O viata echilibrata pentru a preveni dermatita seboreica

Leziunile cutanate din dermatita seboreica sunt o ultima etapa a unui lant de mecanisme inflamatoare, care duc la aparitia de scuame (matreata), insa, aceste mecanisme declansatoare nu au fost elucidate de catre cercetatori.

Dermatita seboreica este o afectiune a pielii, care se caracterizeaza prin aparitia unor mici cojite, denumite medical cruste. Acestea pot fi albicioase, uscate sau grasoase. Principala forma a acestei afectiuni este matreata sau scuamele. De cele mai multe ori dermatita seboreica afecteaza pielea capului, fruntea, sprancenele, santurile nazale si fata. De asemenea, mai poate aparea pe pielea din spatele urechilor, in canalul auditiv extern si chiar si pe piept, in dreptul sternului.


Semne clinice

Dermatita seboreica se manifesta prin scuame albe la nivelul scalpului, care se desprind, lasand in loc niste pete rosiatice, si se fixeaza in firele de par. Leziunile aparute pot da mancarimi si prin scarpinare excesiva se pot suprainfecta, capatand un aspect cu totul neplacut.



Cauza afectiunii nu este cunoscuta, insa au fost identificati cativa factori, care contribuie la aparitia dermatitei seboreice:

  • stresul;
  • obezitatea;
  • lipsa de odihna;
  • boala Parkinson;
  • boli de piele asociate: acneea rozacee, acneea vulgara, psoriazisul;
  • folosirea unor lotiuni, care usuca pielea si care au in compozitie prea mult alcool;
  • spalarea rara cu sampon sau folosirea unor sampoane prea agresive care stimuleaza secretia sebacee.

De fapt, ceea ce deranjeaza in cazul dermatitei seboreice este tocmai matreata, care da un aspect de neingrijit.  Aceasta nu este asociata numai cu dermatita, deoarece sunt incriminate si alte cauze. De exemplu, in dermatita seboreica nu s-au constatat anomalii cantitative ale secretiei sebacee, deoarece nu toti pacientii au secretia de sebum in exces.
Desi s-au gasit microorganisme de tipul Pityrosporum ovale in scuamele (matreata) din zonele cu dermatita seboreica, ele au putut fi intalnite si in alte zone ale organismului. Mai mult, dermatita seboreica apare si la pacientii care nu mai sunt in perioada de maxima activitate a glandelor sebacee, de exemplu bolnavii de Parkinson.

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, iar cei in suferinta trebuie sa stie ca este esential ca perioadele de inactivitate sa fie cat mai mari, trebuie respectate reguli generale de viata, adica, perioadele de ohihna, o alimentatie sanatoasa, si trebuie aplicat un tratament riguros dupa un consult medical specializat.


Tratament

Matreata este o manifestare a dermatitei seboreice, mai mult sau mai putin severa, pentru care nu exista un tratament standard, ci este personalizat de un medic de specialitate.
Controlul medical periodic este esential pentru a se observa rezultatele tratamentului, si pentru ca acesta sa fie de ajutor.

Tratamentul adecvat al dermatitei seboreice trebuie sa tina seama de urmatoarele principii:
  • terenul pe care evolueaza, predispusi fiind tinerii;
  • tratarea componentei fungice si inflamatorii;
  • evolutia cronica.

Tratamentele moderne au in vedere 2 aspecte:
  • produse antifungice clasice (sulfura de seleniu, zinc – pyrithion, piroctolamina, propilen - glicol în concentratie de 15% etc.);
  • antifungice moderne (ciclopiroxolamina si derivatii de imidazol, substante care au si efect antiimflamator).


Situatii de gravitate

Pitiriazisul simplu al pielii capului, apare mancarimea nu si roseata, se folosesc sampoane usoare in mod repetat; daca simptomele sunt mai deranjante se poate introduce o data pe saptamana un produs antimatreata si chiar o lotiune pentru calmarea mancarimilor.

Dermatita seboreica severa, cu roseata importanta, matreata uscata sau grasa in cantitate mare si mancarimi insuportabile, se trateaza la inceput cu un produs antifungic modern, asociat cu o lotiune pentru calmarea mancarimilor.
Acesta din urma este aplicata pentru o scurta perioada;

Dermatita seboreica rebela sau grava, se pot folosi antifungice pe cale generala (ketoconazol).