Sănătate. Cum îţi dai seama dacă o aluniţă devine periculoasă

Diferența dintre leziuni cu risc de cancer și cele inofensive este de multe ori foarte fină. Numai dermatologul poate stabili diagnosticul!
Nu neglijați alunițele, nu amânați vizita la dermatolog și, în niciun caz, nu recurgeți la tratamente luate la întâmplare, în speranța că micile formațiuni cafenii de la nivelul pielii vor dispărea fără urmă. Așa sună avertismentele specialiștilor din echipa “Dr Leventer Centre”, condusă de doctorul de top, Mihaela Leventer. În special acum, după sezonul estival, când unele formațiuni ar putea fi modificate după expunerea îndelungată la soare, sfaturile care urmează sunt de mare folos.
 

“Nu este bine să apelăm la leacuri băbești si nici la medicamente neindicate de medicul dermatolog. Dintre cele mai frecvente greșeli cu care românii ajung la cabinet, aș menționa legarea unei excrescențe cutanate cu un fir de ață sau de păr, ca să o rupă și să dispară, aplicarea de rostopască, de varză, de propolis sau de aloe, plante percepute ca benefice. Aș vrea ca românii să uite toate aceste greșeli – care se pot dovedi fatale - și să rețină, în schimb, că diferența dintre leziuni cu risc de cancer sau chiar canceroase, și cele fără risc, este de multe ori foarte fină.
Numai dermatologul poate stabili diagnosticul si apoi tratamentul potrivit”,
avertizează dr. Mihaela Leventer, dermatolog în cadrul Centrului de referință “Dr. Leventer Centre”.


Cum recunoaștem alunițele periculoase


Cele mai periculoase alunițe apar la vârsta adultă, iar persoanele care se confruntă cu adevărate explozii de pete cafenii, după expunerea la soare, de exemplu, ar trebui să știe că există semne clare care trebuie să le trimită la dermatolog. “Alunițele denumite medical NEVI sunt considerate periculoase, cu potențial de transformare într-un melanom, dacă au dimensiuni de peste 6 milimetri, cresc rapid, își schimbă culoarea sau conturul și au un aspect particular, de multe ori diferit de celelalte alunițe de pe tegumentul aceleiași persoane.
Deoarece semnele de alarmă sunt de cele mai multe ori discrete și greu de interpretat de către un neavizat, cel mai bine este ca periodic fiecare persoană să-și controleze pielea la specialistul dermatolog”
explică medicul dermatolog.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod