Cum se pot preveni micozele cutanate
Obiceiurile de igienă sunt importante pentru prevenirea infecţiilor fungice. Iată câteva sfaturi care ar trebui urmate:
1. Uscarea corpului foarte bine după baie, în special în locurile în care pielea se pliază, cum ar fi axile, zona inghinală şi degetele de la picioare;
2. Evitarea folosirii hainelor ude pentru perioade lungi de timp;
3. Evitarea folosirii unor obiecte personale (haine, încălţăminte, piepteni, prosoape, capace) ale altor persoane;
4. Atenţie la starea pielii şi părului animalelor de companie. Orice modificare, cum ar fi absenţa părului ar trebui să fie evaluată de un medic veterinar;
5. Evitarea hainelor groase şi strâmte, a ţesăturilor sintetice, în special în cazul lenjeriei. Este de preferat bumbacul.
Cum se tratează micozele cutanate
„Există o percepţie greşită cum că avem nevoie neapărat de analize amănunţite pentru a vedea la ce substanţă este sensibilă ciuperca. Această analiză este de multe ori inutilă în cazul adulţilor imunocompetenţi (cu imunitate bună), care sunt infectaţi cu ciuperci comune ce răspund la tratamente antifungice uzuale”, este de părere dr. Laurenţiu Vlădău.
Astfel, dacă zonele afectate sunt uscate, expuse la lumină şi aer, de multe ori ciuperca se poate vindeca singură. Evident, cremele antifungice sunt deosebit de utile şi în majoritatea cazurilor duc la vindecare.
Pacienţii trebuie să ia în calcul şi faptul că o ciupercă pe un teritoriu propice şi umed poate fi rezistentă la tratamentele antifungice. „De acest lucru trebuie ţinut seama şi reprezintă o cauza frecventă de eşec al tratamentelor, de multe ori atribuit cremelor care “nu sunt bune”. Un exemplu îl reprezintă ciuperca piciorului în cazul pacienţilor care suferă de artrită sau deformări ale axului degetelor de la picioare (degete “încălecate”) care au nevoie de multe ori de proteze despărţitoare ale degetelor şi încălţăminte adecvată. Altă situaţie este reprezentată de ciuperca de sub sânii pacientelor obeze sau supraponderale, care tinde să reapară frecvent după tratament”, a completat dr. Laurenţiu Vlădău.
Totodată, micozele cutanate sunt frecvente la copii, în special în zona scutecelor. Se manifestă prin roşeaţa, descuamare, depozite albicioase, coşuri şi “brobonele”. În aceste cazuri este nevoie să schimbi scutecul ideal după fiecare scaun sau urinare, să aplici o cremă antifungică şi să continui pe termen mai lung cu aplicarea unei creme barieră pentru a proteja pielea bebeluşului de iritaţii şi transpiraţie.
Aşadar, nu trebuie să ne îngrijorăm, căci micozele cutanate sunt uşor de tratat dacă sunt diagnosticate corect. Pentru un tratament eficient trebuie în primul rând eliminaţi factorii favorizanţi ai afecţiunii, iar în cazul în care infecţia este rezistentă la tratament vor fi necesare analize amănunţite recomandate de medicul specialist.
Posteaza comentariu