In multe cazuri, pielea uscata este doar rezultatul unei ingrijiri neadecvate, fiind provocata de factori precum sapunurile "agresive", folosirea unor produse cu efect detergent puternic, haine care provoaca mancarimi sau dusurile fierbinti. Exista insa si anumite afectiuni sau medicamente care pot afecta pielea. Iata cateva cauze posibile care provoaca uscarea pielii.
Medicamentele iti pot afecta pielea
Exista un numar de tratamente care pot avea drept efect secundar uscarea pielii, printre care cele folosite in tratarea hipertensiunii, alergiilor (antihistaminele) acneei si alte afectiuni dermatologice (retinoizi). Daca intampini astfel de probleme dupa inceperea unui tratament, discuta cu medicul tau pentru schimbarea dozei sau a tratamentului.
Pielea uscata, simptom al unor afectiuni
Desi de cele mai multe ori uscarea pielii este provocata de factori externi sunt si cazuri in care aceasta poate fi simptom al unei afectiuni, precum:
- Afectiuni dermatologice (eczeme sau psoriazis);
- Diabetul. Fluctuatiile glicemie pot provoca deshidratare, fapt ce provoaca uscarea pielii. De asemenea, diabetul are drept efect si incetinirea procesului de vindecare al ranilor si creste riscul de infectii. Din acest motiv, pacientii care sufera de diabet trebuie sa acorde o ingrijire adecvata pielii;
- Hipotiroidism. Nivelul scazut de hormoni tiroidieni poate avea drept efect reducerea cantitatii de uleiuri produse de piele. Astfel apare ca simptom pielea uscata si aspra la atingere. Hipotiroidismul se manifesta si prin stari de oboseala si crestere in greutate;
- Alimentatie deficitara. Lipsa anumitor nutrienti importanti poate avea consecinte asupra pielii.
Tratarea acestor afectiuni poate fi si solutia impotriva pielii uscate. Exista insa si cazuri cand pielea are nevoie de ingrijire speciala si tratamente pe care numai medicul ti le poate recomanda.
Menopauza si efectele asupra pielii
Pe langa bufeuri, menopauza se manifesta si prin simptome precum piele uscata si asta pentru ca nivelul de estrogen scade. Estrogenul este hormonul care provoaca dezvoltarea corpului fetelor aflate la pubertare. De asemenea, joaca un rol important in mentinerea densitatii osoase cat si in reglarea nivelului de colesterol.
Un alt rol al estrogenului este acela de a stimula productia de uleiuri si colagen. Acesta este motivul pentru care odata cu instalarea menopausei si scaderea nivelului de estrogen, pielea capata aspect mai uscat si provoaca mancarimi, explica pentru WebMD, dr. Elizabeth Tanzi, Institul Washington de Operatii Dermatologice cu Laser.
Insa schimbarile hormonale nu numai ca afecteaza productia de uleiuri la nivelul pielii ci diminueaza si abilitatea corpului de a se mentine hidratat. Desi efectele vor putea fi observate intai la nivelul coatelor sau in zona T (frunte-nas-barbie), pielea de pe intregul corp va deveni uscata, sustine dr. Tanzi.
Ce poti face pentru pielea ta?
Iata ce iti recomanda dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, pentru ingrijirea pielii uscate:
- Evita sapunurile care irita si usuca pielea. Este indicata folosirea sapunurilor cu pH apropiat de cel al pielii;
- Foloseste doar demachiante si lotiuni speciale pentru piele uscata;
- Aplica intotdeauna crema hidratanta, cu textura grasa, bogata in substante nutritice, care catifeleaza pielea si creeaza bariera impotriva deshidratarii;
- Nu uita de ingrijirea zonei sensibile din jurul ochilor, a buzelor si a gatului;
- Hidratateaza-te! Bea apa suficienta (2 litri de apa pe zi) pentru ca pielea se poate deshidrata usor;
- Urmeaza o dieta bogata in fructe, legume, ulei de peste, vitamina E;
- Evita dusurile frecvente, care indeparteaza filmul lipidic. Limiteaza durata lor sub 15 minute;
- Foloseste lotiuni sau creme hidratante dupa baie;
- Spala hainele noi inainte de a le purta;
- Atentie la expunerea la soare, pentru ca provoaca uscarea pielii. Foloseste creme cu fotoprotectie.
In lipsa unei ingrijiri adecvate, pot aparea complicatii
Fara o ingrijire adecvata, pielea uscata poate favoriza aparitia unor afectiuni precum:
Dermatita atopica (eczema). Aceasta afectiune este caracterizata prin roseata, crapaturi si inflamatii;
Foliculita: este o inflamatie la baza radacinii firului de par;
Celulita infectioasa. Aceasta reprezinta o infectie bacteriana a pielii. Infectia se poate extinde si catre tesuturile subcutanate (derm si hipoderm).
Aceste complicatii pot aparea cand mecanismele de protectie ale pielii nu functioneaza corespunzator. De exemplu, uscarea excesiva a pielii poate provoca fisuri adanci care se pot deschide si sangera, permitand astfel bacteriilor sa patrunda.