Aceste excrescente sunt de obicei inofensive si deseori dispar de la sine. Insa in cele mai multe cazuri, verucile reprezinta o problema estetica, iar indepartarea lor reprezinta solutia.
Locurile cele mai afectate de negi sunt mainile, degetele in special. Tratamentul ajuta la prevenirea raspandirii acestora in alte parti ale corpului sau la infectarea altor persoane. Exista insa si posibilitatea ca negii sa reapara dupa tratament si sa devina o problema persistenta.
Tipuri de veruci
Infectia cu PVU poate produce diferite tipuri de veruci, dintre care specialistul enumera:
1. Veruci vulgare. Acest tip de veruci este provocat de PVU2. Sunt leziuni bine delimitate, cu suprafata keratozica, avand culoarea pielii. Pot fi izolate sau grupate, iar numarul de veruci aparute variaza. Verucile pot aparea in orice zona a corpului, insa sunt mai frecvente la nivelul mainilor si al degetelor. Localizarile periunghiale si subunghiale sunt dureroase si pot determina modificari la nivelul unghiilor. 65% dintre cazurile de veruci vulgare regreseaza spontan.
2. Veruci plantare, care pot fi:
- Veruci plantare superficiale. Acestea sunt provocate de PVU2 si au aspect similar verucilor vulgare. Nu sunt dureroase;
- Veruci plantare profunde. Aparitia lor este determinata de PVU1. De obicei sunt leziuni unice dar pot fi si multiple. Sunt localizate pe zonele de presiune ale plantei (talpii). Sunt foarte dureroase, pentru ca se dezvolta in profunzime si pot provoca impotenta functionala.
3. Veruci plane (juvenile). Sunt leziuni ferme la palpare, cu dimensiuni mici (1 - 4 mm diametru) si au o culoare galbui – cenusie. Aparitia unei coloratii rosiatice indica o imunitate a pacientului buna, care va duce la disparitia leziunii. Apare in special la nivelul fetei (frunte , obraji, tample, barbie), dosul mainilor, degete si sunt frecvente la copii si adulti tineri.
4. Papiloame. Aceste veruci sunt filiforme sau digitate si au culoarea pielii. Apar in special la nivelul fetei (in zona gurii si a ochilor).
5. Condiloame ano–genitale:
- Condiloame acuminate. Acestea afecteaza mucoasa genitala si tegumentele perigenitale. Se caracterizeaza prin aparitia unor mici excrescente rosietice;
- Condiloame plane ale colului uterin. Acestea reprezinta o forma particulara de condiloame genitale, care afecteaza colul uterin. Au potential oncogen (30-50% dintre displaziile cervicalese se asociaza cu prezenta antigenelor HPV).
Cauze
Negii pot aparea in urma contactului direct cu PVU. Exista mai mult de 100 de tipuri de PVU, dintre care mai multe variante ale virusului sunt responsabile de aparitia cancerului cervical. Exista insa si un numar de tipuri de HPV care provoaca aparitia verucilor.
Cum se transmit?
Negii se pot raspandi foarte usor, ca orice boala infectioasa, prin contact direct cu persoana infectata sau prin folosirea unui prosop sau al unui obiect utilizat de purtatorul virusului. Insa fiecare are un sistem imunitar diferit si asta inseamna ca nu toti cei care intra in contact direct cu virusul dezvolta negi. "Transmiterea verucilor cutanate este favorizata de traumatisme minore (astfel se explica localizarea la nivelul mainilor si genunchilor) si de frecventarea bazinelor de inot sau a piscinelor. De asemenea exista si profesii cu risc crescut de a dezvolta veruci (macelari, medici veterinari). Leziunile tip veruci anogenitale se transmit prin contact sexual," explica dr. Clatici.
Metode de tratament
Majoritatea verucilor nu necesita tratament, acestea disparand de la sine. "60% se pot vindeca spontan, fara tratament, in primii 2 ani de la aparitie," completeaza specialistul. Din motive estetice sau care tin de disconfort, multe persoane aleg indepartarea acestora.
Dintre tratamentele aplicate in cazul verucilor, dr. Clatici aminteste:
- Preparate keratolitice. Acest tratamente constau in aplicatii locale, zilnice, cu acid salicilic sau acid lactic. Nu sunt recomandate in cazul in care verucile se afla la nivelul fetei sau sunt anogenitale;
- Podofilina 10 – 25 % si podofilotoxina 0,5%. Este recomandat pentru verucile anogenitale (sunt contraindicate in timpul sarcinii);
- Crioterapia sau "inghetarea" leziunilor cu azot lichid (la -196 grade C) sau cu zapada carbonica (se formeaza o bula subepidermica, iar veruca se indeparteaza odata cu acoperisul bulei);
- Electrocauterizare;
- Laser CO2;
- Tratament chirurgical;
- Terapie fotodinamica;
- Homeopatie.
"Niciun tratament nu poate evita o eventuala recidiva, in conditiile in care niciun tratament nu elimina prezenta virusului din organism. Doar mecanismul natural de aparare al pielii este capabil sa elimine virusul," completeaza dr. Clatici.
Ce poti face pentru a reduce riscul raspandirii?
- Nu peria, taia, rani sau folosi lama de ras in zona in care este localizat negul, pentru e evita raspandirea virusului. Negii se pot raspandii si in alte zone ale corpului;
- Renunta la obiceiul de a-ti roade unghiile, daca in zona acestora se afla un neg;
- Nu rani zona afectata, pentru ca astfel virusul se poate raspandi;
- Pastreaza-ti mainile cat mai uscate, pentru ca negii sunt mai greu de controlat intr-un mediu umed;
- Spala-ti bine mainile dupa ce ai atins negul.