Sunt pete maronii localizate pe față, în special pe obraji și nas, dar și la nivelul corpului, pe umeri, spate, brațe și pe piept. Sunt provocați de o distribuire neuniformă la nivelul pielii a melaninei, pigmentul care oferă culoare pielii. Nu este cunoscut motivul pentru care unele persoane au pistrui, dar se știe că aceștia sunt moșteniți genetic.
Pistruii sunt mai des întâlniți în cazul persoanelor cu pielea deschisă la culoare, care au tendința de a se arde ușor la soare și a se bronza mai greu. Persoanele cu pielea măslinie se bronzează mai ușor și au mai puțini pistrui. De obicei pistruii apar în copilărie în cazul celor cu predispoziție, în special pe zonele expuse la soare, precum față, piept sau brațe, și se înmulțesc treptat de-a lungul vieții.
De ce apar pistrui pe spate?
O arsură solară recentă sau o vizită la solar ar putea să declanșeze apariția unor noi pistrui. De fapt, pistruii pe spate spate apar după o arsură solară și au fost asociați cu un risc mai mare de a dezvolta melanom, un tip de cancer de piele provocat de expunerea excesivă la soare.
Citește și: 8 trucuri care te scapă de pete şi pistrui. Încearcă-le şi tu!
Astfel de pistrui sunt mai mari și mai închiși la culoare decât cei de pe față sau pistruii care apar în copilărie.Citește și: 8 trucuri care te scapă de pete şi pistrui. Încearcă-le şi tu!
Probabil ai observat că pistruii pe spate sunt mai vizibili la finalul verii. Pistruii noi apar din cauza expunerii excesive la soare și a arsurilor solare, iar pe timpul verii pistruii deja existenți capătă o culoare mai închisă și se pot mări.
Cât de periculoși sunt pistruii pe spate?
Orice schimbare a pistruilor și alunițelor de pe piele trebuie monitorizată, putând fi un semn de apariție a cancerului de piele sau a unor leziuni precanceroase. De aceea este necesar să mergi o dată pe an la medicul dermatolog pentru verificarea alunițelor și pistruilor. Schimbările de dimensiune, formă, culoare, sângerarea și senzația de mâncărime sau durere apărute la nivelul unor pistrui sau alunițe sunt semne alarmante pe care nu trebuie să le neglijezi. Mergi imediat la medicul dermatolog dacă observi astfel de modificări.
Zonele cel mai predispuse la apariția pistruilor pe spate sunt cele care sunt expuse cel mai mult la soare și care se pot arde cu ușurință, precum umerii și partea superioară a spatelui.
Cum să previi apariția pistruilor pe spate?
Evitarea arsurilor solare și a expunerii prelungite la soare sunt esențiale pentru a preveni apariția pistruilor pe spate și a reduce riscul apariției cancerului de piele.
Arsurile solare sunt deosebit de periculoase, având ca efect degradarea celulară la nivelul pielii și declanșând procesul de bronzare, care nu este altceva decât mecanismul de apărare al pielii împotriva razelor UV.SPF sau FPS înseamnă factor de protecție solară, care este măsurat în durata de timp pe care o poți petrece la soare înainte ca pielea să se ardă. De exemplu, dacă în mod normal pielea s-ar arde după zece minute, un produs cu SPF 15 ți-ar putea permite să stai afară la soare timp de 150 de minute înainte de a te arde. Însă aceste numere sunt stabilite în urma măsurătorilor în laborator. În realitate există multe variabile care reduc protecția pe care cei mai mulți oameni o obțin atunci când aplică o cremă cu SPF. De exemplu, majoritatea oamenilor nu aplică o cantitate suficientă de produs pentru protecție solară. De asemenea, produsul se poate lua pe haine, este afectat de transpirație și dizolvat de apă atunci când intri în piscină sau mare.
Pentru cea mai bună protecție, produsul cu SPF pe care îl folosești ar trebui să includă protecție împotriva UVB, dar și UVA, razele care au fost asociate cu apariția melanomului și îmbătrânirea prematură a pielii.
Un mit este acela că un produs cu SPF ridicat îți oferă protecție ridicată pentru mai mult timp.
De fapt, un produs cu SPF 30 oferă o protecție cu 4 procente mai mare decât unul cu SPF 15. În cadrul unui studiu s-a descoperit că oamenii care au reaplicat o cremă cu SPF 15 o dată la trei ore au avut un risc mai mic de arsuri solare decât cei care au folosit un SPF 30 și au stat toată ziua afară, fără să reaplice.Există două tipuri de produse pentru protecție solară: cu filtru chimic și filtru mineral. Cele cu filtru mineral sunt de preferat pentru că protejează împotriva razelor UVA și UVB. Substanțele care oferă protecție minerală sunt în special oxidul de zinc și dioxidul de titan.
Ai grijă să aplici suficient produs de protecție solară. Ai nevoie de o lingură de loțiune cu SPF pentru a-ți acoperi întreaga față (inclusiv urechile) și o cantitate aproximatv cât un pahar de shot pentru a acoperi zonele expuse ale corpului atunci când stai la soare.
De asemenea, este important să porți haine care îți acoperă umerii și spatele atunci când petreci mult timp la soare. Cu cât pielea ta este mai albă, cu atât este mai predispusă la arsurile solare și la apariția pistruilor pe spate.
Pistruii pe spate pot fi preveniți, dar este foarte dificil, aproape imposibil, să îi îndepărtezi sau să-i elimini complet.
Posteaza comentariu