Află mai multe despre cum se manifestă această afecţiune şi când este momentul să te prezinţi la medicul dermatolog.
"Psoriazisul este o afecţiune cutanata cronică, cu evoluţie de lungă durată, cu ameliorări şi agravări periodice, caracterizată prin apariţia unor pete roşii acoperite de coji sau cruste alb-sidefii, uneori cu tentă argintie, uşor detaşabil," explică dr. Andra Cristina Muscalu, medic dermatolog. "În unele cazuri, regiunile afectate produc mâncărimi intense sau usturimi. Afecţiunea se poate extinde pe tot corpul, tabloul fiind unul impresionant. Pe lângă faptul că pacienţii trebuie să înveţe să facă faţă bolii atât fizic cât şi psihic, ei au de luptat şi cu prejudecăţile celorlalţi. Majoritatea persoanelor nu-şi pot ascunde teama şi reticenţa faţă de un bolnav de psoriazis fără să ştie că de fapt psoriazisul nu este o boală contagioasă."
Cele mai afectate zone sunt coatele, genunchii, zona lombara, unghiile, însă psoriazisul poate apărea pe toate suprafeţele. "Unghiile pot avea un aspect pătat, se pot îngroşă sau se pot desprinde de patul unghial, lăsând doar un rest de unghie la baza acesteia. De asemenea, psoriazisul poate fi însoţit de afectarea articulaţiilor, caz în care vorbim de psoriazis artropatic sau artrită psoriazică, care poate determina deformări definitive ale articulaţiilor şi îngreunarea mişcărilor până la imobilizare completă," adaugă specialistul.
Psoriazisul vulgar, cea mai frecventă formă
Există mai multe tipuri de psoriazis care au simptome diferite, precum:
1. Psoriazisul vulgar sau în plăci este cea mai frecventă formă a bolii, fiind întâlnită în 80-90% din cazuri. Se manifestă prin leziuni roşiatice ale pielii acoperite cu solzi argintii. Această formă poate apărea pe aproape toate suprafeţele corpului (chiar şi în zonă organelor genitale sau în interiorul cavităţii bucale).
2. Psoriazisul pustular. Această formă este mai rară şi poate apărea generalizat la nivelul corpului sau pe zone restrânse, pe mâini, picioare şi degete. Poate fi declanşat de anumite medicamente, infecţii, razele UV, sarcină sau stres.
3. Psoriazisul poate fi declanşat şi de o infecţie bacteriană şi apare în special la persoanele mai tinere de 30 de ani. În acest caz, petele nu sunt de dimensiuni atât de mari că în cazul psoriazisului clasic.
4. Psoriazisul invers apare de obicei în zonă axilei, cea din jurul organelor genitale şi sub sân. Este caracterizat de apariţia unor pete roşiatice şi netede şi este des întâlnit la persoanele supraponderale.
Afecţiuni care pot fi "confundate" cu psoriazisul
Simptome similare cu cele ale psoriazisului pot fi prezente şi în cazul altor afecţiuni dermatologice, ca:
Dermatită seboreica. Este o afecţiune cutanata inflamatorie extrem de comună, caracterizată de roşeaţă şi apariţia de scuame în zonele în care glandele sebacee sunt numeroase şi foarte active, cum ar fi faţă (sprâncene, şanţurile nazo-labiale, obraji, bărbie), scalpul, zona presternală şi pliurile (axilare, submamare, inghinale). Spre deosebire de dermatită seboreica, în cazul psoriazisului scuamele sunt mai groase şi leziunile sunt mai bine definite. Aceste afecţiuni pot apărea separat sau chiar simultan.
Mătreaţa. În cazul mătreţii, apăr solzi fini şi graşi pe întreagă suprafaţa a scalpului.
Eczemele. Acestea sunt mai frecvente decât psoriazisul şi sunt caracterizate de mâncărimi, iritaţie şi apariţia unor băşicuţe. Dacă aceste simptome rămân netratate, pielea se îngroaşă şi căpăta aspect solzos. Apare în frecvent în spatele genunchiului sau la nivelul coatelor.
Factori care pot declanşa psoriazisul
Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia, precum: stresul psihic puternic, traumatismele fizice (arsuri, intervenţii chirurgicale), fumatul, alcoolul, anumite medicamente, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite), dezechilibrele hormonale.
Nu este o boală vindecabilă
Deşi nu există încă un tratament care să vindece psoriazisul, sunt terapii prin care se pot ameliora simptomele şi îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor. "Nu există tratament care să vindece definitiv această boală. Nu există o cremă minune sau o pastilă care, odată luată, să împiedice apariţia petelor şi cojilor atât de inestetice. Există în schimb tratamente care scurtează episoadele acute şi diminuează simptomele supărătoare, dominate în general de mâncărime. Terapia trebuie să fie individualizata, deoarece fiecare bolnav va răspunde în felul lui," spune specialistul.
În cazul unui pacient cu psoriazis este recomandat:
- evitarea factorilor declanşatori (tutun, alcool, situaţii stresante, traumatisme, scărpinarea leziunilor) şi a automedicatiei (medicaţia greşită poate provocă evoluţia agresivă a bolii şi a complicatilor greu de tratat);
- folosirea hainelor din bumbac şi evitarea materialelor sintetice sau a lânei.