Pityriazisul versicolor este o micoza cutanata extrem de frecventa asociata cu dezvoltarea excesiva pe piele a unei ciuperci din genul Malassezia. Cum se manifesta si ce optiuni de tratament avem?
Acest microorganism se gaseste in mod normal pe piele si cauzeaza probleme numai in anumite conditii favorizante pentru devoltarea lui peste nivelul normal, cum ar fi mediul cald, umed si bogat in sebum. Infectia cu Malassezia nu este contagioasa.
Afectiunea apare de obicei la adultii tineri, devenind din ce in ce mai rara odata cu avansarea in varsta si disparand in a cincea sau a sasea decada de viata.
Care sunt factorii de risc?
- Sezonul cald;
- Hiperhidroza (transpiratia excesiva);
- Pielea grasa;
- Exercitiul fizic;
- Tratamentul cu glucocorticoizi;
- Imunodeficienta;
- Aplicarea pe piele de produse pe baza de lipide (de exemplu untul de cacao).
In zonele temperate, cum e si tara noastra, pityriazisul apare mai frecvent vara si poate regresa odata cu venirea lunilor mai reci. La indivizii activi din punct de vedere fizic poate persista tot anul.
Cum se manifesta boala?
- Pe piele apar pete cu contur foarte bine delimitat, de forma rotunda sau ovala, cu dimensiuni variabile si acoperite de scuame albe foarte fine. Leziunile vechi sau tratate nu au scuame;
- Culoarea leziunilor variaza. Daca la persoanele cu ten deschis apar sub forma de pete de culoare maro deschis, la cei cu piele mai inchisa sau bronzata leziunile sunt hipopigmentate. Malassezia secreta o enzima care inhiba producerea melaninei (pigmentul pielii), ducand astfel la aparitia zonelor decolorate. La anumite persoane au o nuanta roz. Termenul versicolor din denumirea afectiunii se refera la aceste variatii de culoare;
- Leziunile sunt insotite uneori de prurit (mancarimi), accentuat de cresterea temperaturii corpului, cum ar fi datorita unui dus fierbinte sau exercitului fizic;
- Zonele de predilectie sunt trunchiul, gatul, bratele, axilele, coapsele, zona genitala. Leziuni pe fata si scalp apar la persoanele care au folosit in aceste zone produse pe baza de corticosteroizi;
- Diagnosticul este confirmat prin examinare cu lampa Wood si prin observarea la microscop a aspectului tipic de “spaghete cu chiftele”, reprezentat de ciuperca si filamentele sale.
Cum o putem trata?
Tratamentul consta in folosirea timp de o saptamana a unui sampon care sa contina sulfura de seleniu, zinc piritionat sau ketoconazol. Samponul va fi folosit zilnic pentru spalarea zonelor afectate, mentinut pe piele 10-15 minute, apoi clatit.
Mai putin recomandate sunt cremele pe baza de clotrimazol, miconazol sau terbinafina, aplicate o data sau de doua ori pe zi timp de doua saptamani.
Pentru leziuni extinse, medicul poate prescrie un tratament sistemic cu agenti antifungici – ketoconazol, fluconazol sau itraconazol.
Eficienta tratamentului va fi crescuta daca pacientul face efort fizic la 1-2 ore dupa ingerarea dozei, deoarece substanta activa va fi eliminata la suprafata pielii prin transpiratie, formand o pelicula ocluziva.