Psoriazisul: mai mult decat o afectiune dermatologica

Doi romani din o suta sufera de psoriazis, afectiune cronica inflamatorie a pielii, ce se manifesta prin aparitia de placi rosii. Specialistii sunt de parere ca in jumatate din cazuri boala este mostenita, iar in restul cazurilor nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele.

Ce este psoriazisul?

"Psoriazisul este o afectiune cronica inflamatorie a pielii, ce se manifesta prin aparitia de placi rosii acoperite de scuame groase, albe. In aparitia acestei boli sunt incriminati factori ce tin de ereditate dar si factori dependenti de mediul extern, cum ar fi stresul psihic. Mecanismul ce sta la baza aparitiei acestei afectiuni este dependent de elemente implicate in raspunsul imun la nivelul pielii," explica dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatolog.

Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta si afecteaza in mod egal ambele sexe. Psoriazisul nu este contagios, insa poate fi mostenit. Cercetarile efectuate pana in prezent indica drept cauza o afectiune a sistemului imunitar. Factori precum fumatul, expunerea la soare, consumul excesiv de alcool si infectia cu HIV poate influenta evolutia bolii.


Studiu: creste riscul de diabet si hipertensiune

Se pare insa ca psoriazisul este mai mult decat o afectiune dermatologica. Conform BBC News, femeile care sufera de psoriazis prezinta un risc ridicat de diabet si hipertensiune.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au analizat situatia a 78.000 de femei fara diabet sau hipertensiune, pe o perioada de 14 ani. Rezultatele studiului au sugerat ca femeile cu psoriazis prezinta un risc cu 63% mai mare de a suferi de diabet si 17% de hipertensiune. Asocierea cu aceste afectiuni ramane puternica, chiar daca se iau in calcul si factori precum varsta, indicele de masa corporala sau fumatul.

"Stiam ca exista o legatura intre psoriazis, diabet si hipertensiune. Intrebarea era care afectiune apare prima data," declara dr. Abrar Qureshi, Scoala de Medicina Harvard. Acest studiu sugereaza ca femeile cu psoriazis prezinta un risc mai mare de a suferi de diabet si hipertensiune, adauga dr. Qureshi.

Cercetatorii declara ca inflamatia face parte dintre factorii de risc cunoscuti pentru hipertensiune si poate contribui si la aparitia rezistentei la insulina, afectiune care poate duce la aparitia diabetului tip 2. In plus, specialistii cred ca tratarea psoriazisului cu steroizi topici sau folosirea altor terapii poate provoca o creste a riscului de diabet si hipertensiune.

Este nevoie de efectuarea mai multor studii pentru a se putea intelege aceasta asociere si pentru a descoperi daca tratarea psoriazisului poate reduce riscul de diabet si hipertensiune, declara cercetatorii.


Este o boala vindecabila?

Cercetarile efectuate pana in prezent au cautat noi remedii impotriva acestei boli. Nu exista inca un tratament care sa vindece psoriazisul, insa sunt terapii prin care poate fi intarziata reaparitia petelor rosii si a scuamelor de pe piele. "Terapiile medicamentoase clasice se adreseaza mai degraba leziunilor deja existente la nivelul pielii, obtinandu-se ameliorarea sau disparitia acestora pentru o anumita perioada de timp, cu reaparitie dupa un interval imprevizibil, psoriazisul fiind practic o boala incurabila. Scopul cercetarilor medicale a fost gasirea unor solutii terapeutice cu actiune specifica la nivelul mecanismului de aparitie a bolii," declara dr. Adina Alexandru.


Articole utile:
Ingrijirea pielii cu psoriazis
Terapia biologica: o noua metoda de tratament a psoriazisului