Când ești în concediu și aproape nu porți ochelari acneea dispare, dar de îndată ce revii la orele normale de lucru vezi în oglindă coșurile inestetice sau chiar te doare puțin când pui ochelarii din cauza inflamațiilor? Acestea sunt semne clare că este o problemă cu modul în care porți ochelarii sau cu igiena aferentă.
Cum cauzează ochelarii acneea?
„Coșurile apărute pe zona de presiune exercitată de ochelari poartă denumirea de acnee mecanică. Leziunile specifice apar în momentul în care ochelarii apasă pe piele, stopând eliminarea stratului de celule moarte. Porii din acea zonă se vor astupa, ceea ce favorizează punctele negre și acneea. Dacă ai tenul gras și porți un strat consistent de machiaj situația va deveni și mai riscantă”, explică dr.
Laura Ferris, dermatolog din Pittsburgh.
Ce poți face?
Din fericire poți adopta o strategie eficientă pentru a-ți proteja pielea și a diminua gravitatea leziunilor.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a stopa acneea cauzată de purtatul ochelarilor:
1. Ajustează-ți ochelarii
Dacă trebuie să împingi ochelarii pe nas de mai multe ori în timpul zilei sau ramele sunt foarte groase și cauzează coșuri în zona pomeților ori pe întregul obraz trebuie neapărat să mergi la un consult de specialitate pentru a ți se ajusta ochelarii. De asemenea, poți schimba ramele prea grele sau groase care îți ating obrajii.
2. Curăță des ochelarii
„Nu uia să-ți igienizezi ocehelarii. Acesta este un gest esențial pentru o piele sănătoasă și strălucitoare.
Folosește un șervețel special pentru a șterge lentilele care pot acumula praf și un șervețel cu alcool cu care vei șterge fiecare parte a ramelor care îți atinge fața, de fiecare dată când dai jos ochelarii și îi pui pe birou sau lângă o carte pe care o citești. Repetă acest gest și seara, înainte de a merge la culcare, pentru a evita acumularea bacteriilor și contactul lor cu pielea în dimineața următoare”, recomandă dr. Ferris.
3. Folosește un gel de curățare cu acid salicilic
Alege un gel cu o formulă blândă, care conține acid salicilic, pentru a te spăla pe față seara. Este o metodă foarte simplă pentru a reduce gravitatea acneei și a preveni astuparea porilor. „Trebuie neapărat să alegi un astfel de produs dacă te confrunți cu o acnee moderată, care nu este localizată numai pe nas, ci și de-a lungul pomeților”, spune dr.
Ferris.
4. Fă pauze de la purtatul ochelarilor
Este adevărat că ochelarii au un rol esențial și te ajută să-ți îndeplinești atribuțiile la serviciu sau să citești noutățile în timpul liber, dar dacă îți vei programa intervalele în care lucrezi vei reuși să integrezi și câteva pauze de 10-20 de minute care vor reduce gravitatea acneei.
5. Folosește un tratament local pentru coșuri
Dacă leziunile sunt localizate strict pe nas sau la nivelul obrajilor și se vindecă foarte greu este bine să aplici un gel cu acid salicilic sau peroxid de benzoil pentru a accelera procesul de vindecare. De asemenea, poți încerca plasturi speciali pentru acnee pe care îi vei purta noaptea pentru a avea din nou o piele curată și netedă a doua zi.
6. Demachiază-te în fiecare seară
„Principalul factor care agravează acneea cauzată de ochelari este eliminarea incompletă a machiajului. Folosește o apă micelară și un ulei demachiant în fiecare seară și asigură-te că ai eliminat orice urmă de machiaj”, spune dr.
Ferris.
7. Alege un concealer cu acid salicilic
În timp ce acneea se vindecă nu ai de ce să eviți machiajul, dar dacă alegi un concealer cu acid salicilic vei obține un efect dublu de camuflare a imperfecțiunilor și de vindecare mai rapidă. Seara, când te demachiezi, vei vedea că dimeniunea coșurilor a scăzut, iar disconfortul va fi mult mai redus.
Posteaza comentariu