau nu de folos ceea ce v-am scris... Medicul curant la care merge este Conf.Dr.RUXANDRA IONESCU de la Sp.Sf.Maria, de pe 1 Mai.

    5
    0

  • bobybobyboby pe 5 Oct 2011, 00:05
    mama mea este diagnosticata cu S .S

    buna, sunt un tanar a carui mama este diagnosticata cu acest tip de boala S.s .Simptomatologia descrisa in materialul de mai sus este identica in toate fazele de evolutie la mama mea. prin acest comentariu,doresc informatii cu privire la cele mai specializate /competente clinici sau laboratoare din lume unde as putea sa imi ajut mama. cei care sunt in masura sa ma ajute in aceasta privinta ma pot contacta la nr de tel 0755703941 sau mesaj la boby.ivascu@yahoo.com. Va multumesc si va doresc multa sanatate!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod